ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράν: Εκατόμβη νεκρών από δύο εκρήξεις στο μνημείο του Σολεϊμανί

Μακελειό στην πόλη Κερμάν του Ιράν, όπου μετά από διπλή έκρηξη κοντά στον τάφο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 103 άνθρωποι ενώ περί τους 141 τραυματίστηκαν

ΠΗΓΗ: Reuters

Τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 141 τραυματίστηκαν μετά από δύο εκρήξεις κοντά σε κοιμητήριο του Ιράν όπου πραγματοποιείτο τελετή για την επέτειο της δολοφονίας του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της χώρας, Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επίθεση με drone των ΗΠΑ, το 2020.

Η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και μετά μια δεύτερη έκρηξη κατά τη διάρκεια της τελετής στην πόλη Κερμάν, στα νοτιοανατολικά.

Σε αυτή τη φάση, ουδείς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης

 

 

«Τρομοκρατικές επιθέσεις»

Το ημιεπίσημο πρακτορείο Nournews ανέφερε ότι «πολλά γκαζάκια εξερράγησαν στο δρόμο που οδηγεί στο νεκροταφείο». Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι πρόκειται για «τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα, στα οποία διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμανί.

«Οι ομάδες ταχείας ανταπόκρισής μας απομακρύνουν τους τραυματίες… Αλλά υπάρχουν κύματα πλήθους που μπλοκάρουν τους δρόμους», δήλωσε ο Ρέζα Φαλάχ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου της επαρχίας Κερμάν στην κρατική τηλεόραση. Οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή.

 

 

 

Ο Σουλεϊμανί δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ το 2020, όπου είχε μεταβεί για να συναντηθεί με τον τότε πρωθυπουργό, Αντίλ Αμπντούλ-Μάχντι.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε μεγάλη διπλωματική κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, οδηγώντας σε αντίποινα με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών τοποθεσιών στο Ιράκ και ωθώντας τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου.

Έχοντας υπηρετήσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο Σουλεϊμανί έγινε ένας από τους κορυφαίους διοικητές της χώρας, πίσω μόνο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Ήταν ο διοικητής της Quds Force – μιας μεραρχίας που ήταν υπεύθυνη για κατασκοπεία και στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός Ιράν.

Ο Σουλεϊμανί θεωρήθηκε ο εγκέφαλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία.

Θεωρήθηκε επίσης ότι είχε επιρροή στην ανάπτυξη του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» -που χαρακτηρίστηκε ως «Άξονας του Κακού» από δυτικούς αξιωματούχους- με τη συμμετοχή πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της Χαμάς στη Γάζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση