Με ανησυχία παρακολουθούν οι διεθνείς αναλυτές τη δραστηριότητα των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η οργάνωση που στηρίζεται από την Τεχεράνη αναλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Εκτός από τα ντρόουν που φαίνεται να έχουν αποστείλει οι φιλοϊρανοί αντάρτες κατά του Ισραήλ, προξενώντας σημαντική αναστάτωση στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι πειρατικές κινήσεις και επιθέσεις κατά ξένων πλοίων στα νερά περί την Υεμένη έχουν οξυνθεί αφότου άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα.
Την Κυριακή προέκυψε νέα κλιμάκωση με την επίθεση σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο και τουλάχιστον τρία εμπορικά στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό απάντησε στην επίθεση στα εμπορικά καταρρίπτοντας τρία ντρόουν, ενώ εκπρόσωπος των Χούθι αντέτεινε ότι η επίθεση έγινε κατά δύο ισραηλινών σκαφών με ένα οπλισμένο ντρόουν κι έναν πύραυλο, αν και το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορικά αυτά πλοία.
Σε πρόσφατο άρθρο που ανάρτησαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης από τον ειδησεογραφικό κόμβο World Crunch, τονίζεται ότι η Υεμένη μπορεί να καταστεί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Ποιοι είναι λοιπόν οι Χούθι;
Ομάδα Σιιτών Ζαΐντι, οι Χούθι προέρχονται από τη βόρεια Υεμένη και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990. Το επίσημό τους όνομα είναι «Ανσάρ Αλλάχ», δηλαδή «υποστηρικτές του Αλλάχ».
Το 2014 κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανά’α, και εκδίωξαν τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αρχικά στα νότια της χώρας και αργότερα στη Σαουδική Αραβία.
Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει περιέλθει σε μεγάλο βαθμό σε αδιέξοδο, που θεωρείται από τους περισσότερους ως ένας ξεκάθαρος πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, του κύριου υποστηρικτή των ισλαμιστών ανταρτών.
Η πληγή αυτή παραμένει ανοικτή και δημιουργεί προβλήματα συνεχώς στην Ερυθρά Θάλασσα, βασικό πεδίο λειτουργίας των διεθνών εμπορικών μεταφορών.
Οι Χούθι είχαν προηγουμένως επιτεθεί σε πλοία στα ανοιχτά της Υεμένης στο πλαίσιο του πολέμου που διήρκεσε ένα χρόνο εναντίον του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αραβικές ανησυχίες
Πλέον ο κίνδυνος σοβαρής ανάφλεξης για το Ισραήλ και γενικά τη Δύση προέρχεται από τους εκτός ελέγχου ισλαμιστές της Υεμένης, όπως αναγνωρίζουν οι ειδικοί σε άλλες αραβικές χώρες.
Επικαλούμενη αναλυτές, η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Μάσρι Αλ-Γιουμ έγραψε ότι οι επιθέσεις των Χούθι έχουν στόχο «να διασπάσουν την προσοχή των δυνατοτήτων του Ισραήλ ώστε αυτό να μειώσει την πίεση στους Παλαιστίνιους».
Η εφημερίδα, με έδρα το Κάιρο, επικαλέστηκε τον Tarik Fahmy, πολιτικό επιστήμονα, που είπε: «Είναι πολύ πιθανή η διάχυση της σύγκρουσης» και ότι το Ιράν έχει ενεργοποιήσει τους αντιπροσώπους του στην περιοχή «για να προσθέσει περισσότερη πίεση στο Ισραήλ».
Ωστόσο, η πίεση στο Ισραήλ μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι ότι το Ιράν «δεν θέλει μια άμεση αντιπαράθεση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μπασίρ Αμπντέλ-Φατάχ, ειδικός στο Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Αλ-Αχραμ με έδρα την Αίγυπτο, υποστήριξε ότι το μέτωπο των Χούθι «είναι πολύ επικίνδυνο», καθώς απειλεί την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ και τα συμφέροντά του στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, το στρατηγικό σημείο είσοδος στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νότο.
Ο ίδιος επεσήμανε το στρατιωτικό οπλοστάσιο των Χούθι, τους βαλλιστικούς πυραύλους, τους μικρότερους πυραύλους κρουζ και τα ντρόουν αυτοκτονίας, που μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ. «Αυτό θα επηρεάσει τις θαλάσσιες και ναυτιλιακές δραστηριότητες του Ισραήλ, πιέζοντας περαιτέρω την οικονομία του Ισραήλ», είπε.
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι επιθέσεις από την επίσης φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που είναι και η πιο ισχυρή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν στην περιοχή.
«Το Ιράν είναι η ρίζα της εχθρότητας και της επιθετικότητας κατά του κράτους του Ισραήλ. Ο πόλεμος είναι πολυμέτωπος, παρόλο που η έντασή του επικεντρώνεται στη Γάζα», έχει δηλώσει ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
Αυτός ο κίνδυνος εξάπλωσης της σύγκρουσης μέσω των κατά κάποιον τρόπο εκπροσώπων της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή ανησυχεί όχι μόνο το Τελ Αβίβ αλλά και την Ουάσιγκτον και γενικά τη Δύση, που βλέπουν ότι οι εκτός ελέγχου Χούθι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια γενική σύρραξη απρόβλεπτων διαστάσεων.
Με πληροφορίες από The New York Times, World Crunch