ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα 5 πράγματα για τα οποία μετανιώνουν οι ετοιμοθάνατοι – Τι μας μαθαίνουν

Η συμβουλή της Ware είναι να δίνει κανείς προτεραιότητα στα δικά του ενδιαφέροντα και την ευτυχία του όταν παίρνει αποφάσεις, για να μην ζήσει μια ζωή με τύψεις και μεταμέλεια

Money Review

Στο τέλος της ζωής τους, οι άνθρωποι συνήθως σκέφτονται τα πράγματα που θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικά.

Πολλοί εύχονται να είχαν εκφράσει περισσότερο την αγάπη και τη συγχώρεσή τους. Άλλοι θέλουν με τα τελευταία τους λόγια να δείξουν την ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους της ζωής τους, όπως είπε ο ογκολόγος Siddhartha Mukherjee μιλώντας σε φοιτητές στο University of Pennsylvania.

Άλλοι μετανιώνουν γιατί δεν έκαναν αρκετά για τον εαυτό τους, σύμφωνα με την Bronnie Ware, συγγραφέα του βιβλίου «The Top Five Regrets of the Dying», που εργαζόταν στον τομέα της παρηγορητικής φροντίδας. Επί οκτώ χρόνια, η Ware φρόντιζε άτομα που πάλευαν με σοβαρές ασθένειες, πολλές εκ των οποίων αποδείχθηκαν θανατηφόρες.

Από τη θέση της αυτή, παρατήρησε τις ενοχές και τη μεταμέλεια που πολλοί εξέφραζαν πριν πεθάνουν και θεώρησε πως αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο μάθημα για τους ανθρώπους, σημειώνει το CNBC.

Στο βιβλίο της έχει συγκεντρώσει τις πέντε φράσεις που άκουγε πιο συχνά:

– Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω όπως ήθελα και όχι όπως περίμεναν οι άλλοι.

– Μακάρι να μην δούλευα τόσο σκληρά.

– Μακάρι να είχα το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

– Μακάρι να μην είχα χάσει επαφή με τους φίλους μου.

– Μακάρι να είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να είναι πιο ευτυχισμένος.

Η πρώτη φράση είναι αυτή που η Ware άκουγε πιο συχνά από όλες.

«Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έχει σχεδόν τελειώσει και κοιτάζουν πίσω καθαρά, είναι εύκολο να δουν πόσα όνειρα έχουν μείνει ανεκπλήρωτα», σημειώνει. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν εκπληρώσει ούτε τα μισά από τα όνειρά τους και πέθαναν γνωρίζοντας ότι για αυτό ευθύνονταν οι επιλογές που είχαν κάνει ή δεν είχαν κάνει».

Κάποιοι διαλέγουν τις σπουδές ή το επάγγελμα που θέλουν οι γονείς τους. Άλλοι θυσιάζουν τα όνειρά τους να ταξιδέψουν στον κόσμο για να μείνουν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όμως η συμβουλή της Ware είναι να δίνει κανείς προτεραιότητα στα δικά του ενδιαφέροντα και την ευτυχία του όταν παίρνει αποφάσεις, για να μην ζήσει μια ζωή με τύψεις και μεταμέλεια.

Η παγίδα της σκληρής δουλειάς

Όταν κάποιος βάζει την δουλειά του πάνω από όλα τα άλλα, είναι πιο δύσκολο να διατηρήσει τις σχέσεις και την ψυχική υγεία του. Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, το έμαθε με τον δύσκολο τρόπο, όπως παραδέχθηκε πέρυσι σε μία ομιλία του στο Northern Arizona University.

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν πίστευα στις διακοπές. Δεν πίστευα στα Σαββατοκύριακα. Και πίστευα ότι οι άνθρωποι με τους οποίους δούλευα έπρεπε να κάνουν το ίδιο», παραδέχθηκε. Όπως είπε, δεν κατάλαβε ότι «υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή από το να δουλεύεις», παρά μόνο όταν έγινε πατέρας.

«Μην αργήσετε όσο εγώ για να πάρετε αυτό το μάθημα. Αφιερώστε χρόνο για να καλλιεργήσετε σχέσεις. Για να γιορτάσετε τις επιτυχίες σας. Και για να συνέλθετε από τις ήττες σας. Κάντε ένα διάλειμμα όταν το χρειάζεστε. Να είστε μαλακοί με τους ανθρώπους γύρω σας, όταν το χρειάζονται».

Όπως λέει η Ware, όταν κανείς δίνει τον χρόνο και την προσοχή του στους φίλους και την οικογένειά του, βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από όλα και είναι αληθινός απέναντι στον εαυτό του, βελτιώνει τη συνολική ευτυχία και την ικανοποίησή του με τη ζωή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X