ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία: Θέτει ξανά ζήτημα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Αν δεν βρεθεί λύση, όλες οι διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία «ως πακέτο», λένε τουρκικές διπλωματικές πηγές

Kathimerini.gr

Δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως η Αγκυρα θέλει να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με την Αθήνα τόσο το ζήτημα κυριαρχίας νησιών, όσο και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Προκειται επί της ουσίας για ακόμη μια προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει τα εν λόγω ζητήματα στο προσκήνιο και να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά, πάγια θέση της οποίας είναι ότι μοναδικό εκκρεμές ζήτημα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση η Αγκυρα προτίθεται να οδηγήσει όλες τις διαφορές στη διεθνή δικαιοδοσία «ως πακέτο».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της Hurriyet, ανώτατες τουρκικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν υπάρχει αλλαγή αναφορικά με τις θέσεις των δύο χωρών σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο.

Κατά την Αγκυρα, οι διαφορές στο Αιγαίο δεν είναι δυνατόν να περιοριστούν μόνο σε ένα ζήτημα. «Η Αγκυρα επιθυμεί μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, για τις διαφορές που αφορούν τα χωρικά ύδατα, το εύρος του εναέριου χώρου, τους γεωγραφικού σχηματισμούς που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών καθώς και τη διαχείριση του FIR».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων, η Αγκυρα θα θέσει στην ατζέντα τη μεταφορά των διαφορών στη διεθνή δικαιοδοσία «ως πακέτο». Για να γίνει αυτό, όπως τονίζεται, πρέπει και η Ελλάδα να άρει τις επιφυλάξεις της που έχει θέσει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αρνείται την εθνική ταυτότητα της «τουρκικής μειονότητας», να σταματήσει να μην αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της, να σταματήσει να περιορίζει τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και εν ολίγοις να μην εκφοβίζει την «τουρκική μειονότητα».

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει την προσέγγισή αναφορικά με τους «ομογενείς» που δεν καλύπτονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης – για όσους δηλαδή κατοικούν σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κω και δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο όσων ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης. Απαίτηση της Αγκυρας είναι η ελληνική πολιτεία να λάβει μέτρα για αυτούς τους πληθυσμούς στη βάση των οικουμενικών αξιών και σύμφωνα με τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση