ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκοτώνουν τα σκυλιά πριν από τα Μουντιάλ;

Τρία εκατομμύρια αδέσποτα αναμένεται να θανατωθούν βάναυσα πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2030 στο Μαρόκο

Kathimerini.gr

Εχει περάσει σχεδόν εικοσαετία από τις πρώτες διαρροές πληροφοριών για το μεγάλο σχέδιο εκκαθάρισης της Κίνας από το μίασμα των αδέσποτων σκυλιών. Θυμάμαι με φρίκη πώς διαβάζαμε στα ειδησεογραφικά πρακτορεία για το όργιο των θανατώσεων με τους ανελέητους ξυλοδαρμούς, με ρόπαλα, σιδεριές και πέτρες, όσων ζώων είχαν την ατυχία να βρίσκονται στο διάβα του μπόγια – που ούτε καν τέτοιος ήταν. Βλέπετε, η Κίνα είναι μια τεράστια χώρα με ελάχιστους πόρους έξω από τα αστικά κέντρα και για τους σκοπούς του μαζικού αφανισμού είχαν επιστρατευτεί όλοι όσοι ήταν πρόθυμοι να βγάλουν ένα μεροκάματο. Σε μια γκροτέσκα επίδειξη εγκληματικής ευρηματικότητας, μάλιστα, το Πεκίνο είχε αναγγείλει, τον Νοέμβριο του 2006, την επιβολή της πολιτικής του «ενός ζώου ανά νοικοκυριό» (σας θυμίζει κάτι αυτό;) και υποσχόταν να πληρώσει 65 σεντς στους ιδιοκτήτες προκειμένου να θανατώσουν οι ίδιοι τα «περισσευούμενα» ζώα τους, προτού τους επισκεφθεί ο δήμιος του Δήμου.

Και όλα αυτά γιατί; «Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη λύσσα» έλεγε η κυβέρνηση. Για να βλέπουν οι τουρίστες καθαρές, εύτακτες πόλεις, χωρίς ενοχλητικά ζώα στους δρόμους, ενόψει των Ολυμπιακών του 2008, ήταν η ζοφερή πραγματικότητα. Εντάξει, αυτοί είναι οι Κινέζοι – ίσως πει κάποιος. Δεν τους πτοούν ούτε η απειλή μποϊκοτάζ, ούτε οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, των φιλοζωικών οργανώσεων, των πολιτικών προσωπικοτήτων που επιχείρησαν –μάταια– να οργανώσουν ένα πλάνο ανθρώπινης μεταχείρισης όλων των ζώων αλλά έσπασαν τα μούτρα τους πάνω στο Σινικό Τείχος. Στον υπόλοιπο κόσμο, όμως, οι Δυτικές Αξίες της φιλοζωίας (ή έστω της προσχηματικής τήρησης μιας κάποιας αξιοπρέπειας ακόμα και στις πιο βρόμικες δουλειές) επιβάλλονται ακόμα και με πειθαναγκασμό αν είναι απαραίτητο. Έτσι δεν είναι;

Όχι. Είκοσι χρόνια μετά τα εγκαίνια του μεγάλου κινεζικού πογκρόμ και με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2030 που θα φιλοξενηθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο, το τελευταίο έχει ξεκινήσει ήδη τη δική του μεγάλη επιχείρηση εκκαθάρισης. Τρία εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά αναμένεται να θανατωθούν, με παρόμοιες φρικώδεις μεθόδους, ώστε ο τουρίστας να επισκέπτεται όμορφες, καθαρές, εύτακτες πόλεις, όταν θα ακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα στην προσπάθεια για διάκριση.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ραμπάτ έχει καταθέσει και σχετικό φάκελο στη FIFA, ελπίζοντας να την εντυπωσιάσει θετικά («δείτε τι καλή προετοιμασία κάνουμε!»), αλλά μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει καμία αντίδραση – προφανώς γιατί η μπάλα και οι χορηγοί έχουν παντού προτεραιότητα. Η Τζέιν Γκούνταλ, η διάσημη ανθρωπολόγος, ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία ανατροπής αυτού του μανιακού σχεδίου εξόντωσης, αλλά μην περιμένετε πολλά.

Τα αδέσποτα ζώα θεωρούνται πλέον υποπροϊόν του πολιτισμού μας. Συνεπώς, η πιο φτηνή λύση θα είναι πάντα αυτή που επιλέγεται και στον Πρώτο και στον Δεύτερο και στον τελευταίο κόσμο. Οι δικαιολογίες θα είναι πάντα οι ίδιες: οι φτωχές κοινωνίες θα είναι πάντα δικαιολογημένες, γιατί είναι «πολύ φτωχές για να νοιαστούν». Οι πλούσιες «πολύ περίπλοκες για να ομονοήσουν». 

Αν, παρ’ όλα αυτά, πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι, υπάρχει ένα ψήφισμα που τρέχει, εδώ: iawpc.org, με τον τίτλο «Morocco dog campaign».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση