ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σι Τζινπίνγκ για Κάρτερ: Κινητήριος δύναμη στις διπλωματικές σχέσεις

Ο Κινέζος ηγέτης απηύθυνε τα βαθιά συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Κάρτερ, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απηύθυνε σήμερα τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Τζίμι Κάρτερ, λέγοντας πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν η κινητήριος δύναμη για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών πριν από 40 και πλέον χρόνια.

Ο Κάρτερ πέθανε χθες, Κυριακή, σε ηλικία 100 ετών. Κατά τη θητεία του το 1977-1981, η αμερικανική κυβέρνηση εγκαθίδρυσε επίσημες σχέσεις με την Κίνα, χτίζοντας πάνω στα θεμέλια που είχαν θέσει νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον και ο υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ.

Ο Σι απηύθυνε τα «βαθιά συλλυπητήρια» του για τον θάνατο το Κάρτερ σε μήνυμα που εστάλη στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Ο πρώην πρόεδρος Κάρτερ ήταν η κινητήριος δύναμη της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ και είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και τις φιλικές ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Σι σύμφωνα με το Xinhua.

«Οι σινοαμερικανικές σχέσεις είναι από τις πιο σημαντικές διμερείς σχέσεις στον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να προωθήσει τις σχέσεις τους.

Η απόφαση της κυβέρνησης Κάρτερ να αναγνωρίσει το 1979 τη θέση του Πεκίνου ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και ότι η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και να διακόψει τις επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν βοήθησε να χαραχθεί μια νέα πορεία στις σχέσεις.

«Η ιστορική συνεισφορά του στην εξομάλυνση και ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ θα μνημονεύεται πάντα από τον κινεζικό λαό», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ο Σίε Φενγκ, ο Κινέζος πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

Την ίδια χρονιά, το 1979, η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ακολουθούσε την πολιτική της ‘Μίας Κίνας’, ψήφισε τον Νόμο για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν, που θεσπίζει μια νομική βάση προκειμένου να παρέχονται στη νήσο τα μέσα για να αμύνεται. Το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι μέρος του εδάφους της και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας για να φέρει τη νήσο υπό τον έλεγχό της.

Ο Τζίμι Κάρτερ δεν επισκέφτηκε ποτέ την Κίνα κατά την προεδρία του αλλά βρέθηκε εκεί πριν και μετά τη θητεία του.

Ο πρώην πρόεδρος είχε μεταβεί για πρώτη φορά στην Κίνα το 1949, όταν ήταν ακόμα νεαρός αξιωματικός στο ναυτικό. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη χώρα το 1981, αφού είχε αποχωρήσει από το αξίωμά του, και στη συνέχεια το 1991. Ο Κάρτερ επισκέφθηκε επίσης την Κίνα τον Ιούλιο του 1997, περνώντας αρκετές ημέρες σε ένα μικρό χωριό στην επαρχία Σαντόνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση