ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανικό drone καταρρίφθηκε στη Μόσχα

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε ουκρανικό drone στη Μόσχα, χωρίς να αναφερθούν θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να φτάσει στη Μόσχα, οι δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν drone. Το κουφάρι του (…) κατέπεσε στον τομέα του εκθεσιακού κέντρου και δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτήριο», έκανε γνωστό ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, συμπληρώνοντας πως με βάση τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα.

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως άκουσε ισχυρή έκρηξη κοντά στο «Σίτι» της Μόσχας, τομέα όπου υψώνονται αρκετοί ουρανοξύστες στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, μερικά χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο.

Την πληροφορία πως αποκρούστηκε απόπειρα ουκρανικής επίθεσης με drone στη Μόσχα ανακοίνωσε επίσης μέσω Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως αφού χτυπήθηκε από την αντιαεροπορική άμυνα, «άλλαξε πορεία», κατέπεσε σε κτίριο γραφείων.

Προμήθειες συστημάτων κατά drones στο Κίεβο

Εν τω μεταξύ, συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αξίας περίπου 90 εκατ. λιρών (κάπου 105 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί εναντίον των επιθέσεων της Ρωσίας με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στην πρωτοβουλία εγγράφεται σύμβαση αξίας 56 εκατομμυρίων λιρών με τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg για την αγορά συστημάτων Cortex Typhon, που εγκαθίστανται σε οχήματα και μπορούν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν UAVs.

«Αυτά τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας έχουν τη δυνατότητα και την ευελιξία να αναπτύσσονται γρήγορα είτε για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό και τις υποδομές της Ουκρανίας ή για να χρησιμοποιηθούν στα μέτωπα» για την προστασία των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία, συμφώνησε επίσης να προχωρήσει στη σύναψη άλλων δυο συμβάσεων για την αγορά αντιαεροπορικού εξοπλισμού για το Κίεβο, οι λεπτομέρειες για τις οποίες μένουν να ανακοινωθούν.

Γερμανικό «όχι» στην προμήθεια πυραύλων κρουζ

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Γερμανών εναντιώνεται στην αποστολή πυραύλων κρουζ στο Κίεβο για να απωθήσει τη Ρωσία, αποκαλύπτει δημοσκόπηση.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, υπέδειξε ότι το 52% των Γερμανών θεωρεί κακή ιδέα να παραδοθούν στην Ουκρανία πύραυλοι κρουζ μακρού βεληνεκούς Taurus. Μόλις το 36% υποστηρίζει την κίνηση, ενώ το 12% δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι κάτοικοι της ανατολικής Γερμανίας, της πάλαι ποτέ ΓΛΔ, τάσσονται στη συντριπτική πλειοψηφία τους κατά της ιδέας: το 70% όσων ζουν σε ανατολικά κρατίδια είπε όχι. Στη δυτική Γερμανία, την άλλοτε ΟΔΓ, το 47% τάχθηκε κατά, το 40% υπέρ.

Μεταξύ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το 76% τάχθηκε εναντίον της προμήθειας αυτού του οπλικού συστήματος στην Ουκρανία. Αντίθετα, το 68% όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Πρασίνων τάχθηκε υπέρ της παράδοσης των πυραύλων κρουζ.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητάει εδώ και καιρό από τη γερμανική να της προμηθεύσει πυραύλους Taurus. Ωστόσο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς φέρεται να διστάζει.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας για καιρό επικρινόταν πως αργοπορούσε ως προς την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, ωστόσο πλέον διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον εφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των δυνάμεων του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων ιδίως αρμάτων μάχης και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, τηλεφωνικά και μέσω διαδικτύου, σε δείγμα 1.216 πολιτών.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ