ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Νετανιάχου «ζυγίζει» την απάντηση στη Χεζμπολάχ

Ισραηλινό drone σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις στον νότιο Λίβανο σήμερα

Ισραηλινοί υπουργοί εξουσιοδότησαν χθες, Κυριακή, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον επικεφαλής της άμυνάς του να αποφασίσουν για τον «τρόπο και το χρονοδιάγραμμα» της απάντησης σε επίθεση με ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους και για την οποία το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

H Χεζμπολάχ από την πλευρά της αρνείται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση, ωστόσο το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι θα επιτεθεί εναντίον της. Ηδη ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στον νότιο Λίβανο χθες, Κυριακή, και φέρεται να βομβάρδισαν τοποθεσίες στην περιοχή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Επιπλέον, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις στον νότιο Λίβανο τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της λιβανέζικης πολιτικής άμυνας.

Τη στιγμή που η χώρα προετοιμαζόταν για τα αντίποινα του Ισραήλ, διπλωμάτες προσπαθούσαν να αποτρέψουν επέκταση της σύγκρουσης.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι ήδη μεγάλες, καθώς επί δέκα μήνες διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών πραγματοποιούνται καθημερινά.

Ανησυχία για τον αντίκτυπο στις συνομιλίες με τη Χαμάς

Ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής με μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας για να συζητήσουν την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησης, δόθηκε στον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ το «πράσινο φως» να αποφασίσουν για την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα της απάντησης του Ισραήλ.

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το ζήτημα των συνεχιζόμενων συνομιλιών με τη Χαμάς, οι οποίες αναμένεται να επηρεαστούν από την αντίδραση του Ισραήλ, ωστόσο άλλη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το ζήτημα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Προετοιμασίες για «σκληρά αντίποινα», σύμφωνα με αναφορές
Ο Νετανιάχου, ο οποίος βρισκόταν στις ΗΠΑ, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προσγειώθηκε στο Ισραήλ το μεσημέρι της Κυριακής, έχοντας επισπεύσει την πτήση της επιστροφής του μετά το χτύπημα του Σαββάτου.

Στο Ισραήλ επέστρεψε νωρίτερα και ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος βρισκόταν στη Ρώμη για συνομιλίες, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

Σύμφωνα με αναφορές στα ισραηλινά Μέσα, η κυβέρνηση της χώρας προετοιμάζεται για «σκληρά αντίποινα». Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz ότι η απάντηση της Χεζμπολάχ στα αντίποινα στον Λίβανο θα καθορίσει την έκταση της κλιμάκωσης στον Βορρά.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας Yedioth Ahronoth επικαλέστηκε ανώνυμους αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η απάντηση θα είναι «περιορισμένη αλλά σκληρή».

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι επιλογές για αντίποινα κυμαίνονταν από περιορισμένη αλλά σημαντική επίθεση σε υποδομές, όπως γέφυρες, σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και λιμάνια, μέχρι το χτύπημα αποθηκών όπλων της Χεζμπολάχ ή τη στοχοποίηση υψηλόβαθμων διοικητών της.

Από την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της λιβανέζικης πολιτικής άμυνας. Η υπηρεσία διάσωσης δεν ανέφερε αν οι νεκροί ήταν μαχητές ή πολίτες.

Διεθνής προσπάθεια για την αποτροπή νέου πολέμου

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν στη Haaretz ότι καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια προκειμένου να αποτραπεί ισραηλινή αντίδραση που θα πυροδοτούσε ολοκληρωτικό πόλεμο με τον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισραηλινούς και Λιβανέζους ομολόγους της μετά τη «φρικτή» επίθεση του Σαββάτου και πως εργάζεται για διπλωματική λύση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Είναι τόσο σημαντικό να βοηθήσουμε στην εκτόνωση αυτής της σύγκρουσης, όχι μόνο να αποτρέψουμε την κλιμάκωσή της, να αποτρέψουμε την εξάπλωσή της, αλλά να την εκτονώσουμε, επειδή υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι και στις δύο χώρες, τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο, που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε επίσης τη Χεζμπολάχ για το χτύπημα του Σαββάτου. «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ. Ηταν δικός τους πύραυλος και εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, δήλωσε μέσω του συμβούλου της για θέματα εθνικής ασφάλειας ότι «η υποστήριξή της στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε επίσης με τον Νετανιάχου, λέγοντάς του ότι η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη να κάνει «τα πάντα για να αποφύγει νέα κλιμάκωση στην περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η Βρετανία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η Αίγυπτος προειδοποίησε ότι η επίθεση θα μπορούσε να εξελιχθεί «σε ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο».

Και οι δύο πλευρές φάνηκε να αποφεύγουν κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο, παρασύροντας ενδεχομένως και άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, αλλά μετά το χτύπημα του Σαββάτου αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι ότι η αντιπαράθεση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε πιο επικίνδυνη φάση.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψαν σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να «βυθίσει ολόκληρη την περιοχή σε καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία».

Ο Λίβανος ζήτησε από τις ΗΠΑ να παροτρύνουν το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση του Λιβάνου να μεταφέρει μήνυμα στη Χεζμπολάχ να επιδείξει επίσης αυτοσυγκράτηση.

Σε κατάσταση συναγερμού η Χεζμπολάχ

Δύο πηγές ασφαλείας στο Λίβανο δήλωσαν στο Reuters ότι η Χεζμπολάχ ήταν σε κατάσταση συναγερμού και είχε εκκαθαρίσει βασικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Η Χεζμπολάχ έχει ισχυρή παρουσία στην κοιλάδα Μπεκάα του ανατολικού Λιβάνου, η οποία συνορεύει με τη Συρία, και στον νότιο Λίβανο, όπου επιτίθεται σχεδόν καθημερινά σε ισραηλινές κοινότητες και στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων, υποστηρίζοντας τη Γάζα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όργανο παρακολούθησης του πολέμου, ανέφερε ότι φιλοϊρανικές οργανώσεις και μαχητές που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ «εκκένωσαν τις θέσεις τους» νότια της πρωτεύουσας και στην ύπαιθρο της Δαμασκού την Κυριακή, καθώς και σε τμήματα των ελεγχόμενων από τη Συρία Υψιπέδων του Γκολάν, εν αναμονή «πιθανών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών».

Η αεροπορική εταιρεία Middle East Airlines του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι καθυστερεί την άφιξη πτήσεων από το βράδυ της Κυριακής έως το πρωί της Δευτέρας, χωρίς να αναφέρει τους λόγους. Αργότερα καθυστέρησε περισσότερες πτήσεις τόσο με άφιξη στη Βηρυτό όσο και με απογείωση από εκεί, λέγοντας ότι οι κινήσεις οφείλονται «σε τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με την κατανομή των ασφαλιστικών κινδύνων για τα αεροσκάφη μεταξύ του Λιβάνου και άλλων προορισμών».

Ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών Lufthansa ανέστειλε τις πτήσεις προς τη Βηρυτό έως και τις 30 Ιουλίου λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε ο αερομεταφορέας σε ανακοίνωσή του σήμερα Δευτέρα.

Ο πίνακας πληροφοριών πτήσεων του αεροδρομίου της Βηρυτού και ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 δείχνουν ότι η Turkish Airlines ακύρωσε επίσης δύο πτήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής.

Ο τουρκικός οικονομικός αερομεταφορέας SunExpress, η θυγατρική της Turkish Airlines AJet, ο ελληνικός αερομεταφορέας Aegean Airlines, η Ethiopian Air και η MEA ακύρωσαν επίσης πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στη Βηρυτό τη Δευτέρα, όπως δείχνει το Flightradar24.

Το διεθνές αεροδρόμιο Βηρυτού, Ραφίκ Χαρίρι, είναι το μοναδικό αεροδρόμιο του Λιβάνου. Εχει γίνει στόχος στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και σε προηγούμενες συγκρούσεις με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, στον τελευταίο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

«Δεν φοβόμαστε ότι το αεροδρόμιο θα χτυπηθεί, ούτε έχουμε πληροφορία σχετικά με αυτό. Αν φοβόμασταν, δεν θα είχαμε επιτρέψει καμία πτήση (να λειτουργεί)», δήλωσε ο πρόεδρος του MEA Μοχάμαντ Ελ-Χουτ στον τοπικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Al-Jadeed.

Ο πρώην υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής του κόμματος Εθνική Ενωση, δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιδράσει στην επίθεση, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει «σκληρό χτύπημα στον Λίβανο και διάλυση της χώρας».

Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Γκαντζ πρόσθεσε ότι «ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος».

Δέκα μήνες συγκρούσεων

Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας, στη διάρκεια της σχεδόν 10μηνης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς, προκαλώντας αντίποινα που απειλούν να επεκτείνουν τη σύγκρουση πέρα από τα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου.

Μέχρι στιγμής, οι αψιμαχίες έχουν οδηγήσει σε 24 θανάτους αμάχων από την ισραηλινή πλευρά, καθώς και στον θάνατο 18 στρατιωτών και εφέδρων του ισραηλινού στρατού. Εχουν σημειωθεί επίσης αρκετές επιθέσεις από τη Συρία, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η Χεζμπολάχ έχει κατονομάσει 381 μέλη που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αψιμαχιών, κυρίως στον Λίβανο, αλλά και κάποια στη Συρία. Στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί επίσης 68 μέλη άλλων οργανώσεων, ένας Λιβανέζος στρατιώτης και δεκάδες πολίτες.

Ο «Αξονας της Αντίστασης»

Ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η οργάνωση δεν επιθυμεί πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ, αλλά πως είναι έτοιμη για αυτόν, εάν αποδειχθεί αναπότρεπτος.

Τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η οργάνωση είχε αναπτύξει μόνο ένα μικρό μέρος των όπλων της και προειδοποίησε το Ισραήλ ότι οποιοσδήποτε πόλεμος θα διεξαχθεί «χωρίς περιορισμούς και κανόνες».

Μεγάλη επιχείρηση κατά της οργάνωσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπλοκή άλλων υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στην περιοχή, οι οποίες αποτελούν μέρος αυτού που η Τεχεράνη αποκαλεί «Αξονα της Αντίστασης».

Οποιοσδήποτε πόλεμος θα είχε καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο χώρες, αλλά κυρίως για τον Λίβανο, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης κρίσης εδώ και πέντε και πλέον χρόνια.

Η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει, με το 80% του πληθυσμού να εκτιμάται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας, και οι πολιτικές διαμάχες εμποδίζουν την ανάδειξη προέδρου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η κυβέρνηση έχει περιορισμένη επιρροή στη Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, Haaretz

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση