ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Φονικό τέλμα με νέα πυρηνική απειλή

Τα δυτικά τανκς και το παιχνίδι του Πούτιν

Πέτρος Παπακωνσταντίνου

«Τα καλύτερα όπλα για τους καλύτερους στρατιώτες. Εμπρός λοιπόν!». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ τα πρώτα «φανταστικά» άρματα μάχης που έφτασαν στο Κίεβο από τη Δύση. Υστερα από τα 14 ελαφρά AMX-10-RC της Γαλλίας, ήρθαν 18 βαριά, γερμανικής κατασκευής, άρματα Leopard 2 και δύο από τα 14 Challenger που έχει υποσχεθεί η Βρετανία, συνοδευόμενα από τεθωρακισμένα Stryker, Cougar και Marder. Πορτογάλοι, Ισπανοί και Πολωνοί ετοιμάζονται για τις δικές τους αποστολές τις επόμενες ημέρες.

Για μία ακόμη φορά, ο ψυχολογικός πόλεμος προηγείται των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι διθυραμβικές δηλώσεις των Ουκρανών αξιωματούχων για τα νεοαποκτημένα οπλικά τους συστήματα έχουν προφανή στόχο να ανυψώσουν το ηθικό των στρατιωτών τους και να αποθαρρύνουν τον εχθρό ενόψει της προαναγγελθείσας από το Κίεβο εαρινής αντεπίθεσης. Είχε προηγηθεί ένας χειμώνας, όπου, παρά τις σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά μέτωπα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η γραμμή επαφής έμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή, με οριακά κέρδη για τη Ρωσία, εντελώς δυσανάλογα με το πολύ υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε στη Βουλεντάρ, όπου οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες εξουδετερωμένα τεθωρακισμένα. Ατελέσφορες είναι για την ώρα και οι προσπάθειές τους να καταλάβουν την Αβντίβκα, κοντά στο ελεγχόμενο από αυτούς Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Αλλά η πιο κρίσιμη δοκιμασία εντοπίζεται στο Μπαχμούτ, που πολιορκείται εδώ και οκτώ μήνες, στην πιο παρατεταμένη και πιο φονική μάχη επί ευρωπαϊκού εδάφους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς η κατάληψη της κομβικής σημασίας πόλης από τους Ρώσους θα δημιουργούσε ισχυρό προγεφύρωμα εναντίον των δύο μεγάλων πόλεων της επαρχίας που εξακολουθούν να ελέγχουν οι Ουκρανοί, του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ, και τα δύο στρατόπεδα έριξαν στη μάχη δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες. Ελλείψει ανεξάρτητων παρατηρητών, είναι δύσκολο να έχει κανείς αξιόπιστη εικόνα για το ποιος από τους δύο έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά και πώς αυτό θα επηρεάσει την περαιτέρω εξέλιξη του πολέμου.

Η απάντηση της Μόσχας στον ψυχολογικό πόλεμο του Κιέβου και των συμμάχων του ήρθε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ρίχνει στο τραπέζι το χαρτί των πυρηνικών. Η αλήθεια είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρήκε πάτημα στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας ότι σκοπεύει να εφοδιάσει τα Challenger που θα στείλει στην Ουκρανία με υψηλής διατρητικής ισχύος βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, σαν και αυτά που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ.

Σε πρώτο χρόνο, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο ρωσικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε αυτός να κάνει χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, ο Πούτιν προχώρησε πιο μακριά, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα πεδίου μάχης στη Λευκορωσία. Λίγες ημέρες αργότερα, την Τετάρτη, ξεκίνησαν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στη Σιβηρία με χρήση διηπειρωτικών πυραύλων Yars, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ.

Από πρακτική άποψη, καμία από αυτές τις χειρονομίες επίδειξης πυρηνικής ισχύος της Ρωσίας δεν αλλάζει το παραμικρό στο Ουκρανικό, ούτε στην ευρύτερη ευρωπαϊκή σκακιέρα. Ακόμη κι αν εγκατασταθούν ρωσικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς στη Λευκορωσία (γιατί προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση), δυσκολεύεται κανείς να κατανοήσει τι θα προσθέσει στη μεγάλη εικόνα, αφού η Ρωσία ήδη είχε εγκαταστήσει υπερηχητικούς πυραύλους, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική, δηλαδή σε αποστάσεις λίγων δεκάδων μιλίων από τα σύνορα της Πολωνίας ή της Λιθουανίας. Προφανώς η Μόσχα εκτιμά πως από μόνη της η συντήρηση ατμόσφαιρας πυρηνικού τρόμου μπορεί να εκβιάσει έναν ευνοϊκό για την ίδια συμβιβασμό στο Ουκρανικό ή, τουλάχιστον, να συγκρατήσει σε κάποια όρια τη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Ο φόβος του Ζελένσκι

Κάτι τέτοιο φαίνεται να φοβάται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γι’ αυτό και επείγεται για κάποια καινούργια χειροπιαστή επιτυχία στο πεδίο των επιχειρήσεων, αφού μετά την ανακατάληψη της Χερσώνας, στις αρχές Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του βρίσκονται διαρκώς στην άμυνα. Την περασμένη Τρίτη, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η νίκη επί των Ρώσων στη μάχη του Μπαχμούτ, γιατί σε περίπτωση ήττας η βούληση των Δυτικών μπορεί να καμφθεί και να αυξηθούν οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός με απαράδεκτες, για το Κίεβο, εδαφικές παραχωρήσεις. Η ατμόσφαιρα έγινε ακόμη πιο πιεστική από την Πέμπτη, όταν το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναγνώρισε για πρώτη φορά ουσιώδη πρόοδο των Ρώσων στο πεδίο της μάχης.

Αν η κούραση είναι εμφανής και στα δύο στρατόπεδα ύστερα από 13 και πλέον μήνες πολέμου, το ίδιο συμβαίνει και στον άλλο πόλεμο, εκείνο της οικονομίας. Χάρη στη βοήθεια της Κίνας, που επιβεβαιώθηκε με πανηγυρικό τρόπο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, η Ρωσία μείωσε την επίδραση των δυτικών κυρώσεων, εξασφαλίζοντας ημιαγωγούς και βιομηχανικά εξαρτήματα, ενώ ισοστάθμισε ώς ένα βαθμό τις απώλειες από τη συρρίκνωση των ενεργειακών εξαγωγών της προς την Ευρώπη. Ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγκάστηκε να αναγνωρίσει για πρώτη φορά δημοσίως, την περασμένη Τετάρτη, ότι οι δυτικές κυρώσεις θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα και προετοίμασε τους ομοεθνείς του για πιο δύσκολες ημέρες.

Αλλά και στο στρατόπεδο της Δύσης οι αντοχές αρχίζουν να εξαντλούνται. Η κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία και τα απεργιακά κύματα σε Βρετανία και Γερμανία, που τροφοδοτούνται από την ακρίβεια, προμηνύουν ότι η ευρωατλαντική συνοχή δεν είναι δεδομένη μακροπρόθεσμα, πολύ περισσότερο στο νέο περιβάλλον της διεθνούς τραπεζικής αστάθειας. Είναι ειρωνεία της τύχης ότι οι Δυτικοί, που έβγαλαν τις ρωσικές τράπεζες εκτός SWIFT, έχουν σήμερα περισσότερους λόγους να ανησυχούν για τις τράπεζές τους από τους Ρώσους.

Σε αυτό το φόντο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που οδεύουν προς κλιμάκωση το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς το έδαφος γίνεται πιο ευνοϊκό για μάχες τεθωρακισμένων, μπορεί να αποδειχθούν αποφασιστικές για την έκβαση του πολέμου και για τη θέση που θα καταλάβει κάθε πλευρά στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης. Καθώς οι Δυτικοί θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για στήριξη της Ουκρανίας με συλλογή πολύτιμων πληροφοριών από αέρος και θαλάσσης, ο πιο άμεσος κίνδυνος θα είναι μια ανοιχτή σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ, κάτι για το οποίο ήδη μας προειδοποίησε η αναχαίτιση αμερικανικού drone MQ-9 από δύο ρωσικά μαχητικά Su-27, τον περασμένο μήνα, στη Μαύρη Θάλασσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση