Αντλώντας διδάγματα από την εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού, επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως οι μελέτες στα αστικά λύματα θα μπορούσαν να συμβάλουν στον έγκαιρο εντοπισμό και την ανίχνευση – ιχνηλάτηση της όποιας επόμενης πανδημίας.
Εάν οι αυξομειώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ήταν και συνεχίζουν να είναι ενδεικτικές – δηλωτικές της πορείας ύφεσης ή επιδείνωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, τότε η συνεχής ολοκληρωμένη ανάλυση της «ιικής σύστασης» των αστικών λυμάτων θα μπορούσε στο μέλλον να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό, την ανίχνευση και τη συνακόλουθη – επίσης έγκαιρη – αντιμετώπιση είτε των εξάρσεων στην εξάπλωση γνωστών ιών είτε της εμφάνισης νέων.
«Η ολοκληρωμένη ανάλυση των λυμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό της γρίπης και στην ανίχνευση της επόμενης πανδημίας», σημειώνει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό περιοδικό Wired, επικαλούμενο τα στοιχεία της έρευνας του Ισμάτ Κασέμ, μικροβιολόγου – βοηθού καθηγητή στο Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.
«Τα λύματα είναι σαν δείκτης για οτιδήποτε κυκλοφορεί σε μια κοινότητα. Τα πάντα μπαίνουν εκεί. Επομένως, εάν υπάρχει οποιοσδήποτε παθογόνος μικροοργανισμός, οποιοδήποτε γονίδιο, οτιδήποτε που σας απασχολεί, εκεί είναι που θα πρέπει να ψάξετε», δηλώνει ο Ισμάτ Κασέμ μιλώντας στο Wired.
Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η μελέτη των λυμάτων θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από την αναζήτηση του Covid, με στόχο την ανίχνευση γνωστών προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται σε νέες περιοχές αλλά και την έγκαιρη προειδοποίηση αναφορικά με όσα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα αναφέρονται, η ανάλυση των λυμάτων (sewage sampling) δύναται να οδηγήσει στον εντοπισμό των όποιων προβλημάτων «νωρίς», προτού εκείνα φτάσουν στο σημείο να γίνουν αντιληπτά (ως κρούσματα) από τα εθνικά συστήματα υγείας.
Η ανάλυση των λυμάτων είναι, επιπλέον, ενδεικτική και της κατάστασης στην οποία πραγματικά βρίσκεται κάθε κοινότητα, ανεξάρτητα από τις όποιες επί μέρους ιδιαιτερότητες των μελών της.
«Είτε πιστεύεις στην ύπαρξη του ιού είτε όχι, είτε έχεις κάνει το εμβόλιο είτε όχι, είτε έχεις κάνει τεστ είτε όχι, από τη στιγμή που χρησιμοποιείς και εσύ το αποχετευτικό σύστημα, είσαι κομμάτι του προς εξέταση δείγματος», δηλώνει ο μοριακός ιολόγος – καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, Μαρκ Τζόνσον.
Αξίζει να σημειωθεί για παράδειγμα πως επιστήμονες του Κολεγίου Κουίνς και του Κοινοτικού Κολεγίου Κουίνσμπορο είχαν εντοπίσει την «άφιξη» της μετάλλαξης Όμικρον στα λύματα της Νέας Υόρκης στις 21 Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες προτού η ύπαρξή της ανακοινωθεί επισήμως από επιστήμονες στη Νότια Αφρική και δέκα ημέρες πριν από το πρώτο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Νέα Υόρκη.
Με πληροφορίες από Wired