ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε αυτή τη χώρα οι 9 στους 10 εργαζόμενους παραιτούνται σιωπηλά

Η έκθεση αναφέρει πως τα καθημερινά αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε ενεργή αποδέσμευση από την εργασία, κάτι που είναι ισοδύναμο ή και χειρότερο από την ανεργία.

Ένα σημαντικό πρόβλημα στον εργασιακό τομέα φαίνεται να αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς, με βάση έκθεση της Gallup για την κατάσταση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού 2024, οι εργαζόμενοι στη Βρετανία στη συντριπτική τους πλειονότητα «παραιτούνται σιωπηλά», αναζητώντας άλλες ευκαιρίες.

Ειδικότερα, η τάση αυτή αφορά το 90% των εργαζομένων στη χώρα, οι οποίοι αισθάνονται αποκομμένοι από τους ρόλους τους ενώ μόλις το 10% αισθάνεται δεσμευμένο με τη δουλειά του.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το 40% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει καθημερινό άγχος και το 27% ανέφερε ότι αισθάνεται θλίψη καθημερινά, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ένα άλλο 20% των εργαζομένων ανέφερε ότι αισθάνεται καθημερινά θυμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 23% των εργαζομένων ανέφεραν ότι νιώθουν δεσμευμένοι ως προς την εργασία τους με το ίδιο να αισθάνεται το 33% των εργαζομένων στις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα για την έκθεση της Gallup συλλέχθηκαν το 2023 από 128.278 εργαζόμενους ενήλικες σε περισσότερες από 160 χώρες. Η έρευνα διεξήχθη ετησίως είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε μέσω τηλεφώνου.

Οι λόγοι

Όπως αναφέρει η έκθεση κάποιοι μπορεί να είναι παγιδευμένοι σε θέσεις εργασίας που δεν τους αρέσουν, για οικονομικούς λόγους. «Συμπεραίνουμε ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης επιτρέπουν στους ‘πικραμένους’ εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τις κακές καταστάσεις και να βρουν καλύτερες», σημειώνεται.

Λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι τώρα είναι καλή στιγμή για να βρουν δουλειά και σχεδόν το ένα τρίτο δήλωσε ότι αναζητά ενεργά άλλη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν σίγουροι για την αγορά εργασίας επειδή οι διαθέσιμες θέσεις μειώνονται από το 2022, οπότε και κορυφώθηκε η κατάσταση μετά την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 31% τον Ιανουάριο του 2024, σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να παραμείνουν στη θέση τους επειδή δεν υπάρχουν τόσες πολλές ευκαιρίες εκεί έξω.

Το κόστος

Σε δείγμα 10.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο από διαχρονική μελέτη Understanding Society μεταξύ 1991 και 2022, το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να αλλάξει δουλειά. Ωστόσο, μόνο το ένα τέταρτο αυτών που το είπαν άλλαξε πράγματι εργοδότη τρία χρόνια αργότερα, σύμφωνα με την McKinsey. Και το 19% παρέμεινε στη θέση του παρόλο που έλεγε ότι ήθελε να φύγει.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό μεταξύ 20% και 40% του εργατικού δυναμικού των οργανισμών αποτελείται από εργαζόμενους που παραιτούνται σιωπηλά.

Ο αντίκτυπος της σιωπηλής παραίτησης είναι σημαντικός στις εταιρείες και την οικονομία. Η Gallup εκτιμά ότι τα χαμηλά επίπεδα δέσμευσης κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 8,9 τρισ. δολάρια ή το 9% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Μια μετα-ανάλυση της Gallup 2024 – που αναφέρεται στην έκθεση – σε 183.000 επιχειρηματικές μονάδες, σε 53 κλάδους και 90 χώρες, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με υψηλά επίπεδα δέσμευσης των εργαζομένων αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Ενδεικτικά, 68% αύξηση της ευημερίας των εργαζομένων, 23% αύξηση της κερδοφορίας και 13% αύξηση της παραγωγικότητας.

Η έκθεση αναφέρει επίσης πως τα καθημερινά αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε ενεργή αποδέσμευση από την εργασία, κάτι που είναι ισοδύναμο ή και χειρότερο από την ανεργία.

«Αντίθετα, όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν την εργασία τους και τις εργασιακές σχέσεις τους ουσιαστικές, η απασχόληση συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθημερινής ευχαρίστησης και χαμηλά επίπεδα όλων των αρνητικών καθημερινών συναισθημάτων», καταλήγει η έκθεση.

Πηγές: moneyreview.gr, cnbc

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση