ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος στο Λονδίνο υπό τον φόβο «διάσπασης» της Δύσης

«Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο διάσπασης της Δύσης» δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, την οποία υποδέχθηκε ο Βρετανός ομόλογός της, Κιρ Στάρμερ

Οι ηγέτες φτάνουν στο Λονδίνο ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία σήμερα Κυριακή, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο της επεισοδιακής συνάντησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή.

Η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών θα κυριαρχήσει, σύμφωνα με το BBC, που επισημαίνει πάντως πως το Λονδίνο δεν θα θελήσει η σύνοδος να εκληφθεί ως επίπληξη προς τον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις θα εξετάσουν αναπόφευκτα τρόπους -αν είναι δυνατόν- να ξανακάνουν την Ουκρανία και τις ΗΠΑ να συνομιλήσουν, αναφέρει το βρετανικό Μέσο.

Η Τζόρτζια Μελόνι, την οποία υποδέχθηκε ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η Ιταλία και η Βρετανία μοιράζονται «παρόμοια αντίληψη» για την Ουκρανία. «Πρέπει να αποφύγουμε τον κίνδυνο διάσπασης της Δύσης», πρόσθεσε ακόμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Αλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες επανέλαβαν επίσης την υποστήριξή τους και την επιθυμία τους για διαρκή ειρήνη.

Ο Ζελένσκι έτυχε εγκάρδιας υποδοχής από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ χθες, Σάββατο. Ο βασιλιάς Κάρολος αποδέχθηκε επίσης πρόσκληση να συναντήσει τον Ζελένσκι την Κυριακή, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Σχέδιο για τερματισμό των μαχών

Ομως, επίκειται μία κρίσιμη ημέρα διπλωματίας, σύμφωνα με το CNN, καθώς η Δύση ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής της Κυριακής θα αναζωογονήσει τη δυναμική προς αποδεκτή ειρηνευτική συμφωνία, η οποία φαινόταν να χτίζεται σιγά-σιγά αυτή την εβδομάδα, για να καταρρεύσει μέσα σε λίγα δυσάρεστα λεπτά την Παρασκευή.

Ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC το πρωί της Κυριακής ότι θα συνεργαστεί με τη Γαλλία, την Ουκρανία και «ενδεχομένως με έναν ή δύο άλλους» για σχέδιο τερματισμού των μαχών, το οποίο θα παρουσιάσει στη συνέχεια στις ΗΠΑ.

Αυτή η στρατηγική φαίνεται ότι προορίζεται να ανταγωνιστεί τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που άνοιξε η κυβέρνηση Τραμπ με τη Ρωσία τον περασμένο μήνα, ενώ το να καταφέρουν ο Τραμπ και ο Ζελένσκι να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι πρόκληση.

Ο ηγέτης της Ουκρανίας θα επιστρέψει πάντως στο Κίεβο με κάτι χειροπιαστό: το Σάββατο, ο ίδιος και ο Στάρμερ υπέγραψαν συμφωνία για την επιτάχυνση δανείων ύψους 2,8 δισ. δολ. προς την Ουκρανία. Η πρώτη δόση της χρηματοδότησης αναμένεται να εκταμιευθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Διπλωματία από το… μηδέν

Το θέαμα του Αμερικανού προέδρου και του αντιπροέδρου να επιτίθενται λεκτικά στον ηγέτη ενός σύμμαχου που σπαράσσεται από τον πόλεμο άφησε άναυδη την Ευρώπη και ενθουσίασε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το CNN. Πρόσθεσε ένταση στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, η οποία είχε αρχικά είχε συγκληθεί από τον Στάρμερ για να αξιοποιήσει την πρόοδο που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια παρόμοιας συνάντησης στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τελικά όμως η Ευρώπη φαίνεται πως ξεκινά και πάλι από το μηδέν.

Ο Τραμπ και ο Τζέι Ντι Βανς κατηγόρησαν τον Ζελένσκι ότι είναι αχάριστος για την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη, ότι «παίζει με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων» και ότι διακινδυνεύει τον «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Κανείς δεν ήθελε να το δει αυτό», δήλωσε ο Στάρμερ στο BBC την Κυριακή.

«Τρία χρόνια μετά τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Σήμερα θα επαναβεβαιώσω την αμέριστη υποστήριξή μου προς την Ουκρανία και θα διπλασιάσω τη δέσμευσή μου να παράσχω ικανότητα, εκπαίδευση και βοήθεια στην Ουκρανία, θέτοντάς την στην ισχυρότερη δυνατή θέση», ανέφερε ο Κιρ Στάρμερ σε δήλωσή του πριν από τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου.

«Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας, πρέπει να εντείνουμε τις προετοιμασίες μας για το ευρωπαϊκό σκέλος των εγγυήσεων ασφαλείας, παράλληλα με τη συνέχιση των συζητήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε. «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε προκειμένου να εγγυηθούμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ουκρανία, να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να διασφαλίσουμε το συλλογικό μας μέλλον».

Οι στόχοι της συνόδου

Η σύνοδος κορυφής θα έχει τρεις στόχους, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ:

  • Τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της Ουκρανίας,
  • την εξασφάλιση μιας «διαρκούς συμφωνίας» για τον τερματισμό της σύγκρουσης
  • και τον «σχεδιασμό για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας».

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε επίσης ότι είχε επικοινωνίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την έντονη συνάντησή τους.

«Διατηρεί την ακλόνητη υποστήριξή του στην Ουκρανία και παίζει τον ρόλο του για να βρεθεί δρόμος προς τα εμπρός για διαρκή ειρήνη, βασισμένη στην κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στάρμερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται πως αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ της Ευρώπης και του Λευκού Οίκου.

Τόσο ο Στάρμερ όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν με τον Τραμπ χθες το βράδυ, τη στιγμή που τόσο για τη διατλαντική συμμαχία όσο και για το μέλλον της Ουκρανίας πολλά διακυβεύονται, σύμφωνα με το BBC.

Ποιοι αναμένονται στη σύνοδο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, υποδέχθηκε στην Downing Street την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό.

Οι ηγέτες της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας και της Ρουμανίας θα παραστούν επίσης, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Εχουν επίσης προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αντόνιο Κόστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση