ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αν είχαμε δώσει όπλα στην Ουκρανία νωρίτερα, ίσως να είχε αποτραπεί η εισβολή»

«Του κάναμε χαλάστρα», λέει στους Financial Times ο πλέον πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και στις «μπλόφες» του.

Kathimerini.gr

Πριν από μόλις λίγα 24ωρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκλεισε έναν κύκλο δέκα ετών, παραδίδοντας το τιμόνι του ΝΑΤΟ στον Μαρκ Ρούτε.

Ο Νορβηγός διατέλεσε γενικός γραμματέας της Συμμαχίας την περίοδο 2014-2024, με τη θητεία του να σημαδεύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο οποίος όμως συνεχίζεται.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 οπότε ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπειτα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τρία παράλληλα καθήκοντα: να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή, να προειδοποιεί τους Συμμάχους για τις ρωσικές απειλές και, ταυτόχρονα, να αποφύγει τον κίνδυνο μιας «πυρηνικής» σύγκρουσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

«Αν υπάρχει κάτι για το οποίο με κάποιον τρόπο μετανιώνω και το οποίο τώρα βλέπω πολύ πιο ξεκάθαρα, αυτό είναι ότι θα έπρεπε να είχαμε παράσχει στην Ουκρανία πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη πολύ νωρίτερα. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να παραδεχθούμε ότι θα έπρεπε να τους είχαμε δώσει περισσότερα όπλα πριν από την εισβολή. Και θα έπρεπε να τους είχαμε δώσει πιο προηγμένα όπλα, πιο γρήγορα, μετά την εισβολή. Αναλαμβάνω το δικό μου μέρος της ευθύνης», δηλώνει τώρα ο 65χρονος Νορβηγός, πλέον ως πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Η αποστολή φονικών όπλων ήταν μεγάλη συζήτηση. Οι περισσότεροι σύμμαχοι ήταν αντίθετοι σε κάτι τέτοιο πριν από την εισβολή. Φοβόντουσαν πολύ τις συνέπειες. Είμαι περήφανος για αυτό που κάναμε, αλλά θα ήταν μεγάλο πλεονέκτημα αν ξεκινούσε νωρίτερα. Ισως θα μπορούσε ακόμη και να είχε αποτρέψει την εισβολή», προσθέτει.

Οταν μάλιστα ερωτάται για τη στιγμή κατά την οποία συνειδητοποίησε ότι οι Ρώσοι επρόκειτο να εισβάλουν στην Ουκρανία, ο ίδιος απαντά ότι αυτό συνέβη στα μέσα του φθινοπώρου του 2021, περίπου δηλαδή τρεις μήνες πριν από την εισβολή που τελικώς ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ θυμάται ότι «υπήρχαν μέρες, ειδικά στην αρχή του πολέμου, κατά τις οποίες έπρεπε να συζητηθεί το θέμα των ρωσικών κόκκινων γραμμών». «Αν μη τι άλλο, πίεσα για να ξεπεράσουμε αυτές τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές που είχε θέσει ο Πούτιν. Και πράγματι ξεπεράσαμε πολλές από αυτές, και εκείνος δεν έκανε τίποτα για αυτό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να κλιμακώσει προχωρώντας στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, μπορεί να δημιουργήσει ο ίδιος όλα εκείνα τα προσχήματα που χρειάζεται», συνεχίζει ο Νορβηγός, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν υποχώρησε μπροστά στην μπλόφα του Πούτιν. «Του κάναμε χαλάστρα», λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις «μπλόφες» του Ρώσου ηγέτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X