Kathimerini.gr
«Οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται προς την επίτευξη των κύριων στόχων τους στη σύγκρουση με την Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μιλώντας στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν κατά μήκος του μετώπου.
«Πρέπει να πω ότι η κατάσταση στο μέτωπο αλλάζει δραματικά. Υπάρχει κίνηση σε όλη τη γραμμή του μετώπου. Κάθε μέρα. Και κινούμαστε προς την επίλυση των πρωταρχικών μας στόχων, τα οποία περιγράψαμε στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Όλοι αγωνίζονται, κυριολεκτικά ηρωικά. Και πολεμούν αυτή τη στιγμή».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα απελευθερωθεί και η περιοχή του Κουρσκ στη Ρωσία, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Επισήμανε ότι η κατάσταση στην περιοχή αλλάζει σημαντικά και, αν και δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για την απελευθέρωση του Κουρσκ. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση η Ρωσία θα «απελευθερώσει σίγουρα» το Κουρσκ.
«Πυραυλική μονομαχία με τις ΗΠΑ»
Ο Πούτιν πρότεινε μια πυραυλική «μονομαχία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι ο νέος υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος της Ρωσίας, Ορέσνικ, μπορεί να διαπεράσει οποιοδήποτε αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, πρότεινε να οριστεί ένας στόχος που θα προστατεύεται από αμερικανικά συστήματα πυραυλικής άμυνας, ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του Ορέσνικ. «Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Ας μας πουν οι δυτικοί εμπειρογνώμονες κι ας προτείνουν οι ίδιοι στη Δύση και τις ΗΠΑ που τους πληρώνουν για τις αναλύσεις τους, να διεξάγουν κάποιο τεχνολογικό πείραμα, ας πούμε μια μονομαχία υψηλής τεχνολογίας του 21ου αιώνα. Ας καθορίσουν κάποιο στόχο καταστροφής, ας πούμε στο Κίεβο, ας συγκεντρώσουν εκεί όλες τις δυνάμεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και εμείς θα χτυπήσουμε εκεί με τον Ορέσνικ και θα δούμε τι θα συμβεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα, αλλά είναι έτοιμη η άλλη πλευρά;».
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Ορέσνικ «σύγχρονο όπλο», αν και βασισμένο σε προηγούμενα ρωσικά σχέδια και υπερασπίστηκε τη χρήση του, σημειώνοντας πως αποτελεί απάντηση στην πρώτη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMs και βρετανικών Storm Shadows, που έπληξαν ρωσικό έδαφος με την άδεια της Δύσης.
Ο πύραυλος Ορέσνικ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 21 Νοεμβρίου, με στόχο την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, σε ένα χτύπημα που, σύμφωνα με τον Πούτιν, επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Ρωσίας να ανταποδώσει στις δυτικές στρατιωτικές ενισχύσεις προς την Ουκρανία.
Πληθωριστικές ανησυχίες
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική οικονομία παραμένει σταθερή, αν και η υπερθέρμανση της αγοράς προκαλεί ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Ανέφερε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 4% εφέτος, αλλά προειδοποίησε ότι η υψηλή πληθωριστική πίεση παραμένει ανησυχητικό σήμα για το μέλλον.
Τόνισε ότι ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία πέρα από τα επιτόκια, μια μέρα πριν την ευρέως αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 23% ή και υψηλότερα.