ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δίπολο Τραμπ - Ντε Σάντις, ο Πομπέο και οι άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι

Η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο ανταγωνιστική από όσο πιστεύουν πολλοί

Kathimerini.gr

Γιώργος Σκαφιδάς

Η κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων «θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο ανταγωνιστική από όσο πιστεύουν πολλοί», γράφει στον ιστοχώρο του περιοδικού Spectator ο Μπεν Ντόμενετς, αρχισυντάκτης του Spectator και τακτικός σχολιαστής στις ειδησεογραφικές εκπομπές του δικτύου Fox News.

Ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επισήμως, πρώτος εκείνος μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου, ότι θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία ενόψει των εκλογών του 2024.

Με βάση το «κλίμα» που «αποπνέουν» μέχρι στιγμής τα μίντια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η διαδικασία εκλογής του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων παρουσιάζεται ως μια κούρσα ανάμεσα σε δύο υποψηφίους: στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από τη μία πλευρά, που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με έδρα τη Φλόριντα, και στον 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις από την άλλη, που ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Ντε Σάντις ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικό με μια πιθανή υποψηφιότητα. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (ο δισεκατομμυριούχος Κεν Γκρίφιν, ο μεγιστάνας των μίντια Ρούπερτ Μέρντοχ, ο επιχειρηματίας Άντι Σέιμπιν από τη Νέα Υόρκη, ο ιδιοκτήτης της ομάδας Miami Dolphins Στίβεν Ρος κ.ά.) έχουν, βέβαια, σπεύσει να τον στηρίξουν, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για όσα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Τι θα κάνει ο Ντε Σάντις;

Στον αντίποδα ωστόσο, «κάποιοι υποθέτουν ότι ο Ντε Σάντις δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον Τραμπ», όπως γράφει ο Ντόμενετς στο Spectator. Ο ίδιος ο Τραμπ είναι σαφές ότι δεν επιθυμεί να έχει απέναντί του τον Ντε Σάντις ως ανθυποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα. Το απέδειξε όταν, προ ημερών, προειδοποίησε τον 44χρονο κυβερνήτη της Φλόριντα να μην εισέλθει στην προεδρική κούρσα.

Το τοπίο, όπως έχει διαμορφωθεί εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στον απόηχο των ενδιάμεσων εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, καθιστά πια «αναπόφευκτη» μια υποψηφιότητα Ντε Σάντις για την προεδρία, γράφει ο Νταν Ζακ στην Washington Post.

Ωστόσο, επικαλούμενοι πηγές προερχόμενες από το στενό περιβάλλον του κυβερνήτη της Φλόριντα, οι συντάκτες Γκάρι Φάιναουτ και Ματ Ντίξον του αμερικανικού Politico υποστηρίζουν ότι ο 44χρονος ακόμη δεν έχει λάβει μια τελική απόφαση αναφορικά με την ενδεχόμενη προεδρική του υποψηφιότητα. Σημειώνουν, δε, ότι πρόθεση του Ντε Σάντις είναι να περάσει τους επόμενους μήνες μακριά από τη σκιά του Λευκού Οίκου, εστιάζοντας στις πολιτειακές υποθέσεις της Φλόριντα της οποίας επανεξελέγη κυβερνήτης προ εβδομάδων με ποσοστό σχεδόν 60%. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, το περιβάλλον Ντε Σάντις νιώθει ότι στην παρούσα φάση έχει τον χρόνο με το μέρος του και ότι, ως εκ τούτου, δεν έχει λόγο να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν βιαστικές ή επιπόλαιες δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές του 2024.

Ο Μπράιαν Σβαρτς του δικτύου CNBC σημειώνει πάντως, από την άλλη πλευρά, ότι το περιβάλλον γύρω από τον Ντε Σάντις έχει ήδη αρχίσει «να στήνει εκείνες τις ομάδες συγκέντρωσης κεφαλαίων και εκείνες τις υποδομές που θα απαιτούνταν για τη διερεύνηση της προοπτικής μιας προεδρικής υποψηφιότητας».

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας πια ανακτήσει την – έστω οριακή – πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι πορεύονται πλέον με το βλέμμα σαφώς στραμμένο στον Λευκό Οίκο αναζητώντας την υποψηφιότητα εκείνη που θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει την επιστροφή στην ομοσπονδιακή διοίκηση το 2024.

Οι άλλοι υποψήφιοι

Ο Μπεν Ντόμενετς του Spectator βλέπει, από την πλευρά του, και άλλες πιθανές υποψηφιότητες πέρα από εκείνες των Τραμπ και Ντε Σάντις.

Ο 63χρονος Μάικ Πενς, πρώην αντιπρόεδρος υπό τον Τραμπ, είναι ένας πολιτικός που θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρίσμα. Στα μάτια του συνόλου των ψηφοφόρων, ο Πενς έδειξε να «κερδίζει πόντους» όταν πήρε αποστάσεις από το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ μετά τα βίαια επεισόδια στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, αναγνωρίζοντας τότε την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, προς μεγάλη απογοήτευση όλων εκείνων των Ρεπουμπλικάνων που υποστήριζαν το αντίθετο. Για ακριβώς τον ίδιο λόγο ωστόσο, ο Πενς βρέθηκε να χάνει πόντους δημοτικότητας εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Πόντους που, εάν δεχθούμε όσα αναφέρουν Ρεπουμπλικάνοι αναλυτές, ακόμη δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει.

Ρεπουμπλικάνοι: Το δίπολο Τραμπ – Ντε Σάντις, ο Πομπέο και οι άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι-1
Ο Μάικ Πενς (AP Photo/John Locher)

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν, ξεχωρίζει επίσης ως ένας από τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας. Ο Τραμπ προσφάτως τον ειρωνεύτηκε δημόσια λόγω του επιθέτου του, που «ηχεί κινεζικό» (Γιανγκ-κιν) όπως ισχυρίστηκε, δικαιώνοντας έτσι τον Πολ Κρούγκμαν που έγραφε προ ημερών στους New York Times ότι ο Τραμπ τείνει να συμπεριφέρεται σαν 14χρονος. Για τους υποστηρικτές του πάντως, ο 56χρονος Γκλεν Γιάνγκιν είναι ένας πολιτικός λιγότερο «τοξικός» και σαφώς λιγότερο διχαστικός από τον Τραμπ, που κατάφερε να επικρατήσει σε μια «παραδοσιακά Δημοκρατική» πολιτεία όπως είναι η Βιρτζίνια και που, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να επαναφέρει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, και μαζί την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, σε τροχιά «κανονικότητας».

Ρεπουμπλικάνοι: Το δίπολο Τραμπ – Ντε Σάντις, ο Πομπέο και οι άλλοι προεδρικοί υποψήφιοι-2Ο Γκλεν Γιάνγκιν (AP Photo/Steve Helber)

Άλλα ονόματα Ρεπουμπλικάνων, που έχουν ακουστεί ως πιθανώς υποψήφια για την προεδρία, είναι εκείνα: του Τομ Κότον, της Νίκι Χέιλι (άλλοτε πρέσβεως των ΗΠΑ στον ΟΗΕ), του Τεντ Κρουζ, του Κρις Κρίστι, του Τιμ Σκοτ, της Κρίστι Νομ και της Τάλσι Γκάμπαρντ, αν και, όπως σημειώνεται, οι προαναφερθέντες θα μπορούσαν ίσως τελικά να «κουμπώσουν» καλύτερα στη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου δίπλα στον όποιο υποψήφιο πρόεδρο.

Ο Μάικ Πομπέο ως αουτσάιντερ – έκπληξη

Σύμφωνα πάντως με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Spectator, Μπεν Ντόμενετς, το αουτσάιντερ που θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει την έκπληξη, διεκδικώντας με αξιώσεις το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες του 2024, είναι ένας άλλος πολιτικός γνωστός στα καθ’ ημάς: ο 58χρονος Μάικ Πομπέο που ως υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ την περίοδο 2018 – 2021 είχε, σε ό,τι μας αφορά, πρωταγωνιστήσει στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου με την Ελλάδα καθώς και στην υπογραφή της επικαιροποιημένης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA).

Η προσωπική πορεία του Πομπέο, που είχε περάσει από διαφορετικούς κλάδους με επιτυχία (ως στρατιωτικός, δικηγόρος, επιχειρηματίας) προτού εκλεγεί βουλευτής στο Κάνσας το 2010 και εν συνεχεία βρεθεί στο τιμόνι της CIA (2017 – 2018) και από εκεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα μπορούσε όντως να εντυπωσιάσει όσους από τους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικάνων αξιολογούν τους υποψηφίους με όρους προϋπηρεσίας. Πόσοι είναι όμως αυτοί;

Η θητεία του στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει θετικά για τον ίδιο, καθώς οι αναλυτές τον προσεγγίζουν μεν ως «γεράκι» αλλά από εκείνα τα πιο «ραφιναρισμένα» ή «εκλεπτυσμένα».

Για να καταφέρει, ωστόσο, να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία, ο Πομπέο θα πρέπει να καταφέρει να πείσει κυρίως στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής. Εκεί, κάποιοι υποστηρίζουν, ότι θα μπορούσε ακόμη και να κάνει την έκπληξη.

Η όποια έκπληξη πρόκειται να έρθει, ωστόσο, ως συνάρτηση σειράς παραγόντων.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει μιλήσει «προεδρικά», χωρίς όμως να εντυπωσιάζει, είναι ο ίδιος ο Τραμπ. Μένει να αρχίσουν να ομιλούν και οι άλλοι…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X