Kathimerini.gr
Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρί Σιμπίχα συναντήθηκε χθες ο ηγέτης της Συρίας Αχμέτ αλ Σαράα, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να οικοδομήσει σχέσεις με τη νέα ηγεσία της Συρίας. Την περασμένη Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η χώρα του έστειλε το πρώτο φορτίο επισιτιστικής βοήθειας προς τη Συρία. Σε συνέντευξη του την Κυριακή ο Αλ Σαράα, γνωστός μέχρι τώρα με το πολεμικό του ψευδώνυμο Μοχάμεντ αλ Γκολάνι, είπε ότι θα χρειασθούν τέσσερα χρόνια για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα. Το νέο σύνταγμα θα απαιτήσει τρία χρόνια για να εκπονηθεί. Το μέτωπο Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ θα διαλυθεί, σύμφωνα με τον Αλ Σαράα, κατά τη διάρκεια συνόδου εθνικής συμφιλίωσης. «Ασφαλώς και θα διαλυθούμε. Μια χώρα δεν μπορεί να διοικείται με τρόπο σκέψης ανταρτικής ομάδας ή πολιτοφυλακής», είπε στη συνέντευξή του στο δίκτυο Al Arabiya ο Αλ Σαράα.
Στον εθνικό διάλογο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλες τις ομάδες της συριακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των Κούρδων της ΝΑ Συρίας, προς τους οποίους ο Αλ Σαράα εξέφρασε έκκληση για εποικοδομητικό διάλογο. «Απορρίπτουμε την ιδέα ότι η Συρία θα γίνει πλατφόρμα του ΡΚΚ για την πραγματοποίηση επιθέσεων εντός τουρκικού εδάφους», είπε στη συνέντευξη ο ντε φάκτο ηγέτης της Συρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 31 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την Κυριακή μέχρι χθες σε μάχες με υποστηριζόμενες από την Τουρκία ένοπλες οργανώσεις στη ΝΑ Συρία. Η Τουρκία κατηγορεί το κουρδικό αντάρτικο των SDF (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις) για συμμαχία με το ΡΚΚ. Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι SDF ανέφεραν ότι πραγματοποίησαν επιθέσεις που οδήγησαν στην καταστροφή δύο εγκαταστάσεων ραντάρ και ενός τουρκικού άρματος μάχης σε στρατηγικής σημασίας γέφυρα του Ευφράτη ποταμού.
Την περασμένη εβδομάδα τη συριακή πρωτεύουσα επισκέφθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Τούρκου υπουργού ότι η χώρα του δεν είχε καμία ανάμειξη στην ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ, ένας από τους πρώτους διορισμούς του Αλ Σαράα υπήρξε εκείνος της Τουρκο-σύριας οικονομολόγου Αϊσέ Σεϊντόγλου ως επικεφαλής του γραφείου Γυναικείων Θεμάτων. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Χασάν αλ Τσιμπάνιμ έλαβε πτυχίο πολιτικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο Σαμπαχατίν της Κωνσταντινούπολης.
Στους διορισμούς αυτούς φέρεται να έπαιξε κρίσιμο ρόλο ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Ιμπραήμ Καλίν. Παρά τις εικασίες για διορισμό χριστιανού Αρχιεπισκόπου ως κυβερνήτη του Χαλεπίου, τον θώκο ανέλαβε τελικά ο Αζάμ ελ Γκαρίμπ, επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης Ελ Τζαμπά αλ Σαμίγια (Μέτωπο του Λεβάντε), που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Ο Ελ Γκαρίμπ είναι απόφοιτος της θεολογικής κορανικής σχολής της επαρχίας Μπινγκιόλ της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη στη Δαμασκό, αφού αποσαφηνισθούν οι προετοιμασίες ασφαλείας που απαιτεί μια τέτοια μετακίνηση. «Η καρδιά μου αγαλιάζει κάθε φορά που βλέπω τη συριακή σημαία να κυματίζει δίπλα στην τουρκική, στη Δαμασκό, στο Χαλέπι, στη Χάμα, στη Χομς, στην Ντεράα και στη Μανμπίζ», είπε ο Ερντογάν στις αρχές του μήνα μνημονεύοντας σκόπιμα τη Μανμπίζ, από όπου ο τουρκικός στρατός φιλοδοξεί να εξαπολύσει την τελειωτική επίθεσή του εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων.
Στη συνέντευξή του ο Αλ Σαράα υπογράμμισε ότι η Συρία μοιράζεται στρατηγικά συμφέροντα με τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι το μέλλον των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων τη Συρία θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής διαπραγμάτευσης με τη νέα ηγεσία της Δαμασκού. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο να διατηρήσουμε τις βάσεις μας, αλλά να διασφαλίσουμε τη λειτουργία, τη συντήρηση, τον ανεφοδιασμό και τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA.
Ο Αλ Σαράα εξέφρασε επίσης την ελπίδα η επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό. Αμερικανοί διπλωμάτες, που επισκέφθηκαν τη συριακή πρωτεύουσα στις αρχές του μήνα, ανέφεραν ότι ο Αλ Σαράα τους έδωσε την εντύπωση ανθρώπου με σωφροσύνη, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει ότι αποσύρει την αμοιβή των 10 εκατ. δολαρίων με την οποία είχε επικηρύξει τον ηγέτη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.