ΑΜΠΕ
Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, προειδοποίησε την Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας.
«Μετά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας» στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, «το συνολικό μήκος των συνόρων της Ρωσίας με το NATO σχεδόν θα διπλασιαστεί», τόνισε ο πρεσβευτής Βίκτορ Ταταρίντσεφ σε μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στη Σουηδία.
«Αν νομίζει ακόμη κανείς πως αυτό θα βελτιώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την ασφάλεια της Ευρώπης, να είστε βέβαιοι ότι τα νέα μέλη της εχθρικής συμμαχίας θα γίνουν θεμιτοί στόχοι των ρωσικών αντιμέτρων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στρατιωτικής φύσης», ξεκαθάρισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Η προειδοποίηση διατυπώθηκε ενώ η Μόσχα έμοιαζε να αφήνει κατά μέρος τους τελευταίους μήνες τις απειλές προς τις πρωτεύουσες των δυο σκανδιναβικών χωρών μετά την απόφασή τους τον Μάιο του 2022 να προχωρήσουν στην υποβολή αιτήσεων για την ένταξή τους στην ατλαντική συμμαχία.
Οι υποψηφιότητες, που έκλεισαν το κεφάλαιο δεκαετιών ουδετερότητας, χαρακτηρίστηκαν άμεση συνέπεια της εισβολής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας.
Η Φινλανδία, χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, δεν αναμένει πλέον παρά την επικύρωση της εισδοχής της από το τουρκικό κοινοβούλιο, που της υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να μπει στο NATO.
Οσο για τη Σουηδία, η υποψηφιότητά της είναι αντιμέτωπη ως τώρα με το βέτο της Αγκυρας και την καθυστέρηση της επικύρωσής της από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.
Η Στοκχόλμη εξακολουθεί πάντως να ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την ένταξή της πριν από την προσεχή σύνοδο κορυφής του NATO, τον Ιούλιο στο Βίλνιους.
Η κοινή γνώμη μεταστράφηκε θεαματικά υπέρ της ένταξης στην ατλαντική συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: η υποστήριξη σε αυτήν ξεπέρασε το 80% στη Φινλανδία, πλησίασε τα δύο τρίτα στη Σουηδία, κατά δημοσκοπήσεις.
Ομως, για τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σουηδία —που έχει γεννηθεί στη Χερσώνα, στη σημερινή Ουκρανία—, η Σουηδία «κάνει ένα βήμα προς την άβυσσο» αποφασίζοντας να ενταχθεί στο NATO.
Στηλιτεύοντας μεταξύ άλλων το ότι η απόφαση ανακοινώθηκε «βιαστικά», χωρίς να προηγηθεί δημοψήφισμα, επέσεισε τον κίνδυνο η διοίκηση του NATO να «αποφασίσει να εμπλακεί πλήρως στη σύρραξη».
«Σε αυτή την περίπτωση, οι Σουηδοί αναμφίβολα θα συρθούν (στον πόλεμο) και θα σταλούν στον θάνατο για τα συμφέροντα άλλων», πρόσθεσε ο κ. Ταταρίντσεφ.
Ανησυχία Μπάιντεν
Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε την Τρίτη πως η αναγγελία του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία είναι «επικίνδυνη».
«Αυτά είναι επικίνδυνα λόγια, είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο πως η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής συμμαχικής της χώρας, της Λευκορωσίας, προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αναγγελία καταγράφτηκε έναν χρόνο και πλέον έπειτα από την εισβολή του ρωσικού στρατού την Ουκρανία, που γειτονεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μπορέσει μέχρι τώρα να περιορίσουν την προέλαση των ρωσικών.
Η Ουάσιγκτον πάντως ανέφερε την Κυριακή πως δεν έχει «καμία ένδειξη» πως αναπτύχθηκαν πυρηνικά όπλα. «Δεν το έχουν κάνει ακόμη», επανέλαβε την Τρίτη ο Τζο Μπάιντεν, αναφερόμενος στους Ρώσους.