Kathimerini.gr
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χθες, Τρίτη, από την ημέρα που ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από την COVID-19, στην πόλη Γουχάν της Κίνας.
Αν και έκτοτε περισσότεροι από 5,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από επιπλοκές της COVID-19 και ενώ τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατ., δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Ένα χρόνο μετά την αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κίνα, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να απευθύνει εκκλήσεις προς το Πεκίνο για δημοσιοποίηση στοιχείων, τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δηλώνει αποφασισμένος να λάβει απαντήσεις ακόμη και μέσω των μυστικών υπηρεσιών.
Οι εκτιμήσεις επιστημόνων
Η επιστημονική αυτή αποστολή του ΠΟΥ τον Ιανουάριο 2021 δεν είχε αποτέλεσμα, με τους ερευνητές -σε μια πρώτη εκτίμηση- να δηλώνουν ότι είναι μάλλον απίθανο να προέρχεται ο ιός από εργαστήριο, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η μετάδοσή του από κάποιο ζώο στον άνθρωπο.
Αν και οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις, η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της επιστημονικής κοινότητας για μια δεύτερη αποστολή στη Γουχάν, κάνοντας λόγο για προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός επιστημονικού ζητήματος.
Κατά τον διευθυντή του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ενδείξεις μαρτυρούν ότι ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στη Γουχάν τον Νοέμβριο του 2019.
Ο ίδιος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, διερωτήθηκε «γιατί το αποσιωπούσε αυτό η κινεζική κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για «αρχική απόφαση συγκάλυψης» που είναι «η χαρακτηριστική αντίδραση ενός αυταρχικού καθεστώτος απέναντι σε μία κρίση». Πρόσθεσε, δε, πως η απόφαση για αποσιώπηση πληροφοριών δυσχεραίνει τις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού.
Η πολιτική «zero COVID»
Δύο χρόνια έπειτα από τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γουχάν, η Κίνα επιβάλλει εκ νέου αυστηρούς περιορισμούς σε ολόκληρες πόλεις, εκτιμώντας ότι μια αυστηρή απάντηση στην πανδημία είναι καλύτερη από τη «μεσοβέζικη» τακτική που ακολουθεί η Δύση, επικαλούμενη τους αυξημένους αριθμούς κρουσμάτων σε άλλες χώρες.
Lockdown έχει επιβληθεί στην πόλη Σιάν των 13 εκατ. κατοίκων, ενώ υποχρεωτική καραντίνα έχει επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες και στην πόλη Ανγιάνγκ.
Κατά τον επίκουρο καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Γιέιλ, Ζι Τσεν, οι όποιες αποφάσεις για την επιβολή νέων μέτρων λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο και υπάρχει μεγάλη διαφορά στο πώς χειρίζεται το θέμα της πανδημίας η κάθε δημοτική αρχή. «Ακόμη και αν η Κίνα καταργούσε αυτή τη στιγμή τους περιορισμούς, κάποιες περιοχές της χώρας δεν θα μπορέσουν να τη διαχειριστούν τόσο καλά, όσο άλλες. Παραμένουν προσηλωμένοι στην στρατηγική ‘zero COVID ‘» πρόσθεσε, σύμφωνα με τη DW.
Από την πλευρά του, ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής της Ταϊβάν, Μέι Σαν Χο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι κύριος λόγος για την εμμονή των κινεζικών αρχών στη στρατηγική αυτή είναι η διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου «με κάθε τίμημα».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle