ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις στο Ιράν; Σενάρια και στοχεύσεις

Αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις της Τετάρτης βρίσκεται κάποια σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση σχετιζόμενη με το ISIS

Kathimerini.gr

Oποιος θεωρούσε ότι η ένταση δεν ήταν πιθανό να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τώρα μάλλον το ξανασκέφτεται…

Μόλις λίγες ώρες έπειτα από την είδηση της εξόντωσης ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Βηρυτό την περασμένη Τρίτη, διπλή βομβιστική επίθεση συγκλόνισε την πόλη Κερμάν του Ιράν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 84 άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 280.

Δύο βόμβες εξερράγησαν χθες, με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη, κοντά στον τάφο του Κασέμ Σουλεϊμανί που είχε σκοτωθεί από αμερικανικό πλήγμα το 2020 στο Ιράκ. Η χθεσινή δίδυμη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε, διόλου τυχαία, την ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονταν τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του Σουλεϊμανί, με τους δράστες να θέλουν προφανώς να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες καθώς γνώριζαν ότι θα συγκεντρωθεί κόσμος στην περιοχή λόγω της επετείου.

Ποιοι βρίσκονται όμως πίσω αυτήν την επίθεση;

Η ηγεσία του Ιράν έσπευσε, από την πλευρά της, να κατηγορήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διαμήνυσε ότι «το σιωνιστικό καθεστώς θα πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό και τα άλλα εγκλήματα που έχει διαπράξει». Ο Μοχάμεντ Τζαμσίντι, κορυφαίος σύμβουλος του Ιρανού προέδρου, κατηγόρησε όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τις ΗΠΑ για την πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που συγκλονίζει το Ιράν μετά το 1978.

Οι Αμερικανοί ωστόσο από την πλευρά τους, έσπευσαν να αρνηθούν εμφατικά κάθε ανάμειξη υπογραμμίζοντας ότι με τα εν λόγω χτυπήματα δεν έχουν σχέση ούτε εκείνοι αλλά ούτε και το Ισραήλ.

«Η επίθεση (σ.σ. της 3ης Ιανουαρίου) δεν ταιριάζει με τον τρόπο δράσης προηγούμενων ισραηλινών επιχειρήσεων στο Ιράν, οι οποίες σε γενικές γραμμές ακολουθούν συγκεκριμένους στόχους στρατιωτικής ή στρατηγικής σημασίας. Φαίνεται πιο πιθανό να ήταν έργο τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, όπως ισλαμιστών μαχητών που διατηρούν δεσμούς με το ISIS και έχουν πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις στο παρελθόν», σχολιάζει ο Γκρέγκορι Μπριού, ειδικευμένος στο Ιράν αναλυτής του Eurasia Group. Ο Μπριού υπενθυμίζει ότι οι Ιρανοί είχαν στο παρελθόν «χρεώσει» τρομοκρατικές επιθέσεις σε σουνιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το ISIS-K ή Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν.

Με πληροφορίες από Gzero

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ