ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Δανία προς ΗΠΑ: «Δεν μιλάς έτσι στους στενούς σου συμμάχους»

Ηχηρή απάντηση από Δανία στις επικρίσεις του Τζ. Ντ. Βανς για την πολιτική της στη Γροιλανδία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Hχηρή απάντηση έδωσε η Δανία στις σκληρές επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς για την πολιτική της στη Γροιλανδία, κατηγορώντας αντίστροφα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχουν υποβαθμίσει τη δική τους στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική.

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Λαρς Λόκκε Ράσμουσεν, σχολίασε την απροειδοποίητη επίσκεψη του Βανς στη βάση Pituffik της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, δηλώνοντας πως η Κοπεγχάγη «είναι ανοιχτή σε κριτική, αλλά δεν εκτιμά τον τόνο με τον οποίο αυτή εκφράζεται – δεν είναι αυτός ο τρόπος που μιλάς στους στενούς σου συμμάχους».

Ο Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι το 1945 υπήρχαν 17 αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γροιλανδία με χιλιάδες στρατιώτες, ενώ σήμερα έχει απομείνει μόνο μία βάση με περίπου 200 άνδρες.

«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα μέσα στο πλαίσιο που ήδη έχουμε… Ας το κάνουμε μαζί», δήλωσε.

Η επίσκεψη Βανς στη Γροιλανδία έγινε συνοδεία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτζ και του υπουργού Ενέργειας Κρις Ράιτ.

Ο Βανς κατηγόρησε τη Δανία ότι «δεν έκανε καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας», ενώ σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει καθυστερήσει επενδύσεις στην περιοχή και πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. 

Η επίσκεψη προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην Κοπεγχάγη, καθώς έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και ενώ στη Γροιλανδία βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, επέκρινε τον Βανς για έλλειψη σεβασμού.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου «άδικες», υπογραμμίζοντας ότι η Δανία είναι «ένας καλός και ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ».

Η Γροιλανδία, ημιαυτόνομο έδαφος του βασιλείου της Δανίας, διαθέτει πληθυσμό περίπου 57.000 κατοίκων, εκ των οποίων η πλειοψηφία επιθυμεί μακροπρόθεσμα την ανεξαρτησία.

Ο Βανς δήλωσε ότι δεν θεωρεί αναγκαία τη στρατιωτική παρέμβαση, υποθέτοντας ότι η Γροιλανδία θα επιλέξει στο μέλλον στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ μετά την ανεξαρτησία της.

Ειδικοί ωστόσο σημείωσαν ότι η μόνη δημόσια απειλή προς το νησί δεν έχει προέλθει από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά από τις ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον διατηρεί από το 1951 συμφωνία με τη Δανία που της επιτρέπει την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στη Γροιλανδία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θίγεται η κυριαρχία της Κοπεγχάγης.

Δανοί και Γροιλανδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προτείνει επανειλημμένα την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας, αλλά οι ΗΠΑ επέλεξαν αντί να περιορίσουν την εμπλοκή τους.

Η ρητορική Τραμπ για την ανάγκη αμερικανικής «απόκτησης» της Γροιλανδίας, η οποία είχε προκαλέσει αναστάτωση το 2019, συνεχίζει να ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις ΗΠΑ–Δανίας.

Ωστόσο, μετά τη δήλωση του Βανς ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα», Κοπεγχάγη και Νουούκ φαίνεται πως ανακουφίστηκαν που η ένταση δεν κλιμακώθηκε περαιτέρω.

Πηγή: FT

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση