ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί να κοπεί το Ιντερνετ;

Μόνο με κατάληψη των υποδομών της Ουκρανίας από τον ρωσικό στρατό, λένε ειδικοί

Kathimerini.gr

THE GUARDIAN

Η Ρωσία δεν έχει κλείσει ακόμα το Iντερνετ στην Ουκρανία. Αυτό διευκολύνει την καθημερινότητα των Ουκρανών και κρατάει στη ζωή το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά επιτρέπει και στις ομάδες αντίστασης να συντονίζονται. Επιτρέπει επίσης την επικοινωνία με τον έξω κόσμο για πολίτες, δημοσιογράφους αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος μεταδίδει μέσω Διαδικτύου τις εκκλήσεις του προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια.

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τα περισσότερα τμήματα της χώρας, ειδικά τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα, έχουν κανονικά πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν βέβαια κάποια προβλήματα στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λόγω φόρτου επικοινωνιών, ενώ οι μάχες έχουν οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο κατά τόπους. Παράδειγμα η περιοχή του Σιβεροντονέτσκ, όπου οι τηλεφωνικές συνδέσεις διακόπηκαν ως αποτέλεσμα σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών. «Η επανασύνδεση είναι προσωρινά αδύνατη λόγω στρατιωτικών επιχειρήσεων εν εξελίξει στις εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βλάβη», απαντούσε η εταιρεία στους πελάτες που αγωνιούσαν για την αποκατάσταση των επικοινωνιών τους. Αλλά η συνολική διακοπή του Ιντερνετ δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής στους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας.

«Οι υποδομές του Ιντερνετ στην Ουκρανία είναι μωσαϊκό, οι στενωποί είναι λίγες και αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διακοπεί η σύνδεση σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός διακόπτης, τον οποίο θα μπορούσε κάποιος να κατεβάσει και να κλείσει το Ιντερνετ», λέει ο Αλπ Τόκερ από την οργάνωση NetBlocks που καταγράφει τις διακοπές του Διαδικτύου ανά τον κόσμο. Δεκάδες αυταρχικές κυβερνήσεις, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχουν κατά καιρούς κατεβάσει τους διακόπτες προκειμένου να σταματήσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Μωσαϊκό το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της χώρας – Αποστολή εξοπλισμού από το εξωτερικό.

«Αν ένας εισβολέας ήθελε να κλείσει το Ιντερνετ της Ουκρανίας θα έπρεπε να στείλει στρατό στους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους και στα κέντρα αποθήκευσης δεδομένων και να τα καταλάβει. Σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει εξ αποστάσεως κλείνοντας μια διεθνή σύνδεση, π.χ. με τη Ρωσία», προσέθεσε. Εξ αποστάσεως μπορούν να εξαπολυθούν επιθέσεις που θα έριχναν προσωρινά το Ιντερνετ, αλλά η αποκατάσταση των βλαβών αυτών θα ήταν σχετικά απλή. Ετσι επιστρέφουμε στο σενάριο της κατάληψης των τηλεπικοινωνιακών κόμβων. «Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαζόταν να υποχρεωθούν οι εργαζόμενοι με την απειλή βίας. Είναι κάτι που θα συνέβαινε αν μια ξένη δύναμη επιχειρούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Θα το έκανε για να αποτρέψει την οργάνωση αντιστασιακών ομάδων», σημείωσε ο Τόκερ.

Εναλλακτικές λύσεις

Τις τελευταίες ημέρες, η ουκρανική αρχή τηλεπικοινωνιών έχει επιτρέψει την ελεύθερη χρήση περισσότερων ραδιοσυχνοτήτων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να μειώσει τα φαινόμενα υπερφόρτωσης. Παράλληλα, βοήθεια άλλου τύπου έχει καταφθάσει από το εξωτερικό προς την ουκρανική κυβέρνηση. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης των εταιρειών Tesla και SpaceX, Ελον Μασκ, έστειλε στην Ουκρανία συστήματα δορυφορικού Ιντερνετ Starlink, τα οποία προσφέρουν σύνδεση στο Διαδίκτυο χωρίς την ανάγκη επίγειων συστημάτων. Αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να μπλοκαριστούν από τη Ρωσία. Δεν είναι εφικτό όμως να παράσχουν Ιντερνετ στο σύνολο του πληθυσμού – έτσι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνίες αξιωματούχων ή άλλες κομβικές επικοινωνίες σε περίπτωση που όντως η Ρωσία καταλάβει τις τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις ως βήμα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Επίσης, στη στρατιωτική βοήθεια που έχουν στείλει δυτικές χώρες προς την Ουκρανία περιλαμβάνεται και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση