ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Spotify: Κατηγορούμενο για παραπληροφόρηση, επιχειρεί να σβήσει την «πυρκαγιά»

Το Spotify ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εργάζεται ώστε να προσθέσει προειδοποιήσεις σε κάθε podcast που φιλοξενεί η πλατφόρμα

Το Spotify ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι εργάζεται ώστε να προσθέσει προειδοποιήσεις σε κάθε podcast που φιλοξενεί η πλατφόρμα του και συζητά για θέματα γύρω από την Covid-19, μετά την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με το podcast «The Joe Rogan Experience» και την παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό, υπόθεση που έχει θέσει την εταιρεία στο «μάτι του κυκλώνα».

Ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ δήλωσε ότι η νέα προειδοποίηση θα παραπέμπει τους χρήστες σε πληροφόρηση που στηρίζεται σε γεγονότα και επιστημονικά θεμελιωμένα στοιχεία για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο θα ισχύσει από τις προσεχείς ημέρες.

«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος.

Το Spotify δημοσιοποίησε χθες τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται μερικές ημέρες μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε η σουηδική streaming υπηρεσία για την στενή συνεργασία της με τον Αμερικανό παρουσιαστή του δημοφιλούς podcast «The Joe Rogan Experience», Τζο Ρόγκαν, που είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα. Ο Ρόγκαν, ο οποίος υπέγραψε πέρυσι με τον σουηδικό όμιλο συμβόλαιο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, κατηγορείται ότι αποθαρρύνει τους νέους να εμβολιασθούν και προωθεί την χρήση μίας μη εγκεκριμένης θεραπείας, του Ivermectin, κατά της Covid. Μάλιστα, σε ένα από τα επεισόδια, προσκάλεσε δύο γιατρούς – σκεπτικιστές των εμβολίων κατά της Covid-19. Ο ένας από τους δύο, Ρόμπερτ Μαλόουν ανήκει στο αντιεμβολιαστικό κύκλωμα.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Spotify, ο Ρόγκαν δημοσίευσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram όπου αναφέρει ότι δεν προσπαθεί να προωθήσει παραπληροφοριτικά στοιχεία. «Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν διαστρεβλωμένη αντίληψη του τι κάνω, ίσως με βάση μικρών ηχητικών αποσπασμάτων ή τίτλους άρθρων που είναι απαξιωτικοί». Όσον αφορά για τους δύο γιατρούς που προσκάλεσε στην εκπομπή, δηλώνει: «Ήθελα να ακούσω ποια είναι η γνώμη τους, τους προσκάλεσα να μιλήσουν και εξαιτίας αυτού, συγκεκριμένα αυτά τα δύο επεισόδια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα – περιείχαν επικίνδυνη παραπληροφόρηση».

Διασημότητες κατά του Spotify

Ο Αμερικανός τραγουδιστής – τραγουδοποιός Νιλ Γιανγκ ήταν ο πρώτος που κινήθηκε κατά του Spotify ζητώντας να σταματήσει να φιλοξενεί τον αμφιλεγόμενο, αλλά με μεγάλη απήχηση podcaster. Ο Γιανγκ ζήτησε να αποσυρθεί όλη η μουσική του από την πλατφόρμα καθώς – όπως ισχυρίστηκε – παραπληροφορεί τον κόσμο σχετικά με την Covid. Τον Γιανγκ ακολούθησε η Τζόνι Μίτσελ που κι εκείνη ζήτησε την αφαίρεση της μουσικής της από την υπηρεσία.

«Το Spotify έχει γίνει χώρος εν δυνάμει θανατηφόρας παραπληροφόρησης για την Covid. Ψέματα που πωλούνται έναντι χρημάτων», κατήγγειλε ο τραγουδιστής.

Από την θεαματική του εμφάνιση ως σουηδική start-up μέχρι την ανάδειξή του σε παγκόσμιο leader εισηγμένο στην Wall Street, το Spotify επικρίνεται συστηματικά από τους καλλιτέχνες για τα ποσά που λαμβάνουν, αν και επαινείται ο ρόλος του στην ανάκαμψη της μουσικής βιομηχανίας.

Διευρύνοντας τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στα podcast τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία του 38χρονου Ντάνιελ Εκ επεκτείνει πέραν της μουσικής την ευθύνη του Spotify για την φιλοξενία περιεχομένου που το θέτει ενώπιον νέων ευθυνών για παραπληροφόρηση, φέρνοντάς στο σε θέση αντίστοιχη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Τον περασμένο χρόνο, ο Εκ είχε δηλώσει σε podcast του Axios ότι η πλατφόρμα δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο. «Εχουμε επίσης και ράπερς (…) οι οποίοι κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ή και περισσότερα, κάθε χρόνο στο Spotify. Και δεν τους υπαγορεύουμε τι πρέπει να βάλουν στα τραγούδια τους…». Οι ειδικοί που ερωτήθηκαν από το AFP παραδέχονται ότι το θέμα του ελέγχου του περιεχομένου δεν είναι απλό, τόσο από απόψεως ελευθερίας της έκφρασης, όσο και από απόψεως εύρους περιεχομένου διάρκειας εκατομμυρίων ωρών στην πλατφόρμα.

Πέραν όμως αυτών, κι άλλες διασημότητες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών μέσα από την πλατφόρμα, ανάμεσά τους οι πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ που μέσα από ανακοίνωσή τους, ασκούν πίεση στο Spotify ώστε να γίνουν αλλαγές και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτής της δημόσιας υγειονομικής κρίσης. Οι δυό τους υπέγραψαν συμβόλαιο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων με την πλατφόρμα για περιεχόμενο που θα χτίσει μια κοινότητα όπου θα συζητούνται σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για τη διάδοση παραπληροφόρησης υπήρχαν πριν το αίτημα του Νιλ Γιανγκ. Στις 10 Ιανουαρίου του 2022, περισσότεροι από 260 γιατροί, νοσηλευτές, επιστήμονες, επαγγελματίες στο χώρο υγείας και ακαδημαϊκοί έστειλαν ανοιχτή επιστολή, καλώντας τη streaming υπηρεσία να «εφαρμόσει πολιτική παραπληροφόρησης» αναφερόμενοι στο podcast «The Joe Rogan Experience» και της ανησυχητικού ιστορικού διάδοσης παραπληροφόρησης, κυρίως όσον αφορά την πανδημία.

Με πληροφορίες από το BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ