ΚΥΠΕ
Σειρά δράσεων για προστασία των πολιτών από νέα κύματα εξάπλωσης του κορωνοϊού το φθινόπωρο και τον χειμώνα έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, με στόχο την ενίσχυση της προετοιμασίας των κρατών μελών ενόψει της χειμερινής περιόδου.
«Η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας. Πρέπει να ενεργήσουμε τώρα, μαζί, με συντονισμένο και συνεχή τρόπο για να αποφύγουμε ακόμα έξαρση σοβαρών κρουσμάτων COVID-19» τόνισε σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις που προτείνει η Κομισιόν εστιάζουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο για τα προσαρμοσμένα εμβόλια για τα οποία έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και για νέα εμβόλια.
«Είναι κρίσιμης σημασίας όλα τα κράτη μέλη να έχουν ισχυρές στρατηγικές εμβολιασμού ώστε να προετοιμαστούν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα, μεταξύ άλλων και για την ανάπτυξη των πρόσφατα εγκεκριμένων προσαρμοσμένων ενισχυτικών δόσεων» σημείωσε, καλώντας για κλείσιμο των κενών στην εμβολιαστική κάλυψη.
Επεσήμανε ακόμα πως χρειάζονται ανθεκτικά συστήματα παρακολούθησης της ανάπτυξης του ιού, καθώς και εκπόνηση στρατηγικών για επαναφορά αποτελεσματικών μέτρων δημόσιας υγείας, αλλά και για ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας.
Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν να δοθεί προτεραιότητα στην χορήγηση ενισχυτικής δόσης για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ατόμων άνω των 60 και άλλων ομάδων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
Προβλέπεται επίσης συνδυασμός των εκστρατειών εμβολιασμού για την COVID-19 και για τη γρίπη, μαζί με συνεχή ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση αλλά και βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης για τον αρχικό εμβολιασμό και την πρώτη ενισχυτική δόση, για καλύτερη προστασία των ευάλωτων ομάδων και του πληθυσμού των χωρών με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.
Επίσης, σε σχέση με τα τροποποιημένα εμβόλια των BioNTech/Pfizer και Moderna για αντιμετώπιση υποπαραλλαγών της παραλλαγής Όμικρον, η Κομισιόν προτείνει ανάπτυξη εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού μέσω των οποίων να οριστεί ποια εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των νέων και προσαρμοσμένων εμβολίων, πρέπει να χορηγούνται σε ποιες ομάδες του πληθυσμού, στη βάση της καθοδήγησης που θα εκδοθεί από τον ΕΜΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Επίσης, προτείνει διασφάλιση επαρκούς οργανωτικής και εφοδιαστικής ικανότητας ώστε να μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των νέων και προσαρμοσμένων εμβολιων.
Ακόμα, η Κομισιόν επισημαίνει πως παραμένει σημαντική η παρακολούθηση της εξάπλωσης ιών του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη και η COVID-19, για καλύτερη κατανόηση της εξάπλωσης και της εξέλιξής τους.
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται πως ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση τα περιοριστικά και άλλα μέτρα παραμένουν χρήσιμο εργαλείο για τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε τέτοια μέτρα στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και ορόσημων. Όπως σημειώνεται, τυχόν μέτρα που θα εφαρμοστούν σε σχολεία πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένα ανά ηλικία και να αποφεύγεται η διαταραχή του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τονίζεται ακόμα πως τα κράτη μέλη πρέπει να βελτιώσουν την ετοιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και να αναλάβουν μέτρα για την ψυχική υγεία των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και του γενικού πληθυσμού.
Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να συνεργαστούν για τη συγκέντρωση στοιχείων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της COVID-19 μετά την ανάρρωση και για την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας για την αναγνώριση συμπτωμάτων long-COVID.
Τέλος, αναφέρεται πως τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Κομισιόν προτίθεται να προτείνει την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου που αφορά ταξίδια από τρίτες χώρες λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποιημένη επιδημιολογική κατάσταση, τα αυξημένα επίπεδα εμβολιασμού ανά το παγκόσμιο και τις πολιτικές εισόδου στα κράτη μέλη.