ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά «παράσιτα» μπλοκάρουν αμερικανικά όπλα

Κάνοντας χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρνουν να «αποπροσανατολίζουν» κάποια από τα δυτικά οπλικά συστήματα με αποτέλεσμα εκείνα να μη βρίσκουν στόχο

Αν και προηγμένης τεχνολογίας, κάποια δυτικά οπλικά συστήματα δεν αποδίδουν πια τα προσδοκώμενα οφέλη στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Eπειτα από περίπου δυόμισι χρόνια πολέμου, οι Ρώσοι έχουν πια βρει τον τρόπο να κάνουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τους Ουκρανούς να αστοχούν, σημειώνει η Washington Post επικαλούμενη το περιεχόμενο εμπιστευτικών ουκρανικών εκθέσεων αξιολόγησης.

Κάνοντας χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις καταφέρνουν να «αποπροσανατολίζουν» κάποια από τα δυτικά πυρομαχικά με αποτέλεσμα εκείνα να μη βρίσκουν στόχο.

Ρωσικά jammers (παρεμβολείς σημάτων) «βομβαρδίζουν» κάποια από τα δυτικά συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους οι Ουκρανοί με παράσιτα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα αστοχίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Washington Post επικαλούμενη ουκρανικές πηγές, τα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού Excalibur (που εκτοξεύονται από δυτικά χόβιτζερ και κατευθύνονται μέσω GPS/δορυφόρου), οι έξυπνες βόμβες JDAM (που ρίπτονται από αεροσκάφη και κινούνται βάσει GPS) και οι ρουκέτες M30/M31 (που εκτοξεύονται από HIMARS) είναι κάποια από τα συστήματα που έχουν καταφέρει σε έναν βαθμό να «αφοπλίσουν» οι Ρώσοι μέσω του jamming.

Αυτές οι ρωσικές επιτυχίες ήταν, μάλιστα, «ένας βασικός λόγος χάρη στον οποίο οι δυνάμεις της Μόσχας ανέκτησαν την πρωτοβουλία και πλέον προχωρούν στο πεδίο της μάχης», όπως σημειώνει η Washington Post.

Το ποσοστό ευστοχίας των βλημάτων Excalibur, για παράδειγμα, μειώθηκε απότομα μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών, υποχωρώντας κάτω από το 10%, αναγκάζοντας έτσι τους Ουκρανούς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τέτοια βλήματα, σύμφωνα με τη Washington Post.

Πριν από περίπου έξι μήνες, όταν οι Ουκρανοί ανέφεραν το πρόβλημα, η Ουάσιγκτον απλώς σταμάτησε να τους στέλνει βλήματα Excalibur λόγω του υψηλού ποσοστού αποτυχίας, δήλωσαν στη Washington Post Ουκρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ετοίμασε σχετικές εκθέσεις, στις οποίες αναφέρονται τα εν λόγω προβλήματα, το διάστημα από το φθινόπωρο του 2023 ως τον Απρίλιο του 2024. Τις εν λόγω εκθέσεις, εν συνεχεία, τις μοιράστηκε με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις μέσα από την παροχή τροποποιημένων ή αναβαθμισμένων οπλικών συστημάτων.

Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά που δόθηκαν στην Ουκρανία έφεραν επιτυχίες στην αρχή αλλά στην πορεία οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να προσαρμόζονται. Τώρα, κάποια από αυτά τα συστήματα δεν παρέχουν πια κανένα πλεονέκτημα στους Ουκρανούς.

Οι δυνάμεις του Κιέβου δεν σταματούν να αναζητούν πάντως τρόπους ανάκαμψης, σε συνεργασία με τους υποστηρικτές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρούν, για παράδειγμα, να πλήξουν με drones τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας, πράγμα το οποίο έχει όντως αποδειχθεί αποτελεσματικό σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ παράλληλα αναμένουν και τα πρώτα F-16 η έλευση των οποίων στην Ουκρανία εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προοπτικές του Κιέβου.   

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X