ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Χαραμάδα ελπίδας ανάμεσα σε σφοδρούς βομβαρδισμούς

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Κίεβο και Μόσχα για συμφωνία – Bομβαρδίστηκε θέατρο «καταφύγιο» στη Μαριούπολη

Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, που διεξάγονται από τη Δευτέρα μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, διαπίστωσαν οι Financial Times, αν και η εικόνα στο έδαφος κάθε άλλο παρά σε ειρήνευση παραπέμπει. Χθες το απόγευμα, βομβαρδίστηκε το μεγάλο θέατρο που λειτουργούσε ως καταφύγιο περίπου 1.000 αμάχων στη Μαριούπολη, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα να κάνει λόγο για «ένα ακόμη φρικτό έγκλημα πολέμου». «Αποκλείεται να μη γνώριζαν οι Ρώσοι ότι το θέατρο ήταν καταφύγιο», είπε ο Κουλέμπα.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε ότι «το θέατρο βομβαρδίστηκε από αεροπλάνο», καλώντας εκ νέου το ΝΑΤΟ να αποκλείσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας επέρριψε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό στο ουκρανικό Tάγμα Αζόφ.

Συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι φιλοδοξεί να φιλοξενήσει η Τουρκία.

Η ημέρα είχε ξεκινήσει με κάπως καλύτερους οιωνούς, καθώς το ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλείτο τρία άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, πληροφορούσε ότι οι δύο πλευρές συζητούν επί συγκεκριμένου σχεδίου 15 σελίδων και βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Το υπό συζήτηση σχέδιο ικανοποιεί τη βασική ρωσική αξίωση για ουδετερότητα της Ουκρανίας, καθώς το Κίεβο δεσμεύεται να αποσύρει την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ και να μη φιλοξενήσει βάσεις ή οπλικά συστήματα ξένων δυνάμεων. Σε αντάλλαγμα, θα δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις προστασίας σε περίπτωση μελλοντικής εξωτερικής απειλής από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Τουρκία. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι το κυριότερο σημείο όπου οι διαφορές δεν έχουν, ακόμη, γεφυρωθεί αφορά τη ρωσική αξίωση να αναγνωρίσει το Κίεβο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014, όπως και την πρόσφατη ανακήρυξη των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών.

polemos-stin-oykrania-charamada-elpidas-anamesa-se-sfodroys-vomvardismoys0Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο Κογκρέσο, κάνοντας παραλληλισμό της επίθεσης στη χώρα του με το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου. 

Προηγουμένως και οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι θέσεις που εκφράζονται τώρα ακούγονται περισσότερο ρεαλιστικές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τον λαό του. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «συζητούνται συγκεκριμένα κείμενα» και ότι οι δύο πλευρές «πλησιάζουν σε συμφωνία». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι μια πιθανή λύση αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας θα ήταν ουδετερότητα «τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας».

Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

Την αίσθηση των τελευταίων ημερών για διπλωματική κινητικότητα ήρθε να ενισχύσει και η χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, στη Μόσχα. Μιλώντας πλάι στον Σεργκέι Λαβρόφ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν και ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν χθες, με προάστια του Κιέβου να δέχονται νέους βομβαρδισμούς. Στο Τσερίνιχιβ, δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό, ενώ περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν ψωμί.

Σε ομιλία του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία, αλλά υποστήριξε πως η εισβολή στην Ουκρανία ήταν αναγκαία γιατί το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη.

Την ίδια περίπου ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόταν μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό Κογκρέσο. Κάνοντας παραλληλισμό της επίθεσης που δέχτηκε η χώρα του με το Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου, ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε και πάλι ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μαχητικά αεροσκάφη και πιο επιθετικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ενα καλό νέο ήρθε για τον Ουκρανό ηγέτη λίγο αργότερα από τα Ηνωμένα Εθνη, όταν το Διεθνές Δικαστήριο, που συνεδρίασε ύστερα από προσφυγή του Κιέβου, εξέδωσε απόφαση που καλεί τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την εισβολή. Επίσης, απελευθερώθηκε, ύστερα από ειδική επιχείρηση, ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος των Ρώσων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση