ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσικό δίκτυο χαρακωμάτων στην Κριμαία

«Ο ρωσικός στρατός προφανώς κατανοεί πως στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να υπερασπιστεί την Κριμαία», σημειώνει ο Ίαν Ματβέεφ, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής

Καθώς η Ουκρανία διαμηνύει πως θα ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει χάσει, η Μόσχα ενισχύει τις άμυνές της, ιδίως στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε το 2014 και που πλέον αποτελεί μία από τις καλύτερα οχυρωμένες περιοχές της εμπόλεμης ζώνης.

Μετά από εβδομάδες εκσκαφικών εργασιών, η περιοχή γύρω από τη μικρή πόλη Μεντβέντιβκα, κοντά στο πέρασμα στην ηπειρωτική Ουκρανία, έχει περιχαρακωθεί από ένα σύνθετο δίκτυο τάφρων, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Οι τάφροι είναι διαμορφωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν στους Ρώσους στρατιώτες μεγαλύτερο εύρος πυρός, ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν και άλλες οχυρώσεις, σχεδιασμένες για την παγίδευση βαρέων οχημάτων και αρμάτων μάχης.

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies, που δημοσιεύτηκαν στην Washington Post, παρουσιάζουν τα δεκάδες ορύγματα των Ρώσων.

 

«Ο ρωσικός στρατός προφανώς κατανοεί πως στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να υπερασπιστεί την Κριμαία», σημειώνει ο Ίαν Ματβέεφ, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής.

H ρωσική άμυνα αναπτύχθηκε γρήγορα, κατασκευάζοντας μέσα σε εβδομάδες χιλιόμετρα οχυρώσεων κοντά το Βιτίνο, μια πόλη στη δυτική ακτή της Κριμαίας.  

Το BTM-3, εκσκαφέας της σοβιετικής εποχής για τη δημιουργία στρατιωτικών τάφρων, σκάβει με ταχύτητα περί τα 800 μέτρα την ώρα, ακόμη και σε παγωμένο έδαφος. Μάλιστα, εσωτερική έκθεση του 1980 από τον αμερικανικό στρατό εκθείαζε το μηχάνημα αυτό, αναφέροντας πως δεν υπήρχε κάτι ανάλογό του σε ΗΠΑ, Ευρώπη ή Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Washington Post, η Ρωσία αναζητούσε μέσω διαδικτυακών αγγελιών ανθρώπινο δυναμικό, συγκεκριμένα εργάτες οικοδομής για την εγκατάσταση τάφρων στην Κριμαία δίνοντας αμοιβή 90 δολάρια ημερησίως. 

Η περίπτωση της Κριμαίας είναι περίπλοκη και το μέλλον της αβέβαιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει δεσμευτεί να θέσει εκ νέου υπό ουκρανικό έλεγχο την εν λόγω περιοχή, ωστόσο ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιμένει πως δε θα την εκχωρήσει ποτέ. 

Η γεωγραφία της περιοχής παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις τόσο για την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία. Η Κριμαία συνδέεται με την ηπειρωτική Ουκρανία μέσω ενός στενού, βαλτώδους περάσματος που θα μπορούσε να καθυστερήσει πιθανή ουκρανική επίθεση. Από την άλλη πλευρά, η εγγύτητά της στο μέτωπο εγκυμονεί κινδύνους για τις ρωσικές δυνάμεις που κινδυνεύουν να γίνουν σχετικά εύκολος στόχος των ουκρανικών οπλικών συστημάτων. 

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση