ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεις-ερείπια ξανά στα χέρια Ουκρανών

Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει συνολικά 4.000 τ. χλμ. εδαφών την τελευταία εβδομάδα

REUTERS, A.P., THE GUARDIAN, FAZ

Εδάφη έκτασης 4.000 τ. χλμ. έχει ανακαταλάβει η Ουκρανία την τελευταία εβδομάδα, με τους αναλυτές να διερωτώνται αν η ρωσική υποχώρηση στις περιοχές γύρω από τη Χερσώνα ήταν άτακτη ή αν οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται σε γραμμές που θα «παγώσουν» στη διάρκεια του χειμώνα, εξαντλώντας, λόγω βαρυχειμωνιάς, τον ουκρανικό στρατό.

Σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τη Χερσώνα, οι Ουκρανοί στοχεύουν στην ανάκτηση του ελέγχου της πόλης, που αποτελεί ένα είδος βόρειας «πύλης» προς τη χερσόνησο της Κριμαίας. Τελικός στόχος για την Ουκρανία, αλλά και για τους Δυτικούς συμμάχους της, είναι η επιστροφή της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014 και παραδοσιακά φιλοξενεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η ρωσική αντίδραση

Το Κρεμλίνο αντέδρασε χθες έντονα στη δήλωση της εκπροσώπου του Πενταγώνου Λόρα Κούπερ ότι η νέα φουρνιά αμερικανικού οπλισμού που κατευθύνεται προς την Ουκρανία (όπλα αξίας 700 εκατ. δολαρίων, μεταξύ αυτών εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών τύπου Himars) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση κατά της Κριμαίας. Με το νέο πακέτο, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αθροίζεται στα 17,5 δισ. δολάρια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Κούπερ «εξαιρετικά επικίνδυνες» και «απόδειξη της ευθείας συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο».

Μετά την υπογραφή διατάγματος από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος ανάρτησε φωτογραφίες κατεστραμμένων κτιρίων στην πόλη Λιμάν, την οποία ανακατέλαβαν το Σαββατοκύριακο οι ουκρανικές δυνάμεις. «Το Λιμάν μας μετά τον κατακτητή. Ολα τα απαραίτητα για τη ζωή έχουν καταστραφεί», ανέφερε. Τα εδάφη των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) που προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία ανέρχονται στο 18% της ουκρανικής επικράτειας.

Στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν χθες στο όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ από σήμερα. Με τις κυρώσεις τίθεται ανώτατο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και απαγορεύεται η μεταφορά του σε τρίτες χώρες, εάν αυτή ξεπερνάει το πλαφόν. Το μέτρο είναι πιο ήπιο σε σχέση με αυτό που είχε προγραμματισθεί να τεθεί σε ισχύ από τον Δεκέμβριο και το οποίο αφορούσε πλήρη απαγόρευση μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Το πακέτο των κυρώσεων στοχεύει στη ρωσική χαλυβουργία και καπνοβιομηχανία και στην παροχή υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας, αφήνοντας εκτός, κατόπιν αιτήματος του Βελγίου, το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών. Επίσης, εκτός των κυρώσεων μένει η συνεργασία χωρών της Ε.Ε. με τη Ρωσία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, κατόπιν αιτήματος της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας.

Ο πυρηνικός σταθμός

Φλέγον παραμένει το θέμα του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται σε εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε χθες ότι η ηλεκτροδότηση του σταθμού παραμένει επισφαλής, καθώς έχει απομείνει μόνο μία εξωτερική γραμμή (από τις τρεις) που τροφοδοτεί με ρεύμα τα συστήματα ασφαλείας και ψύξης του σταθμού. Το εργοστάσιο τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο, για λόγους ασφαλείας, αλλά εξακολουθεί να έχει απόλυτη ανάγκη τα συστήματα ψύξης, ώστε να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση στις ακόμη θερμές ράβδους πυρηνικού καυσίμου. Οι ουκρανικές αρχές, που λειτουργούν το εργοστάσιο παρότι αυτό βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, ανακοίνωσαν ότι μπορεί να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία κάποιον από τους αντιδραστήρες ώστε να παράγει αρκετό ρεύμα για να μην καταστραφούν από την παγωνιά του χειμώνα διάφορα καίριας σημασίας όργανα του εργοστασίου. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι, εφόσον η περιοχή προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο πυρηνικός σταθμός θα περάσει υπό τον έλεγχό της.

Θύμα Κιέβου η Ντούγκινα

Κύκλοι της ουκρανικής κυβέρνησης βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία της θυγατέρας του Ρώσου εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, Ντάρια, τον Αύγουστο. Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Οπως υπογραμμίζεται, «κύκλοι» της κυβέρνησης του Κιέβου ενέκριναν τη δολοφονία της Ντούγκινα τον Αύγουστο, παγιδεύοντας με εκρηκτικά το αυτοκίνητό της. Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ενέργεια με παροχή πληροφοριών ή οποιονδήποτε άλλον τρόπο ούτε είχαν εκ των προτέρων γνώση του σχεδίου. Αν είχαν ειδοποιηθεί θα το εμπόδιζαν, καθώς πιστεύουν πως οι υψηλού συμβολισμού επιθέσεις δεν επηρεάζουν την έκβαση του πολέμου, αντιθέτως ενδέχεται να προκαλέσουν αντίποινα της Μόσχας κατά Ουκρανών αξιωματούχων. Σε μία άλλη εξέλιξη, η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οφσιανίκοβα, διάσημη για την αντιπολεμική διαμαρτυρία της σε ώρα υψηλής τηλεθέασης, στην αρχή της ρωσικής εισβολής, απέδρασε χθες από τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο είχε τεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X