ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα ίχνη της Νεφερτίτης

Ενισχύεται η θεωρία των αιγυπτιολόγων

Kathimerini.gr

Ενισχύεται η θεωρία των αιγυπτιολόγων σύμφωνα με την οποία η θρυλική βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου Νεφερτίτη βρίσκεται θαμμένη σε μυστικό δωμάτιο δίπλα στον νεκρικό θάλαμο του προγόνου της, Τουταγχαμών. Ο διαπρεπής Βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς, του τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, επισήμανε ότι ο εντοπισμός ιερογλυφικών μέσα στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών ενισχύει αυτή τη θεωρία που έως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί.

Ο Ριβς διαπίστωσε ότι οι τοιχογραφίες που απαθανατίζουν την ταφή του νεαρού φαραώ από τον διάδοχό του, Αϋ, είχαν φιλοτεχνηθεί επάνω σε προηγούμενες, που απεικόνιζαν τον Τουταγχαμών να κηδεύει τη Νεφερτίτη. «Τώρα μπορεί να αποδειχθεί ότι πίσω από τις τοιχογραφίες της ταφής του Τουταγχαμών από τον Αϋ υπήρχαν άλλα καλλιτεχνήματα, που απεικόνιζαν τον νεαρό φαραώ στην ταφή της Νεφερτίτης», λέει.

Ο εντοπισμός ιερογλυφικών μέσα στον τάφο ενισχύει τη θεωρία ότι η θρυλική βασίλισσα είναι θαμμένη σε διπλανό, μυστικό δωμάτιο.

Τέτοιου είδους απεικονίσεις δεν θα έπρεπε, φυσιολογικά, να υπάρχουν στον νεκρικό θάλαμο του Τουταγχαμών. Στον βόρειο τοίχο του χώρου απεικονίζεται ο Αϋ να κρατάει ένα μικρό τελετουργικό σκεπάρνι και να πραγματοποιεί την «τελετουργία του στόματος» επάνω στη μούμια, η οποία στόχευε στην επιστροφή των πέντε αισθήσεων του νεκρού. Αν όμως αυτές οι απεικονίσεις μελετηθούν με προσοχή, μπορεί κανείς να διακρίνει σαφώς ότι έχουν δημιουργηθεί πάνω σε ένα διαφορετικό όνομα, που έχει μετέπειτα σβηστεί: Τουταγχαμών.

Στα ίχνη της Νεφερτίτης-1H 3.300 ετών προτομή της Νεφερτίτης. Αναμένεται να αποδειχθεί αν πίσω από τις τοιχογραφίες της ταφής του Τουταγχαμών από τον Αϋ απεικονιζόταν ο νεαρός φαραώ στη δική της ταφή. [REUTERS]

«Η αρχική μορφή τους απαθανάτιζε τον νεαρό Φαραώ να πραγματοποιεί την τελετουργία για τον αρχικό ένοικο του ταφικού μνημείου, τη Νεφερτίτη. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται πλήρως από το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά του προφίλ του προσώπου, η “γαλλική” μύτη και το πάχος κάτω από το πιγούνι, που υποτίθεται ότι ανήκουν στον Αϋ, είναι ακριβώς αυτά που χρησιμοποιούνται για τις επίσημες απεικονίσεις του Τουταγχαμών κατά την αρχή της βασιλείας του. Την ίδια στιγμή, το πρόσωπο της μούμιας έχει αδιαμφισβήτητα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά που αποδίδονται στη Νεφερτίτη. Είναι σαφές ότι αρχικώς η εικόνα φιλοτεχνήθηκε για να απεικονίσει τον Τουταγχαμών να κηδεύει την προκάτοχό του», τονίζει ο δρ Ριβς.
 
Στον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών, που εντοπίσθηκε πριν από περίπου έναν αιώνα από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, βρέθηκε ένας πραγματικός θησαυρός κτερισμάτων, με θρόνους και άμαξες, αγαθά που συνιστούσαν όλα όσα θα χρειαζόταν το νεαρό αγόρι κατά τη μεταθανάτιο ζωή του. Tα νέα στοιχεία ενισχύουν τη θεωρία ότι ο τάφος του Τουταγχαμών δεν είναι παρά ο εξωτερικός τομέας ενός μεγαλύτερου ταφικού συμπλέγματος, που κατασκευάσθηκε για τη Νεφερτίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση