ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον ρωσικό πύραυλο στην Ουκρανία

Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη επίθεση με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την έναρξη του πολέμου

Kathimerini.gr

Η πολεμική αεροπορία του Κιέβου ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από τη νότια περιοχή του Αστραχάν κατά τη διάρκεια επίθεσης στην Ουκρανία σήμερα Πέμπτη το πρωί.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί τόσο ισχυρό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς από την έναρξη του πολέμου.

Από την πλευρά του το ουκρανικό Μέσο Ukrainska Pravda, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκε ο ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος RS-26 Rubezh, ο οποίος, σύμφωνa με την Ενωση Ελέγχου των Εξοπλισμών, έχει βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων.

Το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής, ενώ Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC News, ανέφερε ο ρωσικός πύραυλος δεν ήταν διηπειρωτικός. 

Ακολουθούν όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη φερόμενη εκτόξευση, καθώς και το τι θα μπορούσαν να σηματοδοτούν, τη στιγμή που αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δύο μόλις μήνες πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 

Τι είναι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) είναι όπλο μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύεται στο διάστημα και στη συνέχεια απελευθερώνει κεφαλή ή κεφαλές που επανέρχονται στην ατμόσφαιρα για να πέσουν στους στόχους τους.

Mπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών και συμβατικών κεφαλών.

Θεωρείται ότι έχει ελάχιστη εμβέλεια 5.500 χιλιομέτρων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει πολύ πιο μακριά, διανύοντας πάνω από 9.000 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Ελεγχο και τη Μη Διάδοση των Οπλων.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται από σιλό ή κινητά οχήματα και τροφοδοτούνται με στερεά ή υγρά καύσιμα.

Οι ICBM με στερεά καύσιμα θεωρούνται πιο επικίνδυνοι, καθώς μπορούν να μετακινηθούν και να εκτοξευθούν ταχύτερα από ό,τι οι ICBM με υγρά καύσιμα.

Αλλοι τύποι βαλλιστικών πυραύλων περιλαμβάνουν πυραύλους ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM), μεταξύ 3.000 και 5.000 χιλιομέτρων, μεσαίου βεληνεκούς, μεταξύ 1.000 και 3.000 χιλιομέτρων, και μικρού βεληνεκούς, κάτω από 1.000 χιλιόμετρα.

Αναφορές για τραυματίες και ζημιές

Η ρωσική επίθεση φέρεται να είχε στόχο επιχειρήσεις και κρίσιμες υποδομές στην κεντροανατολική πόλη Ντνίπρο, ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Από την ανακοίνωση δεν γίνεται σαφές τι θεωρεί το Κίεβο πως στόχευε ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ούτε αναφέρεται αν προκάλεσε ζημιές.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης της περιοχής έκανε λόγο για μαζική ρωσική επίθεση στην περιφέρειά του σήμερα το πρωί με τουλάχιστον 15 τραυματίες και για ζημιές. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε ζημιές σε κέντρο αποκατάστασης για άτομα με αναπηρία, σε εννέα γκαράζ, καθώς και σε «βιομηχανική επιχείρηση». Διοικητικό κτίριο καταστράφηκε και δύο κτίρια κατοικιών υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα πάντα με τον Λίσακ.

Τι ανακοίνωσε  το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την κατηγορία ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) στην Ουκρανία για πρώτη φορά.

«Αυτή είναι μία ερώτηση που θα έπρεπε να απευθύνεται στον στρατό μας», ανέφερε.

Ο Πεσκόφ, δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία έχει δεσμευτεί να αποφύγει τον πυρηνικό πόλεμο, αλλά τόνισε ότι και η Δύση έχει ευθύνη να μην εμπλέκεται σε «προκλητικές ενέργειες».

«Εχουμε τονίσει στο πλαίσιο του πυρηνικού μας δόγματος ότι η Ρωσία έχει υιοθετήσει υπεύθυνη θέση όσον αφορά την καταβολή των μέγιστων προσπαθειών για την αποτροπή μιας τέτοιας [πυρηνικής] σύγκρουσης», τόνισε, ενώ πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι και άλλες χώρες θα τηρήσουν υπεύθυνη στάση και δεν θα προβούν σε προκλητικές ενέργειες.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η αεράμυνά του κατέρριψε δύο βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εβδομάδα κλιμάκωσης

Η κατηγορία της Ουκρανίας για ρωσική επίθεση με ICBM έρχεται σε μία εβδομάδα κλιμάκωσης.

Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους για πλήγματα στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας, κίνηση που η Μόσχα είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα εκλάμβανε ως σημαντική κλιμάκωση.

Εάν ο ισχυρισμός του ουκρανικού στρατού ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) σε επίθεση το πρωί της Πέμπτης επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα χρησιμοποιεί το ισχυρό όπλο μεγάλου βεληνεκούς στον πόλεμο, ο οποίος διαρκεί πάνω από 1.000 ημέρες.

Αλλαγές στην πολιτική

Η αναφορά για το χτύπημα έρχεται σε μία εβδομάδα κατά την οποία τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν προβεί σε σημαντικές αλλαγές πολιτικής.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, γνωστούς ως ATACMS, σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν οργισμένα στην κίνηση, που θεωρήθηκε ως υπέρβαση ακόμα μιας κόκκινης γραμμής στον πόλεμο.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαιροποίησε το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Η Μόσχα θα θεωρεί στο εξής κάθε επίθεση από μη πυρηνικό κράτος – αλλά με τη συμμετοχή πυρηνικής δύναμης – ως κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.

Η Ουκρανία δεν έχασε χρόνο και έκανε άμεσα χρήση των εξουσιών της. Την Τρίτη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS εναντίον της Ρωσίας.

Ακόμη μία πρώτη φορά αποτέλεσε η κίνηση της Ουκρανίας να εκτοξεύσει τον βρετανο-γαλλικής κατασκευής πύραυλο Storm Shadow για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας την Τετάρτη.

Αντιδράσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία

Η Πολωνία ανέπτυξε δικά της μαχητικά αεροσκάφη -και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ– για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία από την πλευρά της, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι πρόκειται να εγκαταστήσει σύστημα αεράμυνας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς η απειλή κλιμάκωσης του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας είναι «μεγαλύτερη από ποτέ», ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της χώρας.

Η Ουγγαρία, μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ε.Ε., έχει επικριθεί από τους συμμάχους για την αντίληψη ότι βρίσκεται πιο κοντά στη Ρωσία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν επισκέφθηκε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τον Ιούλιο.

Τότε ο Ορμπαν δήλωσε: «Χρειάζονται πολλά βήματα για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του διαλόγου».

Τι σηματοδοτούν οι αναφορές

Δυτικός αξιωματούχος, μιλώντας στο ABC News στις ΗΠΑ, διέψευσε τον ουκρανικό ισχυρισμό ότι διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος ICBM χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το αμερικανικό δίκτυο ανέφερε «ότι επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος είχε στόχο την περιοχή Ντνίπρο, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον δυτικό αξιωματούχο».

Η πιθανή χρήση από τη Ρωσία διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) πάντως, θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη μία υπενθύμιση της Μόσχας προς τη Δύση ότι διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες από εκείνες που χρησιμοποίησε στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο πύραυλος που φέρεται να εκτόξευσε η Ρωσία ήταν πυρηνικό όπλο ούτε υπάρχουν στοιχεία πυρηνικής έκρηξης κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή. Ωστόσο, ένα τέτοιο γεγονός ακόμη και ως υπαινιγμός, αυξάνει την ανησυχία στο Κίεβο και τη Δύση.

Σημειώνεται ότι οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Ισπανίας στο Κίεβο έκλεισαν την Τετάρτη. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανόν είχαν ειδοποιηθεί για πιθανή εκτόξευση από τη Ρωσία και έλαβαν προληπτικά μέτρα, ενώ το Κίεβο έκανε λόγο για διακίνηση ψευδών πληροφοριών που σκόρπισαν πανικό στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους αποτελούν αναδρομές στον Ψυχρό Πόλεμο όταν οι φόβοι για πυρηνικό πόλεμο κυριάρχησαν στο στρατιωτικό δόγμα.

Ο πρώτος πύραυλος ICBM εκτοξεύθηκε το 1957 από την τότε Σοβιετική Ενωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν το 1959.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση