ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σφοδρές μάχες διεξάγονται σε όλη τη Γάζα

Παρεμβαίνει στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ και η Τουρκία

Reuters, A.P.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα άρχισαν από χθες να προωθούνται στον αστικό ιστό της Ράφας, ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής στην τελευταία πόλη της Γάζας υπό παλαιστινιακό έλεγχο, όπου μέχρι την περασμένη εβδομάδα συνωστίζονταν περίπου 1,4 εκατ. άνθρωποι.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες εκτιμούσε πως από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής περίπου 450.000 έχουν απομακρυνθεί άρον άρον από τα σπίτια ή τις κατασκηνώσεις στις οποίες είχαν βρει καταφύγιο, για να περιπλανηθούν ξανά σε μια λωρίδα όπου δεν υπάρχει κανένα ασφαλές καταφύγιο.

Σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονταν χθες σε ανατολικές συνοικίες της Ράφας, όπου μαχητές της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων πάσχιζαν να ανακόψουν την προέλαση του εχθρού. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε με ρουκέτες άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού, σκοτώνοντας τα μέλη του πληρώματος. Από την πλευρά τους, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «πολλούς ένοπλους τρομοκράτες» σε συγκρούσεις που έλαβαν χώρα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αύριο και μεθαύριο, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης θα εξετάσει νέα προσφυγή της Νότιας Αφρικής για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ λόγω της εισβολής στη Ράφα. Την προσφυγή θα υποστηρίξει και η Αγκυρα, όπως δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. «Καταδικάσαμε τις δολοφονίες αμάχων στις 7 Οκτωβρίου» (από τη Χαμάς), τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η δολοφονία χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων από το Ισραήλ και η μετατροπή μιας ολόκληρης πυκνοκατοικημένης περιοχής σε συντρίμμια είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, η Αίγυπτος έχει ανακοινώσει ότι θα παρέμβει και αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο υπέρ της Νότιας Αφρικής, στην προσφυγή που έχει καταθέσει εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα. Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal εκτιμά πως η επιδρομή στη Ράφα θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, που συνομολογήθηκαν πριν από 45 χρόνια μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών με μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η γαλλική Le Monde σημειώνει ότι τις πρώτες ημέρες της ισραηλινής επιδρομής η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι περιορίστηκε σε ήπιες, φραστικές αντιδράσεις. Οταν όμως εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά δίκτυα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που έδειχναν άρματα μάχης με την ισραηλινή σημαία στον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας», που βάσει συμφωνίας Αιγύπτου – Ισραήλ υπάγεται στον έλεγχο του Καΐρου, η αντίδραση της αιγυπτιακής κοινής γνώμης ήταν έντονη. Εκτεθειμένος, ο Σίσι ακύρωσε προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις με τους Ισραηλινούς και αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους.

Εκτός από τη Ράφα, άγριες μάχες διεξάγονταν χθες και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε απότομη αναζωπύρωση επιθέσεων από την πλευρά της Χαμάς. Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα προσπαθούσαν να εισχωρήσουν στον μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, με την ιδιαίτερα πυκνή δόμηση, αλλά συναντούσαν σφοδρή αντίσταση. Εξάλλου στη Ζεϊτούν, συνοικία της πόλης της Γάζας, μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού κατεδάφιζαν κατοικημένες περιοχές για να ανοίξουν δρόμους και να διευκολύνουν την προώθηση των στρατευμάτων.

Το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί υποχρεώνονται να επιστρέψουν και να διεξαγάγουν δύσκολες επιχειρήσεις σε περιοχές που υποτίθεται ότι είχαν εκκαθαρίσει εδώ και μήνες ενισχύει τις εκτιμήσεις για το πόσο δύσκολος είναι ο στόχος που έχουν θέσει, να εξαλείψουν από τη Γάζα τη Χαμάς. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κουρτ Κάμπελ υπογράμμισε ότι η Ουάσιγκτον αμφισβητεί κατά πόσον το Ισραήλ μπορεί να πετύχει «σαρωτική νίκη στο πεδίο της μάχης».

Αλλωστε, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διέψευσε τον ισχυρισμό του Ισραήλ πως δεν το είχε ενημερώσει για το δρομολόγιο του οχήματός του, το οποίο δέχθηκε ισραηλινά πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους εργαζομένους του, ινδικής υπηκοότητας. «Τους είχαμε ενημερώσει, όπως κάνουμε πάντα. Ηταν ένα όχημα του ΟΗΕ που μπορούσε ξεκάθαρα να αναγνωριστεί», επισήμανε από τη Γενεύη ο Ρονάλντο Γκόμεζ, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού.

Οπως ανακοίνωσαν χθες οι παλαιστινιακές αρχές, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου ξεπέρασε τις 35.000, αφού περισσότερα από 80 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Το Ισραήλ αμφισβήτησε τα στοιχεία του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την πλήρη εμπιστοσύνη του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X