Kathimerini.gr
Παράθυρο διαπραγμάτευσης ανοίγει το Κρεμλίνο, καθώς διαμήνυσε ότι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» στην Ουκρανία παραμένουν μεν αμετάβλητοι, αλλά ενδέχεται να επιτευχθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Σε σχόλια στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις.
«Η κατεύθυνση δεν έχει αλλάξει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται, συνεχίζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας», φέρεται να είπε ο Πεσκόφ, για να προσθέσει: «Ωστόσο, έχουμε επαναλάβει επανειλημμένα ότι παραμένουμε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων μας».
Μπορεί να μιλήσει ο Ζελένσκι με τον Πούτιν;
Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει μια πιθανή διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ζελένσκι και Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ο ανταποκριτής του BBC στο Κίεβο, Ούγκο Μπατσέγκα, διερευνά τα σενάρια, έχοντας χαρτογραφήσει λεπτομερώς την κατάσταση.
Ειδικότερα, σε ανάλυση του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο του βρετανικού ΜΜΕ, σημειώνει:
Η Τουρκία επιχειρεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής σε αυτόν τον πόλεμο, βοηθώντας στη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που επέτρεψε την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών και τις ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η χώρα αυτή, μέλος του ΝΑΤΟ και με καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και τη Μόσχα, τώρα ζητά κατάπαυση του πυρός.
Είναι δύσκολο –σχεδόν αδύνατο– να δούμε πώς θα συμμετάσχει η Ουκρανία σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι εδώ λένε ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να «παγώσει» τη σύγκρουση καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη και αναγκάζουν τη Μόσχα να εγκαταλείψει τις θέσεις που κατείχε εδώ και καιρό.
Στο εσωτερικό, το Κρεμλίνο αντιμετωπίζει κριτική για τις αποτυχίες του, εν μέσω μιας χαοτικής στρατιωτικής επιστράτευσης που οδήγησε σε σπάνιες αντιπολεμικές διαδηλώσεις και την αποχώρηση από τη χώρα δεκάδων χιλιάδων ανδρών.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε χώρους αμάχων στην Ουκρανία, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές ενόψει του χειμώνα, σε αυτό που το Κίεβο περιέγραψε ως απάντηση Πούτιν στις ήττες στο πεδίο της μάχης.
Το μπαράζ πυραύλων σε πόλεις σόκαρε ορισμένους και εξόργισε πολλούς, αλλά δεν επηρέασε την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να πολεμήσει.
Την περασμένη εβδομάδα, στον απόηχο της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία (μια κίνηση που το Κίεβο χαρακτήρισε παράνομη), ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα που δηλώνει επισήμως ότι η προοπτική των διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο Πούτιν «αδύνατη».
Άφησε όμως ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία, ενισχυμένη από τα εξελιγμένα όπλα που παρέχονται από τη Δύση, έχει ορκιστεί να επανακτήσει όλες τις περιοχές που έχει χάσει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων πριν από την 24η Φεβρουαρίου.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί φαίνεται να το υποστηρίζουν.