ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιβύη: Το πολιτικό «χάος» μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου

Η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική

Kathimerini.gr

Η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. Έπειτα από περίπου έντεκα χρόνια εμφυλιοπολεμικού αλληλοσπαραγμού ωστόσο, αλλά και εξωτερικών παρεμβάσεων, αυτός ο ενεργειακός πλούτος παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του «εγκλωβισμένος» και δεν εξάγεται.

Το υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Washington Post, ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 85%, με την παραγωγή τώρα να κινείται ανάμεσα στα 100.000 με 150.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ήταν πέρυσι.

Η πτώση της λιβυκής παραγωγής ασκεί νέες πιέσεις σε μια παγκόσμια αγορά που έχει ήδη δει μια άνοδο της τάξης του 50% στην τιμή του Brent φέτος, έως και 120 δολάρια το βαρέλι. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά απεγνωσμένα εναλλακτικές πηγές στην Αφρική και στη Μεσόγειο που θα της επιτρέψουν να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια.

Πίσω από τον αποκλεισμό των λιβυκών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων βρίσκονται οι εσωτερικές κόντρες που όχι μόνο συνεχίζονται στη Λιβύη αλλά και εμφανίζουν σημάδια νέας επιδείνωσης το τελευταίο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός με έδρα την Τρίπολη Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που είχε βρεθεί στην εξουσία μέσω μιας διαδικασίας που είχε την υποστήριξη του ΟΗΕ, αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον Φάτι Μπασάγκα, που διορίστηκε πρωθυπουργός τον Μάρτιο από το κοινοβούλιο που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, το οποίο κοινοβούλιο με τη σειρά του υποστηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

Οι πολυαναμενόμενες εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί για τον περασμένο Δεκέμβριο (2021), τελικώς αναβλήθηκαν, διαψεύδοντας όμως έτσι και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί διεθνώς για μια εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Λιβύη να βγει από τα δέκα χρόνια χάους που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Η ομάδα του Χάφταρ ελέγχει πολλά από τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και τους σταθμούς της χώρας. Ομάδες διαδηλωτών απέκλεισαν δύο μεγάλα κοιτάσματα τον Απρίλιο, μειώνοντας στο μισό την παραγωγή, στα 600.000 βαρέλια την ημέρα εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι διαδηλωτές αυτό που ζητούν, και για το οποίο ασκούν πίεση, είναι να παραδώσει ο Ντμπεϊμπά την εξουσία, όπως σημειώνει το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση