ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σύνοδος G7: Οι «ανήσυχοι έξι» και η Μελόνι

«Με εξαίρεση τη Μελόνι, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αποδυναμωμένοι»

Οι ηγέτες της G7 συγκεντρώνονται στο παραθαλάσσιο θέρετρο Borgo Egnazia στην Απουλία της νότιας Ιταλίας για τη σύνοδο κορυφής που φιλοξενεί η Τζόρτζια Μελόνι.

Οι περισσότεροι προσέρχονται, ενώ είναι απορροφημένοι από την προετοιμασία της προεκλογικής τους εκστρατείας, ανησυχούν για εσωτερικές κρίσεις στις χώρες τους ή είναι απογοητευμένοι από την εκλογική ήττα των κομμάτων τους στις ευρωεκλογές της Κυριακής και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Στους κερδισμένους εκλογικά, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία εξελέγη πριν από δύο χρόνια ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας».

«Με εξαίρεση τη Μελόνι, οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G7 είναι όλοι αρκετά αδύναμοι», σύμφωνα με τον ο Ιβο Ντάαλντερ, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο Τριντό πιθανότατα δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο Μπάιντεν έχει έναν δύσκολο προεκλογικό αγώνα. Ο Σολτς είναι αποδυναμωμένος. Ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος. Ο Σούνακ είναι ένας ‘ζωντανός νεκρός’ και ο Κισίντα έχει σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό του», σχολιάζει ο Ντάαλντερ, τον οποίο επικαλείται το Politico, σε ανάλυση με τίτλο «Εξι κουτσά άλογα και η Μελόνι: Οι ηγέτες της G7 2024».

Χωρίς σημάδι συμφωνίας

Επί μήνες, υπό την ιταλική καθοδήγηση, αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους για να ανακοινώσουν σχέδιο της G7 για την αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί σε δυτικές τράπεζες με σκοπό την παροχή τεράστιου δανείου στην Ουκρανία.

Αλλά την παραμονή της συνόδου κορυφής δεν υπάρχει ακόμη σημάδι συμφωνίας. Αντ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν οργή για πρόταση των ΗΠΑ που προβλέπει επιμερισμό του βάρους της χρηματοδότησης εκφράζοντας ανησυχία για δυνητικά τεράστια δέσμευση για την Ε.Ε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Απουλία και θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους ηγέτες της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Οι ηγέτες ελπίζουν να συμφωνήσουν σε δάνειο ύψους 50 δισ. δολ. για το Κίεβο, με εγγύηση τα μελλοντικά κέρδη από τους τόκους των 300 δισ. ευρώ των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που δεσμεύτηκαν μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση – όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων – συμφώνησε νωρίτερα φέτος να χρησιμοποιήσει τα κέρδη για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν για την παροχή μεγαλύτερης και ταχύτερης βοήθειας με τη μορφή τεράστιου δανείου – αν και βασικά ζητήματα όπως το ποιος εκδίδει το χρέος και ποιος μοιράζεται τον κίνδυνο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί επίσης ενδεχόμενη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η συνάντηση «διαφημίζεται» από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως ευκαιρία να σταλεί μήνυμα στη Ρωσία για την αντοχή της Δύσης– η G7 θα ήθελε επίσης να «θωρακίσει» όσο το δυνατόν περισσότερο τις αποφάσεις της ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, που θα μπορούσαν να αναδείξουν νικητής τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ από την πλευρά του αναμένεται να ανακοινώσει βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους έως 242 εκατ. λιρών (309,69 εκατ. δολ.), όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του, για την υποστήριξη άμεσων κυρίως ανθρωπιστικών και ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας.

«Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και δημιουργικοί στις προσπάθειές μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και να τερματίσουμε τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο Σούνακ πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Αφρική και Μέση Ανατολή

Η σύνοδος της G7 επρόκειτο να ανοίξει το πρωί της Πέμπτης με σύντομη συνεδρίαση για την Αφρική, την ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, πριν στραφεί στο ζήτημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οι ηγέτες έχουν ήδη ανακοινώσει την υποστήριξή τους σε συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα την οποία παρουσίασε ο Μπάιντεν και θα προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που είχαν συλληφθεί κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Εκτενώς θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα, όπως αναφέρει το Reuters. Οι ηγέτες είναι πιθανό να εκδώσουν δήλωση στην οποία θα εκφράζουν την ανησυχία τους για την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα της χώρας, ιδίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας, όπως τα ηλιακά πάνελ και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι γενναιόδωρες επιδοτήσεις από το Πεκίνο έχουν ως αποτέλεσμα η παγκόσμια αγορά να έχει «πλημμυρίσει» από φθηνά προϊόντα, σε βαθμό που οι δυτικές επιχειρήσεις νιώθουν να απειλούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων για την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού με τις βαριά επιδοτούμενες κινεζικές εταιρείες.

Οι ηγέτες της G7 είναι πιθανό να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για την αντιμετώπιση του μεγάλου βάρους του χρέους που αντιμετωπίζουν πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, αναφέρει το Reuters, αλλά δεν είναι σαφές τι θα σημαίνει αυτή η δέσμευση σε πραγματικούς όρους.

Η Ιταλία εξακολουθεί να πιέζει για συμφωνία σχετικά με παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τις πολυεθνικές εταιρείες, παρόλο που δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι μία συμφωνία δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, όπως είχε προγραμματιστεί.

H «ατζέντα» της Μελόνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι η μοναδική από τους ηγέτες της G7 που συνεχίζει να κερδίζει, δύο χρόνια αφότου ανέβηκε στην εξουσία ως ηγέτιδα των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας. Κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό του κόμματός της στις ευρωεκλογές της Κυριακής.

Φέρεται να είναι έτοιμη να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής κατεύθυνσης της πολιτικής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο η Μελόνι δεν ηγείται υπερδύναμης, καθώς η Ιταλία είναι η ένατη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, η οποία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για τις σχέση παρουσίασε τους στόχους της χώρας για τη χρονιά που θα αναλάβει την προεδρία της G7 σε βίντεο.

Σε αυτό, ανέφερε ότι η G7 «ανέλαβε αναντικατάστατο ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας και στη διαχείριση των παγκόσμιων προκλήσεων».

Συνέχισε:

«Θα επαναλάβουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον τερματισμό ενός πολέμου και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. Θα ασχοληθούμε επίσης με τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς και με άλλες κρίσεις που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη κατά τη διάρκεια του έτους.

Θα επικεντρωθούμε στις σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην Αφρική. Εχουμε θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ισότιμου μοντέλου συνεργασίας που θα απορρίπτει τη ληστρική προσέγγιση και θα είναι σε θέση να προσφέρει οφέλη για όλους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στα μεταναστευτικά ζητήματα, στη σύνδεση κλίματος – ενέργειας και στην επισιτιστική ασφάλεια.

Η ιταλική προεδρία θα επικεντρωθεί επίσης σε μία πρόκληση που πολλοί θεωρούν ως την πιο καθοριστική της εποχής μας: την τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες, αλλά και τεράστιους κινδύνους και να επηρεάσει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε μηχανισμούς διακυβέρνησης και να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τόσο ανθρωποκεντρική όσο και ελεγχόμενη από τον άνθρωπο».

Οι καλεσμένοι και η ιστορία του Borgo Egnazia

Η G7 αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Η ιδιότητα του μέλους ανεστάλη για τη Ρωσία επ’ αόριστον το 2014, αφότου προσάρτησε μονομερώς την Κριμαία.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμμετέχει σε όλες τις συζητήσεις και εκπροσωπείται από τους προέδρους τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η διοργανώτρια χώρα επιλέγει παραδοσιακά εξωτερικούς προσκεκλημένους να συμμετάσχουν. Μεταξύ των φετινών καλεσμένων είναι ο Πάπας Φραγκίσκος, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, καθώς και οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κένυας, της Αλγερίας, της Τυνησίας και της Μαυριτανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης.

Το θέρετρο Borgo Egnazia, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής, γράφει η Αντζελα Τζιουφρίντα, το επισκέπτονται διασημότητες όπως η Μαντόνα και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ: «Με τις πέτρινες βίλες του, τα καλάθια με τα αμύγδαλα, και τα στενά, ελικοειδή σοκάκια, το θέρετρο, που εγκαινιάστηκε το 2010, έχει ως πρότυπο αρχαίο χωριό της Απουλίας … Ωστόσο, λεπτομέρεια της ιστορίας που παραλείπουν να αναφέρουν τα φυλλάδια είναι ότι η γη στην οποία βρίσκεται το θέρετρο ισοπεδώθηκε κατά τη διάρκεια της φασιστικής κυριαρχίας του Μπενίτο Μουσολίνι για την κατασκευή αεροπορικής βάσης».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ