ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γεννά προσδοκίες η τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι – Σι

«Δεν θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά» της ουκρανικής κρίσης, λέει το Πεκίνο. Για «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία, μιλά το Κίεβο. Ρωσία και ΗΠΑ παρακολουθούν στενά

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μίλησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Σι είπε στον Ζελένσκι πως η Κίνα θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους στην Ουκρανία και ότι θα διεξαγάγει συνομιλίες με όλα τα μέρη επιδιώκοντας την ειρήνη, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι, που έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία τον περασμένο μήνα. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο, προωθεί ένα κινεζικό σχέδιο 12 σημείων για την ειρήνη στην Ουκρανία, το οποίο υποδέχθηκε με επιφυλάξεις η Δύση αλλά καλωσόρισε το Κίεβο.

Η Κίνα θα επικεντρωθεί στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και θα καταβάλει προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός το ταχύτερο δυνατό, είπε ο Σι στον Ζελένσκι, όπως ανέφεραν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπεύθυνη μεγάλη χώρα, δεν θα κάνουμε στην άκρη, ούτε θα ρίξουμε λάδι στη φωτιά», είπε ο Σι.

Ο Ουκρανός προέδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, από την πλευρά του, ότι είχε μια «μακρά και σημαντική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

 

«Είχα μια μακρά και σημαντική τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει μια «ισχυρή ώθηση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων» ανάμεσα στο Κίεβο και στο Πεκίνο.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών κράτησε «σχεδόν μία ώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι, Σέρχιι Νικιφόροφ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο ίδιος συζήτησε τρόπους μιας «πιθανής συνεργασίας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης για την Ουκρανία» κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη σε βάρος εδαφικών συμβιβασμών», είπε ο Ζελένσκι σύμφωνα με το κείμενο απομαγνητοφώνησης της τηλεφωνικής επικοινωνίας που αναρτήθηκε στο Telegram.

«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας πρέπει να αποκατασταθεί εντός των συνόρων του 1991», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Χθες, Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό του 57χρονου πρώην υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών, Πάβλο Ριαμπίκιν, ως πρεσβευτή του Κιέβου στο Πεκίνο, θέση που παρέμενε κενή από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ζητούν εδώ και πολύ καιρό από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Ρωσία προκειμένου να βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου.

Στις αρχές Απριλίου, ο Κινέζος πρόεδρος είπε πως ήταν πρόθυμος να μιλήσει με τον Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι είχε ζητήσει κατ΄επανάληψη από τον Σι να συναντηθεί ή να μιλήσει μαζί του.

Ο Λευκός Οίκος καλωσόρισε την τηλεφωνική επικοινωνία Σι – Ζελένσκι, αλλά είπε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν θα οδηγήσει σε μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η τηλεφωνική συνομιλία Ζελένσκι – Σι είναι ένα «καλό πράγμα» το οποίο όμως «ακόμη δεν γνωρίζουμε» εάν μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική ειρήνευση στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι σημειώνει την προθυμία της Κίνας να δεσμευτεί σε μια ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σημειώνουμε την ετοιμότητα της κινεζικής πλευράς να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να εγκαθιδρύσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ