ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: «Πρωτοφανείς» κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει

«Εχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά», προειδοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν δια της βίας, είπε.

«Εχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες», προειδοποίησε η Χάρις.

Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις Νατοϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις».

Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. «Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους», σχολίασε η Χάρις.

Σολτς: Ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε πως «ο πόλεμος απειλεί και πάλι την Ευρώπη και ο κίνδυνος κάθε άλλο παρά έχει αποτραπεί», αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και κάλεσε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, προειδοποιώντας για «πολύ υψηλό κόστος» σε περίπτωση «περαιτέρω παραβίασης της κυριαρχίας της Ουκρανίας».

«Οποιαδήποτε περαιτέρω παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα έχει πολύ υψηλό κόστος, αλλά η Δύση δεν πρέπει να αποτύχει στην αναζήτηση της διπλωματικής οδού», δήλωσε ο κ. Σολτς και χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει ένα «casus belli» από τη Μόσχα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή τη στιγμή «δεν εκκρεμεί καν τέτοια απόφαση». Επισήμανε ωστόσο ότι το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής συμμάχων είναι αδιαπραγμάτευτο, συμπεριλαμβανομένης και της θεμελιώδους δυνατότητας της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 στρατιωτών γύρω από την Ουκρανία «δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε ο καγκελάριος.

Στόλτενμπεργκ: Η Μόσχα ζητά εγγυήσεις που το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ικανοποιήσει

Επιστολή στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για διάλογο εντός του Συμβουλίου ΝΑΤΟ–Ρωσίας προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση στην Ουκρανία απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά προειδοποίησε τη Μόσχα για τους κινδύνους να διατυπώνει αδύνατες εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για ρωσική αποχώρηση από τα σύνορα της Ουκρανίας παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας αυτή την εβδομάδα ότι έχει ξεκινήσει την απόσυρση των στρατιωτών της και επισήμανε ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι πραγματικός.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι στην επιστολή του καλεί τον Λαβρόφ να συμφωνήσει σε περισότερες συνομιλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το οποίο συγκλήθηκε τον Ιανουάριο για να συζητήσει επισήμως τις εκκλήσεις της Μόσχας προς τους συμμάχους να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ανατολική Ευρώπη.

«Κάλεσα τη Ρωσία και όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σε συναντήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Και επανέλαβα την πρόσκλησή μου στην επιστολή που έστειλα στον υπουργό Λαβρόφ την Πέμπτη», είπε.

«Ανησυχούμε υπερβολικά γιατί βλέπουμε ότι συνεχίζουν την ανάπτυξη στρατιωτών, συνεχίζουν την προετοιμασία. Και δεν έχουμε δει ποτέ στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων σε πολεμική ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Σε μια σπάνια αποδοχή των ορίων της διπλωματίας ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Μόσχα ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας που το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί ποτέ να ικανοποιήσει.

«Μπαρούτι» η Ανατολική Ουκρανία

Την ώρα που η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία είναι ιδιαίτερα τεταμένη, η ουκρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για σκηνοθετημένες ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και επισημαίνει πως «δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των περιοχών που έχουν αποσχισθεί και αυτονομηθεί υποστηρίζουν ότι το Κίεβο έχει παραβιάσει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός και κάνει χρήση βαρέων όπλων, όπως όλμους.

Οι αυτονομιστές κηρύσσουν γενική επιστράτευση

Οι επικεφαλής των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ, υπέγραψαν διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση, εν μέσω έντασης και συνεχών αλληλοκατηγοριών.

Ο πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάντσκ Λεονίντ Πάσετσνικ ανακοίνωσε επιστράτευση και απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή.

Παράλληλα, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, που βρίσκεται σε πόλεμο με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας, κήρυξε και αυτός «γενική κινητοποίηση».

«Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει, ούτε διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις»

«Ουκρανοί υπήκοοι διαμένουν και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής. Η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία τους αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για την Ουκρανία. Οι ισχυρισμοί ότι η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει μια επιθετική επιχείρηση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάντσκ είναι εκτός πραγματικότητας. Επίσης, η Ουκρανία δεν διεξάγει, ούτε σχεδιάζει δολιοφθορές στο Ντονμπάς.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Ρωσίας να κλιμακώσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ασφαλείας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση και, μαζί με τους εταίρους μας, μεγιστοποιούμε τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης και τη διατήρηση της κατάστασης σε ευθυγράμμιση με τον διπλωματικό διάλογο.

Αντίθετα, παρατηρούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να ξεδιπλώνει την εκστρατεία της για τη διάδοση μαζικής παραπληροφόρησης, αυξάνοντας τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων και μη στρατιωτικών υποδομών, χρησιμοποιώντας τα όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ και κλιμακώνοντας την κατάσταση ασφαλείας», αναφέρει ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο αναφέρει:

  • «Η ρωσική πλευρά αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες που ζητήθηκαν από την Ουκρανία και τις χώρες εταίρους σχετικά με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες σε στενή γειτνίαση με τα σύνορα της Ουκρανίας σύμφωνα με τις διατάξεις του εγγράφου της Βιέννης, αγνοώντας τις συνεδριάσεις του ΟΑΣΕ στις 15 και 18 Φεβρουαρίου.
  • Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετέδωσε μια ψευδή δήλωση στην οποία ισχυριζόταν ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί απαγορευμένες μεθόδους και μέσα πολέμου και διαπράττει εγκληματικές πράξεις κατά του άμαχου πληθυσμού στο Ντονμπάς·
  • Στις 17-18 Φεβρουαρίου, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας βομβάρδισαν τις ουκρανικές πόλεις Stanytsia Luhanska και Maryinka καθώς και κοινότητες κατά μήκος της γραμμής επαφής με όπλα που απαγορεύονται από τις Συμφωνίες του Μινσκ, καταστρέφοντας τις μη στρατιωτικές υποδομές και προκαλώντας τραυματισμούς σε πολίτες και ουκρανικό στρατό.
  • Μόνο κατά τη διάρκεια της 17ης Φεβρουαρίου, οι παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Ρωσίας πραγματοποίησαν 60 παραβιάσεις της εκεχειρίας, χρησιμοποιώντας όπλα που απαγορευόταν από τις Συμφωνίες του Μινσκ στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, η ρωσική αντιπροσωπεία «χρησιμοποίησε» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να διαδώσει υπαινιγμούς και αβάσιμες κατηγορίες προς την Ουκρανία.
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, η ρωσική προπαγάνδα διέδωσε ψευδείς ειδήσεις που υποστήριζαν ότι μια ουκρανική ομάδα είχε προβεί σε δολιοφθορά σε εργοστάσιο χημικών στην περιοχή του Ντονέτσκ·
  • Στις 17 Φεβρουαρίου, η Ρωσία αρνήθηκε να πραγματοποιήσει έκτακτο γύρο διαβουλεύσεων για να συζητήσει τον βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη.
  • Στις 18 Φεβρουαρίου, η ρωσική πλευρά κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ουκρανία ότι σχεδίαζε επιθετική επιχείρηση στο Ντονμπάς. Οι κάτοικοι των προσωρινά κατεχόμενων περιοχών καλούνται να απομακρυνθούν στο ρωσικό έδαφος. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι αναφορές για μαζική μεταφορά παιδιών από τα κατεχόμενα στη Ρωσία.

Παράλληλα, τονίζεται πως «η Ρωσία προβαίνει σε αυτές τις κινήσεις για να αυξήσει την ψυχολογική πίεση τόσο προς την ουκρανική κυβέρνηση όσο και στους κατοίκους των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών για να κρύψει την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας».

Το Κίεβο καλεί τη διεθνή κοινότητα, τα ξένα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, να καταδικάσουν άμεσα τις προκλήσεις που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία και οι κατοχικές διοικήσεις στο Ντονμπάς που υπονομεύουν τη διαδικασία διπλωματικής διευθέτησης. Παράλληλα, «προτρέπει τους εταίρους μας να χρησιμοποιήσουν αμέσως αποτρεπτικά μέτρα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων», ενώ τονίζει πως η διεθνής κοινότητα φέρει πλέον την ευθύνη για την πρόληψη μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Πολλαπλές εκρήξεις στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ

Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο βόρειο τμήμα της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την πλευρά των αυτονομιστών ή από το Κίεβο.

Φον ντερ Λάιεν: Ο τρόπος σκέψης της Ρωσίας μπορεί να της κοστίσει ένα μέλλον με ευημερία

Οι απειλές της Μόσχας προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προειδοποιώντας τη Μόσχα ότι ο τρόπος σκέψης της από ένα «σκοτεινό παρελθόν» μπορεί να κοστίσει στη Ρωσία ένα μέλλον με ευημερία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί με δυσπιστία καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου, διότι τα γεγονότα αυτών των ημερών θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν ολόκληρη τη διεθνή τάξη», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Μπάιντεν: Είμαι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, «πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, TASS, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X