ΑΜΠΕ
Η κυβέρνηση του Μαρόκου ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αποφάσισε να ανασταλούν «μέχρι νεοτέρας διαταγής» όλες οι πτήσεις προς και από άλλες 21 χώρες, για να προληφθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ενώ νωρίτερα χθες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Μεταφορών διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Οι νέες χώρες προς και από τις οποίες αναστέλλονται στο εξής οι πτήσεις είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, η Ιορδανία, η Τυνησία, η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Μαλί, το Τσαντ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, διευκρίνισε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Μεταφορών Αμπντελκαντέρ Αμάρα διαγνώστηκε πως μολύνθηκε επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Θα παραμείνει σε περιορισμό στο σπίτι του για 14 ημέρες, κατά το κείμενο.
Οι αρχές του βασιλείου είχαν ήδη αναστείλει τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία, την Αλγερία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ιταλία.
Χιλιάδες τουρίστες εξαιτίας της αναστολής είναι πλέον αποκλεισμένοι στο βασίλειο, το οποίο υποδέχθηκε περίπου 13 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019.
Η Ραμπάτ πάντως επέτρεψε την Παρασκευή να γίνουν πτήσεις προς τέσσερις χώρες με τις οποίες είχε ανακοινώσει πως διακόπτει τις αεροπορικές συνδέσεις (Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Αλγερία).
Αρκετές χιλιάδες γάλλοι τουρίστες — παραδοσιακά οι περισσότεροι επισκέπτες στο Μαρόκο — είναι όμως ακόμη αποκλεισμένοι, οι περισσότεροι στο Μαρακές στην Αγκαντίρ, τους δύο ισχυρότερους μαγνήτες για τους επισκέπτες στο βασίλειο, ανέφερε διπλωματική πηγή στη Ραμπάτ.
Η κίνηση των επιβατικών πλοίων έχει επίσης θεωρητικά ανασταλεί σε όλα τα μαροκινά λιμάνια στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό. Όμως τα πορθμεία που συνδέουν το Μαρόκο με τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια λειτουργούν, θύμισε η πρεσβεία της Ισπανίας στο Μαρόκο μέσω Twitter.
Μερικές εκατοντάδες τουρίστες έλαβαν άδεια να περάσουν τα μοναδικά χερσαία σύνορα Αφρικής - Ευρώπης, τα οποία η Ραμπάτ ανακοίνωσε πως θα έκλεινε την Παρασκευή, κατά πληροφορίες που δόθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από ισπανικές και μαροκινές πηγές.
Οι διελεύσεις «είναι ανοικτές για εποχούμενους Γάλλους που έχουν αγοράσει εισιτήριο φέρι», διευκρίνισε μέσω Twitter η πρεσβεία της Γαλλίας στο Μαρόκο.
Το αεροδρόμιο του Μαρακές ήταν γεμάτο επιβάτες που ζητούσαν πληροφορίες, όπως κατέγραψαν φωτογραφίες και βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Πλήθος κόσμου κοιμήθηκε στο αεροδρόμιο, υπάρχουν έγκυες, οικογένειες με παιδιά, όλοι έχουν φθάσει στα όρια της υπομονής τους», σχολίασε με αγανάκτηση η Σαμπρινά, 30χρονη παριζιάνα που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Μας έχουν πάρει ομήρους εδώ πέρα (...). Δεν υπάρχει καμία οδηγία. Δεν μπορούμε πλέον να φύγουμε», είπε από την πλευρά της 55χρονη γαλλίδα νοσοκόμα μπροστά στο αεροδρόμιο της Ταγγέρης.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία οργάνωσης νέων πτήσεων για να μπορέσετε να επιστρέψετε στη Γαλλία. Ζητώ από τις μαροκινές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να γίνει εφικτό αυτό το γρηγορότερο», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter, απευθυνόμενος στους αποκλεισμένους γάλλους τουρίστες. Αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, ο τόνος του μηνύματος προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Μαρόκο, όπου θεωρήθηκε από υπεροπτικό ως ρατσιστικό.
Παντού στο Μαρόκο, ταξιδιώτες προσπαθούσαν να αλλάξουν τα εισιτήριά τους, αλλά όλα τα αεροσκάφη είναι γεμάτα και οι τιμές έχουν πάρει φωτιά, κατά πληροφορίες από επιβάτες.
Ενώ η Ευρώπη έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της πανδημίας, το Μαρόκο παραμένει συγκριτικά αλώβητο, με 18 κρούσματα, εκ των οποίων ένα ήταν θανατηφόρο, ενώ ένας ασθενής ανέρρωσε, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Δέκα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες Σάββατο, ανάμεσά τους ένα μωρό.
Στο Μαρόκο η λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων έχει ανασταλεί, όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι αθλητικές συναντήσεις έχουν ακυρωθεί και έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες συναθροίσεις 50 ή περισσοτέρων ανθρώπων.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/thetikos-ston-koronoio-ypourgos-metaforon-maroko
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram