ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μεσολαβητικό ρόλο αναζητάει ο Ερντογάν

Ανησυχία για τον σταθμό της Ζαπορίζια

REUTERS, A.P.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές του για έναν αναβαθμισμένο, διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση, ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε χθες στη Λβιβ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προτού συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση, στην οποία έλαβε μέρος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής και ήρθε σε συνέχεια δύο διαδοχικών συναντήσεών του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στη Λβιβ, μια πόλη πολύ μακριά από τα θέατρα του συνεχιζόμενου πολέμου, ταξιδεύοντας οδικώς, μέσω Πολωνίας, και συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο προεδρικό μέγαρο. Οι δύο ηγέτες πλαισιώνονταν από πολυμελείς υπουργικές αντιπροσωπείες και στο κέντρο των συνομιλιών τους βρέθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας της 22ας Ιουλίου για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επετεύχθη έπειτα από τουρκική μεσολάβηση. Μέχρι στιγμής, δεκάδες φορτηγά πλοία έχουν μεταφέρει σιτηρά περνώντας τα Δαρδανέλλια, προς όφελος πολλών χωρών, κυρίως φτωχών, που ανησυχούν για τη σοβαρή διατροφική κρίση.

Κορυφώνεται η ανησυχία των Ευρωπαίων για ενδεχόμενο ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Οπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα, Ερντογάν και Ζελένσκσι συζήτησαν για τους δρόμους τερματισμού του πολέμου, με τον Τούρκο πρόεδρο να επανέρχεται στην πρότασή του για άμεσες συνομιλίες του οικοδεσπότη του με τον Πούτιν. Νωρίτερα, το CNN Turk είχε αναφέρει, επικαλούμενο ρωσικό δίκτυο, ότι στην τελευταία συνάντησή του της 5ης Αυγούστου με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνάντησης. Από τα χθεσινά ρεπορτάζ των τουρκικών Μέσων, πάντως, δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια ενθαρρυντική εξέλιξη επί του θέματος. Κατά τα λοιπά, η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο να αρχίσει η παραγωγή τουρκικών drones, με τα οποία εφοδιάζεται ο ουκρανικός στρατός, επί ουκρανικού εδάφους.

Στην τριμερή συνάντηση Ζελένσκι – Ερντογάν – Γκουτέρες, πέραν του θέματος των σιτηρών και της αναζήτησης δρόμων για τον τερματισμό του πολέμου, συζητήθηκε η επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Τα δύο εμπόλεμα μέρη αλληλοκατηγορούνται για πυρηνικό εκβιασμό της διεθνούς κοινότητας, καθώς οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τον σταθμό ως πυρηνική ασπίδα για να εξαπολύει επιθέσεις, ενώ οι Ρώσοι αναφέρουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη βομβαρδίσει κατ’ επανάληψη τις εγκαταστάσεις του.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια αυτής της στρατηγικής εγκατάστασης, την αποστρατιωτικοποίηση και την πλήρη απαλλαγή της από τα ρωσικά στρατεύματα». Μια πρόταση την οποία είχε ήδη απορρίψει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του Ιβάν Νετσάγεφ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» κάθε σκέψη για δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη Ζαπορίζια, κάτι που είχε προτείνει ο Γκουτέρες.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση επιθέσεων με πυρηνικά, βιολογικά ή χημικά όπλα Ιγκόρ Κιρίλοφ προειδοποιούσε ότι αν συμβεί ατύχημα στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια λόγω ουκρανικών επιθέσεων, το ραδιενεργό νέφος που θα απελευθερωθεί θα απειλήσει τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριζε ότι υπάρχει κίνδυνος προβοκάτσιας από ουκρανικής πλευράς όσο θα διαρκεί η επίσκεψη του Γκουτέρες, ώστε να προκληθεί διεθνής κατακραυγή κατά της Ρωσίας. Αργότερα η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανταπάντησε ότι έχει πληροφορίες για ρωσική προβοκάτσια στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Τα μέτωπα του πολέμου

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στην περιοχή του Χαρκόβου ύστερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέξι Αρέστοβιτς δήλωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του απέκρουσαν ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή της Χερσώνας και του Μικολάγεφ και ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης έχει περιέλθει σε «στρατηγική ακινησία», χωρίς αξιόλογες μεταβολές τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενταση στη Βαλτική

Το υπουργείο Αμυνας της Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα MiG-31 παραβίασαν τον φινλανδικό εναέριο χώρο το πρωί της Πέμπτης κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Πόρβο, στον Κόλπο της Φινλανδίας, προτού αναχαιτιστούν από φινλανδικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ρωσικά αεροσκάφη προωθήθηκαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου εντός της φινλανδικής επικράτειας, ενώ δεν έγινε γνωστό με ποιον τρόπο αναχαιτίστηκαν. Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο Interfax, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Αμυνας, ανέφερε ότι η Ρωσία μετέφερε στο Καλίνινγκραντ, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, τρία μαχητικά αεροσκάφη MiG-31E, τα οποία είναι εφοδιασμένα με ρωσικούς πυραύλους Kinzhai. Το Καλίνινγκραντ είναι ρωσικός θύλακος ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία και αντιπροσωπεύει τη μοναδική έξοδο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαλτική, μετά την Πετρούπολη. Οι Ρώσοι έσπευσαν να ενισχύσουν την άμυνα του Καλίνινγκραντ ύστερα από τη διακοπή του εφοδιασμού του μέσω σιδηροδρομικής οδού από τη Λιθουανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση