ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαλλαγή Σαρδηνίας και Σουηδίας από αφρικανική πανώλη χοίρων ανακοίνωσε η Κυριακίδου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, στη Σαρδηνία καταγράφηκε το τέλος της επιδημίας του γονότυπου Ι της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1978

ΚΥΠΕ

Την πλήρη απαλλαγή της Σαρδηνίας και της Σουηδίας από την αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οποία είναι θανατηφόρα ιογενής νόσος των οικόσιτων και των άγριων χοιροειδών, αναγνώρισε επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι, χάρη σε αποφασιστική δράση και επιμονή, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, αναγνωρίζουμε σήμερα ότι η Σαρδηνία και η Σουηδία είναι απαλλαγμένες από την αφρικανική πανώλη των χοίρων», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, στη Σαρδηνία καταγράφηκε το τέλος της επιδημίας του γονότυπου Ι της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1978. Η εξάλειψη της νόσου επιτεύχθηκε μέσω προγράμματος εκρίζωσης και ελέγχου από τοπικούς εμπειρογνώμονες με τη στήριξη της ΕΕ.

Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνονταν η ενισχυμένη επιτήρηση σε αγριόχοιρους και οικόσιτους χοίρους σε συνδυασμό με τη βιοασφάλεια, καθώς και η κατάρτιση ατόμων που ασχολούνται με τα χοιροειδή, όπως εκτροφέων και κυνηγών.

Στη Σουηδία, η εξάλειψη της νόσου έρχεται έναν χρόνο μετά την πρώτη ανίχνευση σε νεκρό αγριόχοιρο στην κομητεία Västmanland. Το επίτευγμα αυτό οφείλεται στην άμεση εφαρμογή από τις σουηδικές αρχές μέτρων για τον έλεγχο και την εξάλειψη της νόσου, προσαρμοσμένων με βάση τις συστάσεις της κτηνιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ (EUVET). Δεν έχουν αναφερθεί νέα κρούσματα στη Σουηδία μετά τη σύντομη επιδημία της περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

«Η εξάλειψη της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Σαρδηνία και τη Σουηδία αποτελεί ιταλική, σουηδική και ευρωπαϊκή επιτυχία για τις εθνικές αρχές και για όσους εργάζονται στον τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο, η καταπολέμηση της νόσου εξακολουθεί να αποτελεί πιεστική και επείγουσα πρόκληση σε πολλά μέρη της ΕΕ», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

«Η εκρίζωση και ο έλεγχος της νόσου, με την εφαρμογή επιστημονικών μέτρων, παραμένουν προτεραιότητα για όλα τα πληγέντα κράτη μέλη, καθώς η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει τέτοιου είδους μέτρα», τόνισε.

Η Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει άλλα κράτη μέλη ώστε να παραμείνουν σε εγρήγορση και να εφαρμόσουν τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νόσου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση