Kathimerini.gr
Το νήμα της ζωής κόπηκε για πάνω από 36.000 ανθρώπους (με βάση τον έως τώρα απολογισμό) μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Τουρκία και τη Συρία.
Ωστόσο, για κάποια πλάσματα μόλις μερικών μηνών η ζωή ξεκινά μέσα στο χάος και στην καταστροφή.
Για την Αγια (στα αραβικά σημαίνει θαύμα) η ζωή ξεκίνησε κυριολεκτικά μέσα στα χαλάσματα, καθώς γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια του φονικού σεισμού της Δευτέρας. Ο ομφάλιος λώρος της ήταν ακόμη ενωμένος με το άψυχο σώμα της μητέρας της όταν τη βρήκαν οι διασώστες.
Το μωρό επέζησε για περισσότερες από 10 ώρες κάτω από τα συντρίμμια της πενταώροφης πολυκατοικίας, ενώ τώρα αναρρώνει στο νοσοκομείο.
Η Αγια πιστεύεται πως είναι η μοναδική επιζήσασα από την οικογένειά της, ενώ τα αιτήματα για υιοθεσία είναι δεκάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, ο θείος της αναμένεται να αναλάβει την κηδεμονία της, παρά το γεγονός πως και το δικό του σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό.
Παιδιά που τραυματίστηκαν από τον σεισμό νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Bab al-Hawah, Συρία. Φωτ: AP
Δυστυχώς, η Αγια δεν είναι το μόνο παιδί που βρίσκεται μόνο του στο νοσοκομείο επειδή τα ίχνη της οικογένειας αγνοούνται. Ο τρίχρονος Ταρικ Χαϊντάρ ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια του σπιτιού του, στο Jandarisτης της βόρειας Συρίας, 42 ώρες μετά τον σεισμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το αριστερό του πόδι.
Η οικογένειά του δεν επέζησε. Ο Μαλέκ Κασιντά, ένας νοσηλευτής που τον φρόντιζε, δήλωσε στο Reuters: «Εβγαλαν έξω από τα συντρίμμια τον πατέρα του και δύο από τα αδέλφια του πριν από αυτόν. Δυστυχώς ήταν νεκροί. Η σορός της μητέρας του και ενός ακόμη αδελφού του ανασύρθηκαν αργότερα».
Πολλά παιδιά ορφανά ή ασυνόδευτα μετά τον καταστροφικό σεισμό
Τα παιδιά που έχουν μείνει ορφανά μετά τον καταστροφικό σεισμό είναι πολλά, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους παραμένει ακόμη άγνωστος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας την Παρασκευή, οι οικογένειες των 263 παιδιών που ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην Τουρκία αγνοούνται.
Μεταξύ των 263 παιδιών, 162 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, ενώ 101 παιδιά μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες μονάδες του υπουργείου και τέθηκαν υπό ιδρυματική φροντίδα μετά τη θεραπεία τους.
Παιδιά κάθονται σε ένα καρότσι για ψώνια, στο σημείο ενός κτιρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό στο Χάταϊ της Τουρκίας. Φωτ: Reuters
«Είναι σαφές πως πολλά παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους σε αυτόν τον καταστροφικό σεισμό», δήλωσε ο Τζο Ινγκλις, ειδικός της UNICEF σε θέματα έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να εντοπιστούν και να καταγραφούν τα ασυνόδευτα παιδιά που, είτε έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους είτε έχουν μείνει ορφανά, ώστε να λάβουν και την κατάλληλη φροντίδα.
«Επειτα από τέτοιου είδους καταστροφές, τα εκτοπισμένα παιδιά, ιδίως εκείνα που είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους, είναι ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμπορίας ανθρώπων ή βίας λόγω φύλου», επισήμανε ο Ιγνκλις.
Νωρίς για τις διαδικασίες υιοθεσίας
Ο Ινγκλις πρόσθεσε επίσης πως η διαδικασία για υιοθεσία δεν πρέπει ποτέ να ξεκινά κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής.
«Μέχρι να εξακριβωθεί η τοποθεσία των γονέων ή άλλων στενών μελών της οικογένειας ενός παιδιού, θεωρούμε πως όλα τα παιδιά έχουν ζωντανούς στενούς συγγενείς», δήλωσε ο αρμόδιος της UNICEF στο CNN, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανένωση των παιδιών με τις οικογένειές τους».
Σημειώνεται πως η UNICEF, εκτός από το να παρέχει νερό, φαγητό, ζεστά ρούχα και ιατρικές προμήθειες στους πληγέντες, παρέχει στα παιδιά ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υποστήριξη ψυχικής υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουν σιγά-σιγά το τραύμα που βίωσαν από την καταστροφή.
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές (DEC) -που αποτελείται από 15 κορυφαίες φιλανθρωπικές οργανώσεις βοήθειας του Ηνωμένου Βασιλείου- δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά και βοηθά τα ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά.
«Εχουμε δημιουργήσει ειδικούς χώρους φιλικούς προς τα παιδιά, παρέχοντας κατάλληλες ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες και κατάλληλη φροντίδα», δήλωσε στο CNN η Madara Hettiarachchi, διευθύντρια προγράμματος της DEC.