Η μάχη για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας συνιστά «ιστορική ήττα» για τη Ρωσία και τον Πούτιν, αναφέρει σε ανάλυσή του το AP, σημειώνοντας πως όσο άσχημα ξεκίνησε η επιχείρηση για τους εισβολείς, τόσο χειρότερα εξελίχθηκε.
Όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στις 24 Φεβρουαρίου μετά από μήνες συγκέντρωσης δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας, έστειλε εκατοντάδες κομάντος με ελικόπτερα -την ελίτ των ειδικών δυνάμεων της Ρωσίας- για να επιτεθούν και να καταλάβουν ένα ανεπαρκώς φρουρούμενο αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου.
Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν και άλλες περιοχές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χάρκοβο στα ανατολικά, στην περιοχή του Ντονμπάς και κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ως έδρα της κρατικής εξουσίας, το Κίεβο ήταν το βασικό τρόπαιο. Εξ ού και η αποστολή των επίλεκτων δυνάμεων κατά την έναρξη του πολέμου.
Όμως ο Πούτιν απέτυχε να επιτύχει τον στόχο του και να συντρίψει γρήγορα τον «κατώτερο» στρατό της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι δεν περίμεναν την ουκρανική αντίσταση, αποδείχθηκαν ανίκανοι να προσαρμοστούν, απέτυχαν να συνδυάσουν αποτελεσματικά αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις, υποτίμησαν την ικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της και αντιμετώπισαν προβλήματα στον ανεφοδιασμό.
«Αυτός είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός αν θέλεις να κατακτήσεις μια χώρα», είπε ο Πίτερ Μανσούρ, απόστρατος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Ohio State University.
Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις του Πούτιν μετακινήθηκαν από το Κίεβο, στην ανατολική Ουκρανία και ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να δείχνει ικανός να επιτύχει κάποιους από τους στόχους του. Ωστόσο, η αποτυχία του να καταλάβει το Κίεβο θα μείνει στην ιστορία για το πώς αποδείχθηκε η ανεπάρκεια ενός στρατού που πιστεύεται ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο.
«Είναι εκπληκτικό», ανέφερε ο στρατιωτικός ιστορικός Φρέντερικ Κάγκαν του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει κανένα περιστατικό μεγάλης στρατιωτικής δύναμης, όπως η Ρωσία, η οποία να επιχείρησε να εισβάλει σε μια χώρα και να απέτυχε τόσο ολοκληρωτικά.
Τις πρώτες ώρες του πολέμου, ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mi-8 κινήθηκαν προς το Κίεβο σε μια αποστολή επίθεσης του αεροδρομίου Χοστομέλ στα βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Καταλαμβάνοντας το αεροδρόμιο, γνωστό και ως Antonov, οι Ρώσοι σχεδίαζαν να δημιουργήσουν μια βάση από την οποία θα επιχειρούν τα περισσότερα στρατεύματα και οχήματα σε απόσταση αναπνοής από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Οι προσδοκίες όμως δεν ευοδώθηκαν. Αρκετά ρωσικά ελικόπτερα χτυπήθηκαν από πυραύλους ακόμη και πριν φτάσουν στο Χοστομέλ, και μόλις εγκαταστάθηκαν στο αεροδρόμιο υπέστησαν μεγάλες απώλειες από τα πυρά του πυροβολικού.
Μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο μια στρατιωτική αεροπορική βάση στο Βασιλκίβ νότια του Κιέβου συνάντησε επίσης σκληρή αντίσταση και σύμφωνα με πληροφορίες πολλά ρωσικά Il-76 που μετέφεραν αλεξιπτωτιστές καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.
Αν και οι Ρώσοι κατάφεραν τελικά να ελέγξουν το αεροδρόμιο Χοστομέλ, η λυσσαλέα αντίσταση των Ουκρανών στην περιοχή της πρωτεύουσας ανάγκασε την αλλαγή του σχεδίου εισβολής που βασιζόταν σε μια προσδοκία ότι οι Ουκρανοί θα παραδωθούν γρήγορα.
Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν μικρές και ανεπιτυχείς επιχειρήσεις στην καρδιά του Κιέβου και αργότερα προσπάθησαν με μεγάλο κόστος να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα. Οι Ουκρανοί κράτησαν το έδαφος τους και αντέδρασαν, εμποδίζοντας τους Ρώσους. Χρησιμοποίησαν αποτελεσματικά μια ευρεία γκάμα δυτικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των αντιαρματικών Javelin, των αντιαεροπορικών Stinger και πολλά άλλα.
Ο Μανσούρ ανέφερε ότι οι Ρώσοι υποτίμησαν τον αριθμό των στρατευμάτων που θα χρειάζονταν και έδειξαν «εκπληκτική ανικανότητα» να εκτελέσουν βασικές στρατιωτικές λειτουργίες.«Η κατάληψη του Κιέβου θα ήταν πολύ δύσκολη ακόμα κι αν ο ρωσικός στρατός είχε αποδειχθεί ικανός».
Ο Πούτιν δεν ήταν ο μόνος που ξαφνιάστηκε από τις αρχικές αποτυχίες του στρατού του. Οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν υπολογίσει ότι οι φαινομενικά ανώτερες δυνάμεις της Ρωσίας θα διέσχιζαν την Ουκρανία με την ευκολία που «κυλάει ένα ζεστό μαχαίρι μέσα στο βούτυρο».
Στις 25 Μαρτίου, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της εισβολής, οι Ρώσοι δήλωσαν ότι είχαν πετύχει τους στόχους τους στην περιοχή του Κιέβου και ότι θα στραφούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία. Κάποιοι έκαναν λόγο για τέχνασμα του Πούτιν προκειμένου οι δυνάμεις του να ανασυνταχθούν, αλλά μέσα σε λίγες μέρες η υποχώρηση από το Κίεβο ήταν ξεκάθαρη.
Ο Πούτιν μπορεί να εστιάσει εκ νέου την πολεμική του προσπάθεια στον στόχο επέκτασης της ρωσικής επιρροής στο Ντονμπάς και ίσως την εξασφάλιση ενός χερσαίου διαδρόμου από το Ντονμπάς στην Κριμαία. Αλλά η αποτυχία του στο Κίεβο αποκάλυψε αδυναμίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία είναι απίθανο να προσπαθήσει ξανά, τουλάχιστον σύντομα, να καταλάβει την εθνική πρωτεύουσα.
«Νομίζω ότι έμαθαν το μάθημά τους», σημείωσε ο Μανσούρ.
Πηγή: AP