ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πού στοχεύει το Ισραήλ μετά την κατάκτηση της βόρειας Γάζας

Για πλήρη χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου προετοιμάζεται ο ισραηλινός στρατός

Kathimerini.gr

Δεκάδες άρματα μάχης και άλλα οχήματα του ισραηλινού στρατού εισήλθαν τη Δευτέρα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της πόλης Χαν Γιουνίς, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χαν Γιουνίς, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της νότιας Γάζας βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της ισραηλινής εκστρατείας στη Λωρίδα, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, κάνοντας λόγο για προετοιμασίες ενόψει πλήρους χερσαίας επιχείρησης στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

Το Ισραήλ εκτιμά ότι στη Χαν Γιουνίς κρύβονται κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς. Μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας.

Η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι οι μάχες στη Χαν Γιουνίς αναμένεται να είναι «αρκετά σκληρές».

Οπως εξηγεί, η κατάσταση εκεί περιπλέκεται όχι μόνο εξαιτίας των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρήκαν εκεί καταφύγιο, ενόσω μαίνονταν οι μάχες στον Βορρά. Αλλά και από το γεγονός ότι το Ισραήλ εκτιμά πως στην περιοχή κρατούνται Ισραηλινοί όμηροι.

Πού βρίσκεται

Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς περιγράφουν τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, τα τελευταία 24ωρα, ως τις σφοδρότερες από την έναρξη του πολέμου. Το Ισραήλ έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης για αρκετές από τις συνοικίες της πόλης.

Η Χαν Γιουνίς, που βρίσκεται περίπου 9,5 χιλιόμετρα από το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Γάζα, με πληθυσμό περίπου 400.000 κατοίκων, πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, έπειτα από την έναρξη του πολέμου πολλοί κάτοικοι της βόρειας Γάζας κατέφυγαν στην πόλη και τα περίχωρά της, για να γλιτώσουν από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, 1,8 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν ήδη εκτοπιστεί από τον Βορρά στον Νότο.

Τελευταίο καταφύγιο

Η μετακίνηση του πληθυσμού έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στις υποδομές της πόλης, όπου οι ανάγκες για τρόφιμα, νερό και στέγαση είχαν πολλαπλασιαστεί.

Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς το κέντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων μετατοπίζεται νοτιότερα. Νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς γνωστοποίησε ότι «έχει κατακλυστεί από τα θύματα» των επιθέσεων.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να πλήττουν ολόκληρη τη Λωρίδα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας.

«Εχουμε πλημμυρίσει από πτώματα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Μουνίρ Αλ Μπαρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς. Από τους 40.000 τραυματίες, μόνο 400 έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα στον Νότο, πρόσθεσε.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ στη Γάζα, σχολιάζοντας την ένταση των ισραηλινών επιχειρήσεων, αφότου έσπασε η εκεχειρία, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πλέον καταφύγιο για τους Παλαιστινίους.

Ο Σάλαχ Αλ Αρτζά, ο οποίος ζει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας, δήλωσε ότι το σπίτι του καταστράφηκε ενώ κοιμόταν και θεωρούσε ότι βρισκόταν σε ασφαλή ζώνη.

«Μας είπαν ότι ήταν ασφαλής περιοχή η Ράφα, αλλά χτύπησαν, καταστρέφοντας ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, υπήρχαν παιδιά, γυναίκες, θύματα» δήλωσε στο Reuters.

«Δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή, ούτε η Ράφα, ούτε η Χαν Γιουνίς, ούτε η Γάζα, είναι όλοι ψεύτες», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «οι βόμβες πέφτουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές».

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν ενόπλους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Νέες εντολές εκκένωσης

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι έχει λάβει μέτρα προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός σχετικά για τα επόμενα χτυπήματα του στρατού της, δημοσιεύοντας διαδικτυακούς χάρτες της Γάζας με οδηγίες για το ποιες περιοχές πρέπει να εκκενώσουν και πού να μετακινηθούν.

Πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία, καθώς πέραν του ότι η Χαν Γιουνίς και συνολικά, η νότια Γάζα, έχουν υποδεχθεί τεράστιο όγκο εκτοπισμένων Παλαιστινίων, η περιοχή έχει χωριστεί σε εκατοντάδες ζώνες.

Οι χάρτες του Ισραήλ έχουν σπείρει πανικό και σύγχυση στους αμάχους, αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Επιπλέον, οι κάτοικοι τονίζουν ότι είναι δύσκολη η πρόσβαση στις πληροφορίες, λόγω περιορισμένης συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο.

Κίνδυνος «στρατηγικής ήττας»

Τις αυξημένες ανησυχίες για τους αμάχους, έπειτα από την επέκταση της ισραηλινής επιχείρησης, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιτύχει τακτική νίκη αλλά να υποστεί στρατηγική ήττα, αν συνεχίσει να σκοτώνει αμάχους, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα μπορούσε να σπρώξει τους άμαχους Παλαιστίνιους στην αγκαλιά των εχθρών του.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς στον Λίβανο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τους νεαρούς Παλαιστίνιους να καταταγούν και να συμμετάσχουν στην ίδρυση των «πρωτοποριών της ‘Πλημμύρας του Αλ Ακσά’», σε μία αναφορά στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η δήλωση καλεί σε συνέχιση «όσων επιτεύχθηκαν στις επιθέσεις και σε νίκη του παλαιστινιακού λαού».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 15.523 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και 41.316 Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί τραυματισμούς από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Η ισραηλινή εκστρατεία ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χαμάς, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, ενώ απήχθησαν περίπου 240, εκ των οποίων πολλοί εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP, BBC, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση