ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Πάνω από 100 δισ. δολ. το κόστος του πολέμου

Ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στις ουκρανικές υποδομές οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας

THE GUARDIAN, REUTERS

Ζημιές άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν προξενήσει μέχρι στιγμής στις ουκρανικές υποδομές οι πολεμικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Ολεγκ Ουστένκο. Πέρα από τις καταστροφές σε κτίρια, δρόμους, γέφυρες και λοιπές υποδομές, ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε κλείσιμο το 50% των επιχειρήσεων της χώρας, ενώ το υπόλοιπο 50% υπολειτουργεί.

Ο Ουστένκο ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η ανοικοδόμηση από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» συνεπεία των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η χρονική στιγμή και οι συνθήκες της ανοικοδόμησης παραμένουν άδηλες, δεδομένου ότι οι εχθροπραξίες μαίνονται αδιάκοπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, στις 4 τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, έως τα μεσάνυχτα της 9ης Μαρτίου είχαν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία 549 άμαχοι και είχαν τραυματισθεί 957.

Στους 549 οι άμαχοι Ουκρανοί που έχασαν τη ζωή τους από 24/2 έως 9/3, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί είναι λιγότεροι από 549, ως εκ τούτου η ρωσική επιχείρηση έχει κοστίσει περισσότερες ζωές αμάχων παρά στρατιωτών. Δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές για την επιβεβαίωση των στοιχείων αυτών.

Βόμβες διασποράς

Υπάρχει, αντιθέτως, πλήθος αναφορών για πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών και για χρήση βομβών διασποράς. Ως προς αυτό το σκέλος της πολεμικής φρίκης, η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Λιζ Θρόσελ, έστειλε χθες ένα μήνυμα προς τις ρωσικές αρχές. «Υπενθυμίζουμε στις ρωσικές αρχές ότι οι απευθείας επιθέσεις κατά αμάχων και οι βομβαρδισμοί κατά περιοχών σε πόλεις και χωριά, καθώς και άλλες μορφές τυφλών επιθέσεων, απαγορεύονται με βάση το διεθνές δίκαιο και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου». Επίσης, «ασύμβατη με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι η χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες περιοχές».

Ως προς το επισιτιστικό σκέλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι παρότρυνε χθες τους γεωργούς της χώρας του να προχωρήσουν κανονικά στη σπορά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή βασικών ειδών διατροφής.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων εκτίμησε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απουσία από τις διεθνείς αγορές σιτηρών και λιπασμάτων από Ρωσία και Ουκρανία θα ανεβάσει τις διεθνείς τιμές βασικών ειδών διατροφής κατά τουλάχιστον 20%, πλήττοντας ιδιαίτερα τις πιο φτωχές χώρες.

Τέλος, μια ευφάνταστη λύση για το πρόβλημα της στέγασης των Ουκρανών προσφύγων βρήκαν οι ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους 283 ακίνητα που έχουν κατασχεθεί από οργανώσεις της μαφίας και τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μακροπρόθεσμη στέγαση των προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση