Kathimerini.gr
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών, τα επιτόκια είναι σε άνοδο και η τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί σημαντικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ακούμε πως υπάρχει κίνδυνος ύφεσης, και μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα, όμως, με τη Washington Post, οι πολίτες δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τους φόβους που τους δημιουργεί αυτό το σενάριο, καθώς μπορεί να τους οδηγήσουν σε ακόμα χειρότερη οικονομική θέση.
Μια οικονομική ύφεση δεν διαρκεί για πάντα.
Κατά μέσο όρο, μια ύφεση διαρκεί 11 μήνες, σύμφωνα με τη Λίντσεϊ Μπελ, επικεφαλής στρατηγικής αγορών και χρήματος στην Ally. Η πιο σύντομη ύφεση στην ιστορία ήταν εκείνη που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19 το 2020, η οποία διήρκεσε μόλις τρεις μήνες.
Η Washington Post δίνει στους αναγνώστες της επτά συμβουλές που θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσουν, ασχέτως αν θα υπάρξει ύφεση ή όχι.
1. Μην φοβάστε το “bear market” (δηλ. την πτωτική τάση στις αγορές)
Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης S&P 500 παρουσίασε καθοδική τάση, η οποία ορίζεται ως μία πτώση κατά 20% από ένα πρόσφατο υψηλό.
Η μέση διάρκεια ενός bear market από το 1950 είναι περίπου 418 ημέρες, σύμφωνα με τον Άντονι Σαγκλιμπένε, ειδικό στη στρατηγική των διεθνών αγορών για την εταιρεία Ameriprise Financial.
«Απλώς αλλάξτε λίγο την οπτική σας και δείτε το σαν μια ευκαιρία εάν πραγματοποιείτε μακροπρόθεσμες επενδύσεις», εξηγεί ο Σαγκλιμπένε.
Εστιάστε σε εταιρείες με πιο ισχυρό ισολογισμό και ρευστότητα, καθώς και με προϊόντα που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν και χρειάζονται, προτείνει ο ίδιος.
«Οι εταιρείες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των βασικών αγαθών συνήθως έχουν θετικές επιδόσεις σε συνθήκες ύφεσης καθώς οι άνθρωποι χρειάζονται τα προϊόντα τους ανεξάρτητα από το οικονομικό περιβάλλον», αναφέρει η Κριστίν Μπενζ, υπεύθυνη του personal finance στη Morningstar.
2. Μην προσπαθείτε να «ελέγξετε χρονικά» τις επενδύσεις σας
Πολλοί άνθρωποι θέλουν να βγουν από το χρηματιστήριο ή να μειώσουν τις επενδύσεις τους μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Αυτό σημαίνει να προσπαθεί κανείς να «ελέγξει χρονικά» τις επενδύσεις του. Είναι αδύνατο όμως να γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγει από αυτές αλλά και πότε να ξαναμπεί.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι […] δεν είναι σε θέση να “ελέγξουν χρονικά” τις αγορές», αναφέρει ο Μαρκ Χάμρικ, ανώτερος οικονομικός αναλυτής στο Bankrate.com.
Όταν φτάσουμε στο χαμηλότερο σημείο του bear market, οι αποδόσεις των μετοχών για τον S&P 500 τείνουν να είναι πάνω από τον μέσο όρο, λέει ο Σαγκλιμπένε.
«Ένα από τα πράγματα που συμβουλεύουμε πάντα τους επενδυτές και τους συμβούλους να κάνουν είναι, όταν βρίσκονται εν μέσω μιας ύφεσης ή ενός bear market, να μην κάνουν υπερμεγέθεις προσαρμογές κατανομής μέχρι να καταλαγιάσει η κατάσταση», εξηγεί ο Σαγκλιμπένε.
«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας επενδυτής αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσει να ελέγξει χρονικά την καθοδική τάση των αγορών», τονίζει.
3. Απαλλαγείτε από το χρέος της πιστωτικής σας κάρτας, τώρα!
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος που έχει πιστωτική κάρτα είναι να εξοφλήσει τα χρέη του το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει ο Ματ Σουλτς, επικεφαλής πιστωτικός αναλυτής. «Όταν είναι πιθανό να έρχεται μια ύφεση και τα επιτόκια αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς, είναι ακόμα πιο σημαντικό».
Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί το χρέος είναι ένα χαμηλότοκο προσωπικό δάνειο ή μια πιστωτική κάρτα μεταφοράς υπολοίπου. Μπορείτε να απαλλαγείτε πολύ πιο γρήγορα εάν μεταφέρετε χρέος με υψηλό επιτόκιο σε πιστωτική κάρτα με 0% επιτόκιο.
«Εάν δεν πληροίτε τις προϋποθέσεις για πιστωτική κάρτα 0%, καλέστε τον τρέχοντα εκδότη της πίστωσης και ζητήστε μείωση επιτοκίου», προτείνει ο Σουλτς. «Περίπου το 70% όσων το ζήτησαν κατά το περασμένο έτος, το πήραν», αναφέρει. «Αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι το ζητούν».
4. Αποταμίευση
Κάντε αποταμίευση όσο έχετε έξτρα χρήματα διότι μια ύφεση μπορεί να αλλάξει γρήγορα τα δεδομένα.
Εάν δεν έχετε ένα καλό ταμείο έκτακτης ανάγκης, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακυρώσετε τις διακοπές σας ή να αφήσετε στην άκρη ένα κοστοβόρο σχέδιο ανακαίνισης το οποίο δεν είναι απαραίτητο.
«Για πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παρόμοιο με κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει ο Χάμρικ.
«Δεν θα ήταν υπέρ σας να δημιουργήσετε χρέος εάν χάσετε τη δουλειά σας ή επειδή ο μισθός σας δεν συμβαδίζει με τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό», προσθέτει.
«Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι η συμβουλή για αποταμίευση που να καλύπτει τα έξοδα διαβίωσης τριών έως έξι μηνών, μπορεί να μην είναι αρκετή».
«Είναι λογικό για τους εργαζόμενους να προσαρμόζουν το μέγεθος των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης με βάση τη δική τους κατάσταση», είπε η Μπενζ.
5. Δημιουργήστε δικλείδα ασφαλείας στο ταμείο έκτακτης ανάγκης
Πέρα από το ταμείο που έχετε για τις δύσκολες ημέρες, η Μπενζ συνιστά να εξετάσετε πού μπορείτε να ανατρέξετε για πρόσθετα κεφάλαια σε περίπτωση που τα χρειαστείτε.
«Ένα πιστωτικό όριο κατ’ οίκον μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να έχει νόημα σε αυτό το πλαίσιο και είναι καλύτερο να το αποκτήσετε όταν εργάζεστε και είναι πιο πιθανό να πληροίτε τις προϋποθέσεις», είπε.
6. Μην υποτιμάτε τη σημασία του να έχετε ομόλογα στο συνταξιοδοτικό σας χαρτοφυλάκιο
Συνήθως όταν οι μετοχές πέφτουν, τα ομόλογα εξισορροπούν τις μετοχές σας. Αλλά οι τιμές των ομολόγων έχουν επίσης πληγεί.
Ωστόσο, σε προηγούμενες φάσεις ύφεσης, τα ομόλογα άντεξαν περισσότερο από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο τομέα της αγοράς, επεσήμανε η Μπενζ.
«Με άλλα λόγια, μην τα πετάτε επειδή δεν έχουν καλή απόδοση αυτή τη στιγμή», είπε. «Αποτελούν βασικό συστατικό ενός χαρτοφυλακίου, ειδικά για άτομα που βρίσκονται ή πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση».
7. Βρείτε μια δεύτερη δουλειά, πολλοί εργοδότες ψάχνουν προσωπικό
Κατά την τρέχουσα περίοδο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, κυρίως στον τουριστικό τομέα και ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες προσφεύγουν μάλιστα στη χορήγηση μπόνους «ευρέτρων» σε εργαζομένους τους οι οποίοι θα μπορέσουν να τους φέρουν κάποιο γνωστό ή φίλο τους για να τον προσλάβουν.
Ακόμα και αν δεν χρειάζεστε τα λεφτά άμεσα, ίσως αυτή να είναι μια καλή στιγμή να βρείτε μια δεύτερη δουλειά για να ενισχύσετε το εισόδημά σας και τις αποταμιεύσεις σας.
Οι καιροί απαιτούν να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο αλλά και να ελπίζουμε για το καλύτερο.
Πηγή: Washington Post