ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το δίλημμα του Νασράλα και η ώρα των αποφάσεων για το Ιράν

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει ο Λίβανος να αποσυνδεθεί από όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας

Kathimerini.gr

Η εντατικοποίηση της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ αυξάνει την πίεση στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αλλά και στο Ιράν που τον υποστηρίζει, όπως εξηγεί ο Αμος Χαρέλ σε ανάλυσή του στη Haaretz.

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιδιώκει ο Λίβανος να αποσυνδεθεί από όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και να αναγκάσει τον Νασράλα να σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις για στήριξη της Χαμάς που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, ανεξάρτητα από το αν αυτός ο πόλεμος θα τερματιστεί ή όχι.

Σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Νασράλα δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τις επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων. Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική σήμερα, υπό το βάρος των εκατοντάδων νεκρών, από την πρώτη ημέρα της εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ο Νασράλα πρέπει πλέον να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του για να εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων με στόχους ακόμη και στο κεντρικό Ισραήλ, όπως σημειώνει ο Χαρέλ.

Το δίλημμα για τον Νασράλα

Ο Μάικλ Γιανγκ, αναλυτής στο Carnegie Middle East Center στη Βηρυτό, έγραψε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ θέλει να προκαλέσει μαζική αποχώρηση κατοίκων από τον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ εκτίμησε λανθασμένα ότι η επίθεση της Κυριακής με στόχους στην περιφέρεια της Χάιφα ήταν απειλητική κίνηση αρκετή, ώστε να αποτρέψει το Ισραήλ από τη συνέχιση της κλιμάκωσης. Τη Δευτέρα, αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος υπολογισμός.

Ο Γιανγκ ανέφερε ότι το Ισραήλ κλιμακώνει διαρκώς, δημιουργώντας ένα δίλημμα για τον Νασράλα: Εάν η οργάνωση χρησιμοποιήσει τους πυραύλους ακριβείας της, αυτό θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο και καταστροφή του Λιβάνου, και ο Νασράλα θα θεωρηθεί υπεύθυνος.

Ο «άξονας της αντίστασης» υπό το Ιράν θα χρειαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του για «ενότητα μετώπων», η οποία εξουδετερώνεται, εφόσον το Ισραήλ μπορεί να κλιμακώνει στο υψηλότερο επίπεδο κάθε στιγμή, προστιθεται στην ίδια ανάλυση.

Πάντως, δεδομένης της τεταμένης ατμόσφαιρας, αίσθηση προκαλεί η συγκρατημένη στάση της Τεχεράνης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, τόνισε χθες ότι η χώρα του δεν επιθυμεί έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στήνει «παγίδες» στο Ιράν ώστε να το παρασύρει σε αυτόν τον δρόμο. Παράλληλα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «αν και τα άλλα μέρη επιθυμούν το ίδιο».

Κύμα φυγής προς Βηρυτό

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να μεταβεί στη Νέα Υόρκη «υπό το φως των τρεχουσών εξελίξεων» για περαιτέρω επαφές.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στη Νέα Υόρκη και ο Μικάτι επρόκειτο να παραστεί στη συνάντηση.

Σημειώνεται πως το Σάββατο ακύρωσε το ταξίδι λόγω της εντατικοποίησης των επιδρομών στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που έπληξαν την πρωτεύουσα Βηρυτό, καθώς το Ισραήλ «στόχευσε και σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ», όπως ανακοίνωσε.

Την ίδια ώρα, η κίνηση σε όλους τους οδικούς άξονες της χώρας που οδηγούν προς τη Βηρυτό είναι αποπνικτική, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις νότιες περιοχές που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Ισραήλ. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και το πρωί της Τρίτης.

Τουλάχιστον 35 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χάος επικράτησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Το ταξίδι του Μικάτι στη Νέα Υόρκη σημαίνει ότι ακυρώνει τη συνεδρίαση του κυβερνητικού υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Γάζα, 11 μήνες βομβαρδισμών

Καθώς η προσοχή εστιάζεται στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο, οι οποίες έχουν σκοτώσει σχεδόν 500 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, το Ισραήλ συνεχίζει επίσης να πραγματοποιεί επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία βομβαρδίζει εδώ και πάνω από 11 μήνες.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι σωστικά συνεργεία «ανέσυραν τις σορούς πέντε ανθρώπων και αρκετούς τραυματίες, έπειτα από ισραηλινή επιδρομή που είχε στόχο σπίτι» στο Χαν Γιουνίς, ενώ άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από άλλο ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή. Επιπλέον, η συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας έχει γίνει και βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο, όπως αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο.

Προς το παρόν, το Ισραήλ δεν φαίνεται να προετοιμάζεται για άμεση χερσαία επιχείρηση, αντίστοιχη με της Γάζας, στον νότιο Λίβανο, καθώς δεν έχει υπάρξει μαζική πρόσκληση εφέδρων, ενώ σύμμαχοί του, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυξάνουν την πίεση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, που θα μπορούσε να οδηγήσει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Αλλά προφανώς, όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν, επισημαίνει ο Χαρέλ, τονίζοντας πάντως, ότι ο «πόλεμος δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας» και δεν υπάρχουν «καθαρές νίκες».

Με πληροφορίες από Reuters, Haaretz

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ