ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζέιμς Σταυρίδης: Η Ρωσία ρισκάρει πόλεμο με το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα

Οι σύμμαχοι του Κιέβου ενδεχομένως θα χρειαστεί να δημιουργήσουν «ανθρωπιστικό διάδρομο» στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά, λέει ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ

Politico

Ο πρώην ναύαρχος των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος ηγήθηκε των δυνάμεων της συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ 2009 και 2013, δήλωσε στο POLITICO ότι η κλιμάκωση των προκλήσεων στη θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της επιβίβασης σε τουρκικό πλοίο την Κυριακή – θα μπορούσε να αναγκάσει τους εταίρους του Κιέβου να παρέμβουν για να αποτρέψουν τον ακρωτηριασμό της οικονομίας της Ουκρανίας.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης σε πόλεμο στη θάλασσα μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Τζ. Σταυρίδης.

Το ΝΑΤΟ, συνέχισε, «δεν πρόκειται να παράσχει όλα τα όπλα και τα χρήματα για την Ουκρανία, μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει τη Ρωσία να στραγγαλίζει την οικονομία της με έναν παράνομο αποκλεισμό».

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές πριν επιβιβαστεί στο «Σουκρού Οκάν», φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου, το οποίο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ως τουρκικό.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας.

Ο Σταυρίδης κατηγόρησε την τακτική αυτή ως «ισοδύναμη με πειρατεία», καθώς, όπως τόνισε, το Κρεμλίνο εντείνει τις προσπάθειες να υπονομεύσει το εμπόριο της Ουκρανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πώς θα απαντήσει το ΝΑΤΟ

«Αν η Ρωσία αρχίσει κατασχέσεις πλοίων ή υιοθετήσει τακτικές εκφοβισμού στη Μαύρη Θάλασσα, θεωρώ πιθανό ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει υποστηρίζοντας τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη ναυσιπλοΐα», δήλωσε ο Τζ. Σταυρίδης.

Η συμμαχία θα μπορούσε να προστατεύσει τα πλοία με κατεύθυνση από και προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού «με μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως με συνοδεία πολεμικών πλοίων της συμμαχίας».

Η συμφωνία για τα σιτηρά

Οι εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κλιμακωθεί δραματικά από τότε που η Ρωσία αποσύρθηκε μονομερώς από συμφωνία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τα σιτηρά τον Ιούλιο και προειδοποίησε ότι τα πλοία με κατεύθυνση ουκρανικά λιμάνια θα μπορούσαν να θεωρηθούν στρατιωτικοί στόχοι.

Σε απάντηση, η Ουκρανία στόχευσε τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας με επίθεση με θαλάσσιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε δεξαμενόπλοιο και κήρυξε τα ύδατα γύρω από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα «περιοχή πολεμικού κινδύνου», μία απόφαση με ισχύ από τις 23 Αυγούστου.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Ρωσία για «επικίνδυνες και κλιμακούμενες ενέργειες στη Μαύρη Θάλασσα». Το ΝΑΤΟ, όπως τόνισε, «εντείνει την επιτήρηση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X