ΠΗΓΗ: Reuters
Ο Τζο Μπάιντεν συναντά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για τελευταία φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ σήμερα Σάββατο, με κύριο στόχο των δύο ηγετών να μειώσουν τις εντάσεις ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, οι ύστατες προσπάθειες για βελτίωση του κλίματος δυσχεραίνονται, λόγω διαχρονικών ή νεότερων ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών που έρχονται στο προσκήνιο στο παρά πέντε, από το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το εμπόριο, μέχρι την Ταϊβάν και τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν και ο Σι θα συναντηθούν στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα του Περού, όπου θα έχουν συνομιλίες για πρώτη φορά, έπειτα από επτά μήνες.
Οι ηγέτες της περιοχής του Ειρηνικού, στο πλαίσιο του φόρουμ, αναμένεται να «ζυγίσουν» τις επιπτώσεις της επερχόμενης επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ως προέδρου των ΗΠΑ, στις 20 Ιανουαρίου.
Η ακριβής ώρα της συνάντησης Μπάιντεν – Σι δεν έχει γνωστοποιηθεί, ωστόσο πραγματοποιείται τη στιγμή που στην Ουάσινγκτον επικρατεί εκνευρισμός για πρόσφατη παραβίαση τηλεφωνικών επικοινωνιών αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης και της προεδρικής εκστρατείας, που συνδέεται με την Κίνα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για την αυξανόμενη πίεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν, καθώς και για την κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία.
Από την άλλη πλευρά, την οργή του Πεκίνου αναμένεται να προκαλέσει επίσκεψη του προέδρου της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε στη Χαβάη και ίσως στο Γκουάμ των ΗΠΑ, που προγραμματίζεται για τις επόμενες εβδομάδες, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή το Reuters.
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος. Οι ΗΠΑ αποτελεί τον σημαντικότερο διεθνή υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων της, παρόλο που δεν την έχει αναγνωρίσει διπλωματικά επισήμως.
Επιπλέον, η οικονομία του Πεκίνου δέχεται ισχυρό πλήγμα από μέτρα του Μπάιντεν στον τομέα του εμπορίου, που περιλαμβάνουν σχέδιο για τον περιορισμό των αμερικανικών επενδύσεων στην κινεζική τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική πληροφορική και τους ημιαγωγούς, καθώς και σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ υπολογιστών υψηλής τεχνολογίας.
Ολα αυτά τα ζητήματα θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Κίνα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για χάκινγκ, θεωρεί την Ταϊβάν εσωτερική της υπόθεση και έχει εκφράσει διαμαρτυρίες για τα αμερικανικά σχόλια σχετικά με το σινορωσικό εμπόριο.
Τι φέρνει ο Τραμπ
Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί δασμούς ύψους 60% για τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της δέσμης εμπορικών μέτρων υπό το πρίσμα της ιδέας «Πρώτα η Αμερική» που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία. Το Πεκίνο έχει αντιδράσει στις εξαγγελίες για τα εν λόγω μέτρα.
Ο επερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει επίσης επιλέξει κάποιους από τους πλέον εμβληματικούς «πολέμιους» του Πεκίνου για να στελεχώσουν τη νέα του κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Μάικ Γουόλτς, για τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.
Την Τετάρτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε πως η μετάβαση αποτελεί «περίοδο την οποία ανταγωνιστές και αντίπαλοι ενδεχομένως θα δουν ως ευκαιρία». Ο Μπάιντεν θα επισημάνει στον Σι «την ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα, η σαφήνεια και η προβλεψιμότητα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης», ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Από την άλλη πλευρά, ο Σεν Ντινγκλί, μελετητής διεθνών σχέσεων με έδρα τη Σαγκάη, ανέφερε ότι και η Κίνα επιδιώκει μέσω της συνάντησης να χαλαρώσει τις εντάσεις της μεταβατικής περιόδου. «Η Κίνα σίγουρα δεν θέλει οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιέλθουν σε αναταραχή πριν από την επίσημη ανάληψη καθηκόντων από τον Τραμπ», σχολίασε ο Σεν.
«Επίθεση γοητείας» της Κίνας στη Λατινική Αμερική
Η σύνοδος κορυφής στη Νότια Αμερική αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως προς την επιβεβαίωση της ισχύος τους, στην ίδια τους τη γειτονιά, όπου η Κίνα εξαπολύει «επίθεση γοητείας».
Ο Σι, ο οποίος έφτασε στη Λίμα την Πέμπτη, σχεδιάζει περιοδεία «διπλωματικού αιφνιδιασμού» στη Λατινική Αμερική, συνολικής διάρκειας μίας εβδομάδας, που περιλαμβάνει ανανεωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Περού, με τα εγκαίνια του τεράστιου θαλάσσιου λιμανιού Τσανκάι στη χώρα. Την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία.
Η Κίνα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τα μεταλλεύματα, τη σόγια και άλλα εμπορεύματα της Λατινικής Αμερικής, ωστόσο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ενδέχεται επίσης να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων στρατιωτικών και κατασκοπευτικών βάσεων στο «μαλακό υπογάστριο» των ΗΠΑ. Τα κινεζικά Μέσα, χρηματοδοτούμενα από το κράτος, χαρακτηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως συκοφαντικούς.
Αμερικανός αξιωματούχος σχολιάζοντας το πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται το φόρουμ, ισχυρίστηκε ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή είναι ισχυρή, ενώ υποστήριξε ότι οι κινεζικές επενδύσεις σε υποδομές στο εξωτερικό έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω εσωτερικών προκλήσεων και προβλημάτων με τα έργα.
Ομως ο Ράιαν Μπεργκ, επικεφαλής του προγράμματος για την Αμερική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δεξαμενή σκέψης της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ο Σι θα τύχει καλής υποδοχής στην περιοχή.
«Το ταξίδι του Μπάιντεν είναι βέβαιο ότι θα επισκιαστεί από τις ενέργειες του Σι Τζινπίνγκ», ανέφερε, προσθέτοντας: «Η συνάντηση του Σι με τον Μπάιντεν δεν έχει στόχο μόνο τον Λευκό Οίκο ή την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στοχεύει επίσης στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα, στη συνέχιση και ανανέωση των αμερικανικών επενδύσεων στην Κίνα, καθώς και στην εξάλειψη της πεποίθησης ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα είναι εχθρικό».