Kathimerini.gr
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένα επιπλέον βήμα στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.
Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό από τα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολεμική μηχανή».
Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, πρόκειται για βήμα που θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης.
Συνοπτικά:
- Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τις ΗΠΑ.
- Είπε ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι «ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία της Ρωσίας, καθώς οι ΗΠΑ «δεν θα χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν».
- Τόνισε ότι κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας.
- Πρόσθεσε ότι κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.
- Θα έχουμε και εμείς κόστος από αυτή την απόφαση.
- Στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι.
- Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων.
- Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.
- Οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν.
- Ο Πούτιν προχωράει στα καταστροφικά του σχέδια χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Χτυπάει αμάχους, σχολεία.
- Ο Πούτιν μπορεί να κατακτήσει μία πόλη στην Ουκρανία, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει στη χώρα.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονταν εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπάιντεν – με την τιμή του αργού πετρελαίου να αυξάνεται περισσότερο από 5%, στα 130 δολάρια το βαρέλι.
Η κίνηση των ΗΠΑ είναι πιο άμεση από ό,τι στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Ενεργειακό εμπάργκο και από την Βρετανία
Πρόκειται για το πρώτο βήμα, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στην απόφαση να απαγορευτούν οι εισαγωγές Ρωσικού πετρελαίου από τη Βρετανία.
«Όλοι μπορούν να δουν ότι πρέπει να κόψουμε την εξάρτηση από το Ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο».
Και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα που παίρνουμε».
Σε σχετικό tweet, ο Τζόνσον σημειώνει: «Σε ένα ακόμα οικονομικό πλήγμα στο καθεστώς Πούτιν μετά την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα απομακρυνθεί από την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, βασιζόμενο στο αυστηρό πακέτο διεθνών οικονομικών κυρώσεων».
In another economic blow to the Putin regime following the illegal invasion of Ukraine, the UK will move away from dependence on Russian oil throughout this year, building on our severe package of international economic sanctions. pic.twitter.com/E8MO6WRjPn
— Boris Johnson (@BorisJohnson) March 8, 2022
Εντείνεται η πίεση στη Μόσχα
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες της Δύσης εντείνουν τη πίεση στη Μόσχα, μέσω των κυρώσεων κατά της οικονομίας της, αλλά και σε βάρος προσώπων που περιβάλλουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε γνωστό το πρωί, μιλώντας σε βουλευτές, ότι η Βουλή θα προχωρήσει με τη νομοθεσία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλα σημεία, σύμφωνα με πηγές από τους Δημοκρατικούς που επικαλείται το CNN.
Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ήταν κάτι που ζητούσε επιμόνως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς -όπως υποστηρίζει- επρόκειτο για σημαντική παράλειψη στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι εξαγωγές ενέργειας διατήρησαν σταθερή εισροή ταμειακών ροών προς τη Ρωσία παρά τους σοβαρούς περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό της τομέα.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση, εάν υπάρξει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Νωρίτερα, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας ότι η απόφαση «δεν ήταν η σωστή».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.