ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέσσερις νάρκες στο σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός

Υστερα από εννέα μήνες εχθροπραξιών, οι διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Χαμάς για μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα παραμένουν

Kathimerini.gr

Με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας να μαίνεται για πάνω από εννέα μήνες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για μια ενδεχόμενη εκεχειρία συνεχίζουν να μην έχουν φέρει κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Σε εκτενές δημοσίευμά του, το Bloomberg παρουσιάζει τα τέσσερα σημεία εμπλοκής στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ειρήνευση. Στο επίκεντρο, βρίσκονται οι όμηροι, ο αποκλεισμός μαχητών της Χαμάς από τη βόρεια Γάζα, η διαφωνία για τον έλεγχο του νότιου συνοριακού διαδρόμου της Γάζας και η δέσμευση για επ’ αόριστον εκεχειρία από τη στιγμή που αυτή συμφωνηθεί.

Οσον αφορά το θέμα των ομήρων, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι 120 όμηροι παραμένουν στη Γάζα, 32 από τους οποίους είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι ή ασθενείς άνδρες. Αυτοί οι 32 θα πρέπει να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εκεχειρίας που θα διαρκέσει έξι εβδομάδες σύμφωνα με το σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, δύο άτομα με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι η Χαμάς διατείνεται ότι έχει μόνο 18 ζωντανούς ομήρους σε αυτή την κατηγορία. Στο πλαίσιο αυτό, το Ισραήλ ζητά από τη Χαμάς να απελευθερώσει νεαρούς άνδρες ώστε να φτάσει τον αριθμό 32. Η Χαμάς, ωστόσο, απαντά ότι η απελευθέρωση των ομήρων αυτής της κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί μόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου της εκεχειρίας.

Αλλο σημείο εμπλοκής σχετίζεται με την παρουσία της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη βόρεια Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει σε έναν ανεξάρτητο μηχανισμό που θα εγγυάται ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν μαχητή της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ να επιστρέψει στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η απαίτηση αυτή φαίνεται να ταιριάζει με την πρόταση του Μπάιντεν να επιτραπεί στους «πολίτες» να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, πηγή με γνώση των συνομιλιών αναφέρει ότι ο όρος αυτός μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμος, επειδή μαχητές που παριστάνουν τους πολίτες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τυχόν μη ανακαλυφθείσες κρύπτες όπλων που υπάρχουν ακόμα στον Βορρά.

Σημείο διαφωνίας αποτελεί επίσης η διάταξη του σχεδίου Μπάιντεν που απαιτεί από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Ενώ η Χαμάς και η Αίγυπτος έχουν ζητήσει οποιαδήποτε απόσυρση του ισραηλινού στρατού να περιλαμβάνει τη νότια πόλη της Ράφα και τον διάδρομο στα σύνορα με την Αίγυπτο, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία εκεί είναι κρίσιμης σημασίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρόταση Μπάιντεν, τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης της εκεχειρίας το Ισραήλ και η Χαμάς θα ξεκινήσουν μέσω διαμεσολαβητών τις συνομιλίες για μια δεύτερη φάση. Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές αποδειχθούν χρονοβόρες, η αρχική εκεχειρία θα παραταθεί πέραν των προβλεπόμενων έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει εκφράσει έντονη ανησυχία ότι η Χαμάς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή τη διάταξη για να παρατείνει την εκεχειρία επ’ αόριστον. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ απαιτεί να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και πάλι εχθροπραξίες μετά το στάδιο των έξι εβδομάδων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα αναθερμάνθηκαν με διαπραγματευτές να συναντιούνται στο Κατάρ και την Αίγυπτο, χώρες οι οποίες ηγούνται των μεσολαβητικών προσπαθειών. Ωστόσο, εδώ και μερικές μέρες η πρόοδος των συνομιλιών επιβραδύνθηκε και πάλι, όταν το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρό πλήγμα στην κεντρική Γάζα σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τον στρατιωτικό επικεφαλής της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «έχουμε ακόμη χιλιόμετρα να διανύσουμε» στις συνομιλίες.

Περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Χαμάς. Το Ισραήλ από την πλευρά του διατείνεται ότι έχει σκοτώσει περίπου 14.000 μαχητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Καλώς ήρθατε στο club! Στην Ευρώπη, όπου τα συστήματα απλής αναλογικής κυριαρχούν, ένα Κοινοβούλιο χωρίς απόλυτη πλειοψηφία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ