ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στόλτενμπεργκ: Η Σουηδία από εταίρος γίνεται από σήμερα επίσημα σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Oλοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία προσχώρησης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Με την ανέγερση της σημαίας της Σουηδίας σε ειδική τελετή στην έδρα του ΝΑΤΟ, πριν από λίγη ώρα (13.00 Ελλάδος), στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία προσχώρησης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ύστερα από δύο χρόνια από το σχετικό αίτημά της.

«Η Σουηδία από εταίρος εδώ και καιρό γίνεται σήμερα σύμμαχος», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός φραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για να προσθέσει «με τις υποχρεώσεις και τους κινδύνους που απορρέουν από αυτή την ένταξη». Ηδη η Σουηδία, ανέφερε, έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες ώστε να φθάσει στο 2% που έχει τεθεί ως βασικό όριο για τους νατοϊκούς συμμάχους, ενώ μετέχει κανονικά ως μέλος στη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση –μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου–, Steadfast Defender 2024.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, ο γ.γ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι μετά από 200 χρόνια ουδετερότητας, η Σουηδία γίνεται μέλος της πιο επιτυχημένης συμμαχίας, ενώ μετέχει ενεργά και πολλαπλώς στη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με ένα πακέτο αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Ο Πούτιν έκανε ένα στρατηγικό λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, εξηγώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό πλέον επεκτείνεται με την ενσωμάτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και επεκτείνεται γεωγραφικά για να καλύψει και να προστατεύσει τη Βόρεια Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες.

«Η γεωγραφία αλλάζει» ανέφερε. Σύντομα, άλλωστε, θα γίνει μέλος και η Ουκρανία. «Η Ουκρανία είναι κοντά στην ένταξη όσο ποτέ άλλοτε», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. «Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό», προσέθεσε, ενώ απαρίθμησε τους τρόπους μέσω των οποίων το Κίεβο έχει ήδη ενισχύσει τη συνεργασία του με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία τόσο με τη θέσπιση ειδικού Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, όσο και μέσω της στήριξης, που παρέχουν οι σύμμαχοι για την αναβάθμιση των στρατευμάτων και την εκπαίδευσή τους, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τις νατοϊκές προϋποθέσεις συμμετοχής τους.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ απέκλεισε το ενδεχόμενο επίθεσης της Ρωσίας στη Σουηδία ως μέσο αντίδρασης στην είσοδό της λέγοντας πως η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά ότι «το ΝΑΤΟ είναι ήδη εκεί» και θα υπάρξει συλλογική αντίδραση των συμμάχων. Εξάλλου, ο Πούτιν είναι απασχολημένος με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσέθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παρ’ όλα αυτά δεν απέκλεισε κυβερνοεπιθέσεις, καθώς, όπως ανέφερε, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι και πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τέτοιου είδους αντίμετρα από τη Μόσχα. Εξάλλου, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας νατοϊκής βάσης στη Σουηδία σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι απόφαση της ίδιας της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν επεκτείνεται με σκοπό τον πόλεμο, αλλά την προστασία των μελών του. «Υπάρχουμε για να αποτρέπουμε τον πόλεμο», προσέθεσε.

Για μια νέα εποχή για τη Σουηδία, που ξεκινά σήμερα, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, ενώ σημείωσε ότι η χώρα προετοιμαζόταν αμυντικά για 30 χρόνια και τεχνικά τα τελευταία δύο για την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα είναι οι δύο αρχές που θα μας καθοδηγούν», είπε ο Ουλφ Κρίστερσον, ενώ για την ανέγερση της σημαίας της Σουηδίας στο προαύλιο της έδρας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι συμβολίζει πως η χώρα θα συμπορεύεται με όλους τους συμμάχους για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Υπογράμμισε συγχρόνως την ετοιμότητα της Σουηδίας στρατιωτικά, καθώς φτάνει πια το 2% των αμυντικών δαπανών της. Σημείωσε παράλληλα ότι η κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή παραμένει κρίσιμη και πως η απειλή της Ρωσίας θα παραμείνει ως έχει στο προσεχές μέλλον. Για αυτόν τον λόγο τόνισε τη σημασία συνέχισης της στήριξης της Ουκρανίας, που «υπερασπίζεται και την ελευθερία της Ευρώπης».

«Η Σουηδία έκανε την ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη και ενωμένη επιλογή να ενταχθεί στη ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι για την προσχώρηση της χώρας υπήρξε συναίνεση και ενότητα από όλα τα πολιτικά κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση