Οι αρχικές προβλέψεις που μιλούσαν για μια γρήγορη ρωσική νίκη στην Ουκρανία διαψεύστηκαν, κυρίως λόγω της σθεναρής άμυνας του ουκρανικού στρατού, όμως η πιθανότητα να συνεχιστεί επί μακρόν ο πόλεμος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη.
Η ρωσική εισβολή μπήκε στην 7η εβδομάδα της και ο αριθμός των θυμάτων και στις δύο πλευρές υπολογίζεται ότι ξεπερνά τους 20.000 νεκρούς, στρατιώτες και αμάχους. Τίποτα δεν δείχνει πως θα βρεθεί άμεσα λύση για τον τερματισμό του πολέμου.
Θυμηθείτε πώς ήταν το Κίεβο μετά την εισβολή των Ρώσων: χιλιάδες άμαχοι αγωνίζονταν να φύγουν με τρένα για ένα προορισμό μακρία από τη φρίκη. Στις αρχές Μαρτίου 50.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας έφευγαν για την ασφαλέστερη Δύση καθημερινά.
Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν γυναίκες και παιδιά. Και αυτό γιατί οι άνδρες έμειναν πίσω. Ο πληθυσμός του Κιέβου των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων μειώθηκε στο μισό.
Μερικές από τις γυναίκες που δεν έφυγαν, φόρεσαν στολές για να πολεμήσουν. Έξω από ένα εθελοντικό κέντρο μια γυναίκα που ονομαζόταν Κατρίν αγκάλιασε τον Νικίτα, τον 18 μηνών γιο της. Ήταν μια σύντομη επανένωση καθώς η μονάδα της βρισκόταν στα περίχωρα της πόλης. Η Κατρίν ήταν σκοπεύτρια και ανέφερε ότι ήταν έτοιμη να σκοτώσει για να δώσει στον γιο της ένα μέλλον.
Όλοι όσοι παρέμειναν στο Κίεβο φοβόντουσαν για το χειρότερο. Το κέντρο της πόλης ήταν άδειο, εκτός από ένοπλους και ανήσυχους άνδρες στα σημεία ελέγχου που ήταν έτοιμοι να πιστέψουν ότι όποιος συμπεριφερόταν με τρόπο που δεν τους άρεσε ήταν Ρώσος σαμποτέρ.
Καθώς οι σειρήνες και οι εκρήξεις από τους βομβαρδισμούς ηχούσαν απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης, όλοι περίμεναν ότι οι παντοδύναμοι Ρώσοι επρόκειτο να περικυκλώσουν το Κίεβο και να επιτεθούν. Έξι εβδομάδες αργότερα, το ιστορικό κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας δεν έχει δεχτεί ακόμη επίθεση, παρόλο που βρίσκεται εντός εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων.
Μέσα σε έξι εβδομάδες, άλλαξαν τόσα πολλά. Η μεγάλη αυτοκινητοπομπή του ρωσικού στρατού κόλλησε και καταστράφηκε. Οι Ρώσοι υποχώρησαν. Ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει, αλλά οι Ουκρανοί κέρδισαν τη μάχη του Κιέβου. Την πρώτη μάχη.
Η προθυμία της Ουκρανίας να πολεμήσει και να πεθάνει ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη για μια γρήγορη ρωσική νίκη. Σε μια κηδεία ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε σταματώντας τη ρωσική προέλαση, η μητέρα και η αδερφή του έκλαιγαν, κρατώντας τη φωτογραφία του. Εκατοντάδες σύντροφοί του παρατάχθηκαν για να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο και να φωνάξουν πατριωτικά συνθήματα. Έμοιαζαν με αυτό που ήταν, εθελοντές. Από μικρούς 16ρηδες μέχρι μεσήλικες που κρατούσαν τα όπλα που τους έδωσε η πατρίδα τους.
Η πορεία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον «Υπηρέτη του λαού» έως την ουκρανική Βουλή και την ηρωική στάση του προέδρου, προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό. Αντί να κατευθυνθεί σε ένα πιο ασφαλές έδαφος, έμεινε, αλλάζοντας τα κοστούμια που φορούσε με χακί μπλουζάκια.
Την ίδια ώρα, δύο νεαροί στρατιώτες, ο Μαξίμ και ο Ντμίτρο, είδαν δράση στην πρώτη γραμμή και σε μια ανάπαυλα για ξεκούραση βροντοφώναξαν πως δίνουν τον αγώνα της ζωής τους. «Δεν παλεύουμε μόνο για τη χώρα μας, παλεύουμε για τη ζωή όλου του πολιτισμένου κόσμου γιατί ο μεγαλύτερος στόχος για εμάς είναι να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα στην Ευρώπη. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν θα υπάρχει ελευθερία σε ολόκληρο τον κόσμο όσο η Ρωσία κατέχει τα εδάφη μας».
Μετά την υποχώρηση των Ρώσων από τα περίχωρα του Κιέβου, ο πόλεμος δεν τελείωσε. Η Ρωσία είναι ακόμη πανίσχυρη και πανηγυρίζει τα εδαφικά κέρδη στα ανατολικά και τα νότια, όμως οι θηριωδίες του ρωσικού στρατού έναντι αμάχων στη Μπούκα και άλλες πόλεις προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή. Όπως καδικαστέες είναι και οι αναφορές για δολοφονίες τραυματισμένων Ρώσων στρατιωτών.
Αυτός ο πόλεμος αποτελεί μια παγκόσμια κρίση όχι μόνο επειδή οι Ρώσοι με τα τανκς τους ισοπέδωσαν το διεθνές δίκαιο και σκότωσαν αμάχους. Αποτελεί κρίση επειδή έφερε τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πιο κοντά σε μια πιθανή σύγκρουση από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο 21ος αιώνας έχει τώρα τον δικό του Ψυχρό Πόλεμο, με τους ίδιους κινδύνους για την ανθρωπότητα αν αυτός «ζεσταθεί». Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στην Ουκρανία, στρατηγός Κουρίλο Μπουντάνοφ, ανέφερε πως «πρόκειται για έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που καταστρέφει εντελώς τα υπάρχοντα συστήματα ασφαλείας. Εάν ο κόσμος αποδεχτεί την επιθετικότητα του Πούτιν και δεν προσφέρει ριζική λύση, θα επαναληφθεί ξανά και ξανά».
Η Ευρώπη, υποτίθεται, ήταν πολύ σοφή, πλούσια και ασφαλής για να είναι ακόμα η περιοχή όπου θα μπορούσε να χυθεί αίμα για να αλλάξουν τα σύνορα και να ανατραπούν κυβερνήσεις. Τώρα ξέρουμε ότι αυτή η άποψη ήταν εσφαλμένη. Οι δυτικοί ηγέτες πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά και πολύ γρήγορα πώς να προσαρμοστούν στις προκλήσεις και τους κινδύνους αυτής της νέας εποχής.
Ο αγώνας θα είναι μακρύς και επίπονος και το διακύβευμα μεγάλο. Εάν κλιμακωθεί η μάχη ολόκληρος ο πλανήτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ακόμη χειρότερο κίνδυνο.
Πηγή: BBC